powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Tο Πήδημα της φωτιάς στη Συκιά παραμονή πρωτομαγιάς (φωτο video 2015)


Φωτο - Video   από Κοτρώνη Γιάννη  fb
 Tην παραμονή της Πρωτομαγιάς , όταν γέρνει ο ήλιος και το σκοτάδι πέφτει...οι φωτιές ανάβουν στην Συκιά.
Ένα παλιό έθιμο φέρνει τον κόσμο του χωριού και τους
επισκέπτες στις πλατίες και στις ανοιχτωσιές του χωριού και μόλις η νύχτα πάει να φανεί βάζουν φωτιές με κλαδιά από πουρνάρια που έχουν μαζέψει τις προηγούμενες μέρες ... και το γλέντι αρχίζει.
Αλλοι ταίζουν την φωτιά και όταν θεριέψει , όλοι κάνουν κύκλο και πηδάν μέσα από τις φλόγες φωνάζωντας  "Εξω Απρίλης μέσα ο Μάης".
Γλέντι και μουσική, ψητά και αφθονο κρασί κάνει τους χορευτές της φωτιάς πιο τολμηρούς να πηδάνε πάνω και μέσα στις φλόγες.

Παλιότερα το έθιμο λάμβανε μερος σε καθε γειτονιά της Συκιάς ξεχωριστά και οι ομάδες της καθε γειτονιάς αγωνιζόταν πια θα έκανε την μεγαλύτερη φλόγα.
Η προετιμασία ξεκινούσε σχεδόν ένα μήνα πριν όπου οι ομάδες , κυρίως πιτσιρίκια, μετά το σχολείο , πήγαιναν στο βουνό και κόβαν κλωνάρια από πουρνάρια.
Η στοίβα μεγάλωνε κάθε μέρα , έτσι ώστε να υπάρχουν αρκετά κλαδιά για να βγει η νύχτα με φλόγα που θα έφτανε ψηλα στον ουρανό.






Ιστορικό του Εθίμου
Πριν 8 χρονια ο Συλλογος Γυναικων Συκιας ''Τορωνη''αναβιωσε το εθιμο οπου καθε παραμονη πρωτομαγιας αναβαν σε καθε γειτονια φωτες για να υποδεχθουν τον μαη ....να φυγει ο χειμωνας κι οι ψυλοι και να ρθει η ανοιξη ετσι καπως ξετυλιξαν το εθιμο και καθε χρονο αναβαν και κατεληγαν στην φωτια του συλλογου οπου παραδοσιακη ορχηστρα κι εδεσματα προσεφερε ο συλλογος σε ολο τον κοσμο 
φωτο Μαρία Λαθούρη 
 από το site sikia.gr