powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Πώς και πού πηγαίνουν 99 εκατ. ευρώ του ανταποδοτικού υπέρ ΝΕΡΙΤ ;

Πυκνώνει το μυστήριο με την «υφαρπαγή» των 99 εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της νέας κρατικής τηλεόρασης της ΝΕΡΙΤ. Τη στιγμή που η διοίκηση της δηλώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο στο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο της 5ετίας 2015-2019 ότι λαμβάνει από το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος των 190 εκατ. ευρώ, τα 91 εκατ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει επίσημα στη Βουλή
πως «το ανταποδοτικό τέλος παραμένει σε αυτήν»!
Η στήλη δεν θέλει να αμφισβητήσει κανέναν από του δυο κρατικούς αρμόδιους φορείς, ωστόσο απαιτούνται απαντήσεις πραγματικές και με συγκεκριμένα στοιχεία. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ ορίστηκε με το άρθρο 2 του νόμου 4173/2013. Με απόφαση του τέως αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Κάψη ορίστηκε το ποσό του ανταποδοτικού τέλους και η ισχύς του στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όλους τους Έλληνες πολίτες από την 1ηΙανουαρίου 2014. Ο Παντελής Καψής σε δηλώσεις του σε μια από τις δεκάδες των συνεντεύξεων του την περίοδο εκείνη, δήλωσε πως στη ΝΕΡΙΤ θα πηγαίνουν τα 90 εκατ. ευρώ του ανταποδοτικού τέλους και τα υπόλοιπα θα μένουν στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν ανέφερε όμως τον τρόπο που αυτό θα συμβαίνει, ούτε και κατατέθηκε σχετική νομοθετική διάταξη!
Στη σελίδα 26 του Στρατηγικού σχεδίου της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ που παραδόθηκε προς έλεγχο στις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών αναφέρεται επί λήξη: «Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αυξηθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου το ανταποδοτικό τέλος. Τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος αναμένεται να ανέλθουν σε 190 εκ. Ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό πρέπει να σταδιακά να αποδεσμευτεί και να περιέλθει εξ΄ ολοκλήρου στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε». Στο δε προϋπολογισμό της 5ετίας που παρατίθεται, αναφέρονται για το 2015 έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος ύψους 190 εκατ. ευρώ, στον προϋπολογισμό όμως των εξόδων υπολογίζονται μόνο τα 91 από αυτά! Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά πως δικαιολογείται η μη ενσωμάτωση των υπολοίπων 99 εκατ. ευρώ!
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη σειρά του, σε έγγραφη απάντησή του προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη και Θωμά Ψύρρα που ρωτούσαν για το ανταποδοτικό τέλος, παίρνει την ευθύνη και δηλώνει επίσημα ότι: «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού 2014 από την Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ θα ανέλθουν σε 169.214.287 ευρώ, το σύνολο των εξόδων θα ανέλθει σε 83.376.970 ευρώ και το ισοζύγιο σε 95.807.317 ευρώ». Αναφέρει επίσης πως δεν γίνεται καμία παρακράτηση στο ανταποδοτικό τέλος!

Βλέποντας πάλι τους πίνακες του προϋπολογισμού της ΝΕΡΙΤ από το Στρατηγικό Σχέδιο διαπιστώνουμε πως τα έξοδα για το 2015 ανέρχονται σε 95.200 ευρώ. Από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους ύψους 190 εκατ. ευρώ, συν 3,5 εκατ. από διαφημίσεις, συν 700 χιλιάδες ευρώ από άλλα έσοδα, η ΝΕΡΙΤ προϋπολογίζει ζημιά για το 2015 ύψους 3.834.360 ευρώ! Είναι φανερό πως κάτι κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς καθώς το ποσό των 99 εκατ. ευρώ καταγράφεται ως «ισοζύγιο» χωρίς κανείς από τους αρμόδιους να μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα πως και πού κατευθύνεται.