powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Drones: Tι ισχύει για τις πτήσεις στην Ελλάδα

Τα παιδιά από το partner site pttl.gr πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουν έρευνα για την νομοθεσία και τους κανονισμούς για τις πτήσεις των drones στην χώρα μας, ώστε οι χειριστές τους να ξέρουν τι πρέπει να αποφεύγουν ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τον νόμο. Το τοπίο είναι θολό φαίνεται όμως ότι σύντομα θα μπουν αυστηροί κανόνες. Πάντως προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες και χειριστές drones. Καταρχήν οι πιο σημαντικοί περιορισμοί είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone και αυτό είναι τα 121
μέτρα καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε απόσταση 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο. Επιπλέον πρέπει ο χειριστής του drone να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο σε όλη της διάρκεια της πτήσης και να βασίζεται σ’ αυτή για τους απαραίτητους χειρισμούς ελέγχου του. Σημαντική σημείωση από το ΦΕΚ είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία. Μάλιστα στο ΦΕΚ έχουμε και την συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 50 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.
Τέλος μία πολύ σημαντική οδηγία είναι ότι όλες οι πτήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες προς τρίτους, κάτι προς το παρόν είναι δύσκολο, αφού δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας που να αναλαμβάνει τέτοιου είδους ασφαλίσεις.
Βλέπουμε λοιπόν ότι και χωρίς την ύπαρξη μίας αυστηρής νομοθεσίας για την πτήση drones, οι περιορισμοί και οι κανόνες υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μπελάδες αν δεν τους ακολουθεί κάποιος.
Καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε στην αγορά drone να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω καθώς και την πιθανότητα η μελλοντική νομοθεσία να περιορίσει το τρόπο που σκεφτόσασταν να το χρησιμοποιήσετε. Αν θα γίνει κάτι το «δεν ήξερα» δεν πρόκειται να σας καλύψει.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες εδώ.