powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Πόσο κάνει η ψήφος;

Ακούγοντας για τα 2-3 εκατομμύρια ως ένα ενδεικτικό ποσό πώλησης κρίσιμης ψήφου βουλευτών, που κυκλοφορεί στην πιάτσα, έχω ορισμένες σκέψεις περί της διαμόρφωσης μιας τέτοιας -υποθετικά μιλώντας πάντοτε- τιμής.
Πρώτον, για να προσφέρονται, λ.χ., 3 εκατομμύρια ευρώ για μία ψήφο σε έναν ή μία βουλευτή, συνολικά μιλάμε για μια... επένδυση 45 - 60 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον συμφωνούμε όλοι ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου χρειάζεται 15, 20 βουλευτικές ψήφους επιπλέον των δικών της και των ήδη προθύμων «ανεξάρτητων» για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα των 180 προεδρικών, που θα της εξασφαλίσει
την παραμονή στην κυβέρνηση -θεωρητικά, φυσικά- έως τον Ιούνιο του 2016.
Δεύτερον, αυτός ή αυτοί που -υποθετικά πάντα- πρόκειται να «επενδύσουν» έως 60 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτή την μπίζνα, προφανώς έχουν υπολογίσει ότι θα κερδίσουν πολύ περισσότερα στο κοντινό είτε στο απώτερο μέλλον. ‘Η απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τις υπάρχουσες περιουσίες, εξουσίες, καταθέσεις, τζίρους και κέρδη τους από μια ενδεχόμενη σοσιαλιστική, ριζοσπαστική, αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα τους φορολογήσει αγρίως ή ακόμη και θα τους στείλει στον Κορυδαλλό...
Τρίτον αν πιστέψουμε ωστόσο τον Δημ. Κουτσούμπα, τον γ.γ. του ΚΚΕ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο περίπου πράγμα με τη μνημονιακή κυβέρνηση και υποχρεωτικά θα κάνει τα ίδια και χειρότερα, η εξαγορά συνειδήσεων δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για τους καπιταλιστές επενδυτές. Και άρα ουδείς εξ αυτών φοβάται για την εξουσία και τα κέρδη του και ουδείς προσφέρει σε κανέναν βουλευτή ούτε μια δεκάρα για να εξασφαλίσει την παραμονή των Σαμαρά - Βενιζέλου στην κυβέρνηση. Οι δε βουλευτές που πιθανώς τελικά αλλάξουν στρατόπεδο δεν θα πάνε για τα λεφτά, αλλά για τη... δόξα (και την καρέκλα τους, βεβαίως).
Συνεπώς, είτε ο κ. Κουτσούμπας λέει ανεδαφικές αρλούμπες για να κρατήσει το «ανάδελφο μαγαζί» του ή οι Ελληνες καπιταλιστές είναι απολύτως βλάκες και δεν βλέπουν πόσο τους ωφελεί να στραφούν στη νέα ηγεσία του τόπου, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και ξοδεύουν (υποθετικά, συζητώντας) δεξιά-αριστερά τα ωραία τους εκατομμυριάκια για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ «ζήτω οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, η Ε.Ε. και ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός».
Υστερόγραφο: Δεν ξέρω τίποτα περισσότερο ή λιγότερο για το εάν υπάρχουν, ή όχι, απόπειρες εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων για την εκλογή Προέδρου, απ’ όσα γνωρίζει, έχει ακούσει ή υποθέσει ο καθένας μας. Συνεπώς να μη με καλέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας που ερευνά το θέμα «κουμπαρά», τις καταγγελίες του κ. Καμμένου, της κ. Ξουλίδου ή οτιδήποτε παρεμφερές με το βρόμικο πολιτικό χρήμα.