powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

O Χαλκιδικιώτης Τσάπατος Στέλιος τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics, Αμβέρσα Βελγίου, 9-20 /9/2014


Θερινοί Πανευρωπαϊκοί Αγώνες των Special Olympics Αμβέρσα, Βέλγιο, 9-20 Σεπτεμβρίου 2014
Στην διοργάνωση και συγκεκριμένα στο αγώνισμα του Bocce θα συμμετέχει  κ. Τσάπατος Στέλιος, Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής, από τον Αγ. Νικόλαο ο οποίος είναι και Διεθνής Διαιτητής/Κριτής. 
Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη διοργάνωση που θα συμμετέχει μετά τους Παγκόσμιους Αγώνες στην Αθήνα το 2011 και μάλιστα θα είναι ο μοναδικός Έλληνας Διαιτητής στο συγκεκριμένο αγώνισμα.
 Ο κ. Τσάπατος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το Bocce με αρθρογραφία στον Τύπο, ανακοινώσεις σε Πανελλήνια Συνέδρια (Το άθλημα του Μπότσε και η ανάπτυξη του στην Ελλάδα: Τρομπέτα Ε, Τσάπατος Στ, Κουτσογιάννης Α & Καραιωσήφ Α, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεραπευτικής Γυμναστικής & 4η Ημερίδα Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Θεσσαλονική, 2012) και με διοργανώσεις Τουρνουά
γνωριμίας του κόσμου με το άθλημα, στο Γαλατά Τροιζηνίας το 2011 και στην Ξάνθη το
2012. 

Στους  αγώνες θα συμμετέχουν οι Εθνικές Αποστολές 58 Ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα με πολυπληθή αποστολή. Συνολικά 2000 αθλητές και 1000 προπονητές, 4000 Εθελοντές και τους αγώνες αναμένεται να τους παρακολουθήσουν πάνω από 40000 θεατές. 
(Να σημειώσουμε ότι συμμετέχουν μόνο αθλητές με Νοητική Υστέρηση και δεν πρέπει να γίνεται συσχέτιση με Παραολυμπιακούς Αγώνες ή Παραολυμπιακά Αθλήματα).

Tο Μπότσε είναι ένα άθλημα τεχνικής και στρατηγικής το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, προσφέρει διασκέδαση, ενώ ταυτόχρονα αναζωογονεί το πνεύμα και το σώμα. Ως επίσημο αγώνισμα των Special Olympics προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα με νοητική υστέρηση να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου.

Οι πρώτες αναφορές για το παιχνίδι του Μπότσε ανάγονται στο 5.000 π.Χ στην Αίγυπτο. Διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους στρατιώτες. Είναι παρόμοιο με 2 άλλα παιχνίδια, το lawn bowls και το petanque. 
Το Μπότσε αποτελεί άθλημα των Special Olympics από τους Παγκόσμιους αγώνες του 1991. Η βασική αρχή του Μπότσε είναι η ρίψη μιας μπάλας προς ένα σταθερό στόχο με σκοπό να φτάσει η μπάλα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτόν. Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός Μπότσε και είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος τους βασικούς κανονισμούς του αθλήματος