powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Πώς οι Ελληνες "δίνουν" τα σπίτια τους σε τουρίστες προκαλώντας «τρύπα» 1,5 δισ.

Airbnb, Homeaway, Flipkey, Housetrip. Eίναι τέσσερις μόνο από τις on line πλατφόρμες, οι οποίες εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια καταχωρημένων ακινήτων στην Ελλάδα από ιδιοκτήτες που ‘’βγάζουν’’ τα σπίτια τους στην αγορά προκειμένου να τα μισθώσουν στους τουρίστες για τις διακοπές τους. 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρη, με βάση τους υπολογισμούς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  (όπως προκύπτει από τις on line πλατφόρμες μίσθωσης και όχι μόνο), αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι τα παράνομα προσφερόμενα καταλύματα υπολογίζονται στα 75.000 περίπου, για
σπίτια τόσο στα αστικά κέντρα όσο και τις νησιωτικές περιοχές. «Ο μαύρος τζίρος υπολογίζεται, κατά τις εκτιμήσεις, στα πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσακίρης. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές του διαδικτύου και των κινητών συσκευών, σηματοδοτούν την ανάδυση νέων τάσεων στην προσφορά και τη ζήτηση τουριστικών προϊόντων.
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στο γεγονός ότι μια ανεξέλεγκτη διόγκωση συναφών πρακτικών, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων που συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου και έχουν αντιμετωπίσει με σθένος, επί συναπτά έτη, τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης».
Για αυτόν το λόγο, στην περίπτωση της Ελλάδας και του τουριστικού τομέα ειδικότερα, κρίνεται εξαιρετικά αναγκαίο να συνεκτιμηθούν, κατά το ΞΕΕ, οι παρακάτω πτυχές, στο πλαίσιο ενός διαλόγου με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων : α) κατανόηση των ποικίλων προεκτάσεων του φαινομένου, β) διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, γ) διερεύνηση της αλληλεπίδρασης με τον τουρισμό, δ) εισαγωγή καινοτομίας στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, ε) κεφαλαιοποίηση των ισχυρών σημείων του ξενοδοχειακού κλάδου.