powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Παράνομα λιπάσματα κυκλοφορούν στην αγορά προέλευσης Ιράν και Βουλγαρίας.

«Καμπανάκι» από ΣΠΕΛ για προϊόντα που διακινούνται χωρίς άδεια εμπορίας.
Φαινόμενα διακίνησης λιπασμάτων χωρίς άδεια εμπορίας περιήλθαν σε γνώση του Συνδέσμου Παραγωγής και Εμπορίας Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), ο οποίος με τη σειρά του εφιστά την προσοχή στα μέλη του, στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων καθώς και στους
παραγωγούς.
Συγκεκριμένα κατόπιν καταγγελίας μελών του ΣΠΕΛ, εντοπίστηκε η διακίνηση λιπασμάτων χωρίς άδεια εμπορίας τύπου Α ή τύπου Β από την εταιρεία STEAM TRADING. Πρόκειται για τα λιπάσματα » Ουρία κοκκώδης προέλευσης Ιράν » , καθώς και » Νιτρική αμμωνία προέλευσης Βουλγαρίας» που φέρονται σε συσκευασίες μεγάλων σάκων. Η εταιρεία STEAM TRADING δηλώνει διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με το Μητρώο Επιχειρήσεων Παραγωγής & Εμπορίας Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Εμπορίας Λιπασμάτων του Υπουργείου, όπου είναι εγγεγραμμένες όλες οι εταιρείας που νόμιμα παράγουν και εμπορεύονται Λιπάσματα, η εταιρεία STEAM TRADING δεν κατέχει Άδεια εμπορίας λιπασμάτων τύπου Α ή τύπου Β.

Ο ΣΠΕΛ έχει ήδη ενημερώσει τις Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου και βρίσκεται σε εξέλιξη η αντίστοιχη διαδικασία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού και την υποβολή των κυρώσεων με βάση την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.

Ωστόσο ο Σύνδεσμος επιθυμεί να ενημερώσει ότι σε λιπάσματα που διακινούνται χωρίς άδεια εμπορίας μπορεί να περιέχονται υλικά που δεν ανταποκρίνονται στις κοινοτικές και εθνικές προδιαγραφές. Η έλλειψη αδειών εμπορίας λιπασμάτων και κατά συνέπεια ο μη έλεγχος των προϊόντων αυτών από πιστοποιημένους φορείς είναι πιθανό να οδηγήσει σε υποβάθμιση τόσο της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων όσο και των εδαφικών και υδάτινων πόρων.

Επιπρόσθετα ο έμπορος που συνεργάζεται με τις εταιρείες αυτές είναι κατά την νομοθεσία συνυπεύθυνος και είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διοικητικές ή/και ποινικές ευθύνες.

Ο ΣΠΕΛ καλεί τα Μέλη του, τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων καθώς και τους παραγωγούς να ελέγχουν τη σήμανση στις συσκευασίες λιπασμάτων, όπου απαιτείται να αναγράφονται με ευκρίνεια στην Ελληνική γλώσσα ο τύπος λιπάσματος, η χημική του ανάλυση, η εταιρεία παραγωγής- διακίνησης και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με αυτήν. Επίσης, συνιστάται πριν την προμήθεια των προϊόντων να γίνεται έλεγχος της ύπαρξης αδειών εμπορίας- κυκλοφορίας λιπασμάτων από τους παραγωγούς και τους εμπόρους.

Ο ΣΠΕΛ είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας προϊόντων θρέψης και λιπασμάτων για την παροχή πληροφοριών και συμβουλευτικής υποστήριξης.