powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΟΕ-ΟΤΑ: Δήμαρχοι και εργαζόμενοι να φτιάξουμε μέτωπο για να σώσουμε τους ΟΤΑ


Θέμης Μπαλασόπουλος. Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μιλάει για τα πρόσφατα επεισόδια στο συνέδριο της ομοσπονδίας, τη νίκη της ανεξάρτητης παράταξής του και περιγράφει με μελανά χρώματα την τωρινή κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" εδώ 

Από το 2001 μέχρι σήμερα εκλέγεται πρόεδρος στην ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων κατοχυρώνοντας τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο Θέμης
Μπαλασόπουλος έχει ορκισμένους φίλους αλλά και πολλούς αντιπάλους. Διαθέτει τη φήμη του «σκληρού» διαπραγματευτή στον χώρο των δημάρχων αλλά και σε όσους έχουν περάσει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.


Ο Μπαλασόπουλος στον Δήμο  Σιθωνίας

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την παράταξη που έχει ιδρύσει μετά την αποχώρησή του από την ΠΑΣΚΕ το 2010, τη Συνδικαλιστική Ανατροπή, κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 41%. Παρά τις φήμες που τον θέλουν να αποχωρεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και να μετακομίζει στην ΑΔΕΔΥ, ο ίδιος δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου και καλεί τους δημάρχους σε κοινό μέτωπο κατά των νέων μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο Θ. Μπαλασόπουλος δηλώνει πλέον ανεξάρτητος συνδικαλιστής και τα βάζει με την κυβερνητική πολιτική παρά το γεγονός ότι -όπως αναφέρει- ο ΣΥΡΙΖΑ τού είχε προτείνει να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.

Κύριε πρόεδρε, στα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ σάς κατηγόρησαν ότι είχατε την ευθύνη και με τη συμπεριφορά σας προκαλέσατε ένταση και συγκρούσεις.

Ναι. Για όλα φταίω εγώ. Ακόμα και για τον σεισμό του Νεπάλ φταίει ο Μπαλασόπουλος. Όχι μόνο δεν προκάλεσα τα επεισόδια, αλλά δεν συμμετείχα καν στην αντιπαράθεση. Εχω και βίντεο που αποδεικνύει τα λεγόμενά μου το οποίο θα δώσω στη δημοσιότητα. Κάποιοι ήλπιζαν ότι σπεκουλάροντας στο όνομά μου θα καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές στο συνέδριο. Διαψεύστηκαν όμως.

Η ανεξάρτητη παράταξή μας, η Συνδικαλιστική Ανατροπή, κατέλαβε πάλι την πρώτη θέση με ποσοστό 41%, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου όλοι ήταν εναντίον μας. Με αυτή την έννοια, αυτό που καταφέραμε ήταν άθλος.

Γιατί τονίζετε το γεγονός ότι «ήταν όλοι εναντίον σας»; Ως συνδικαλιστής έχετε «συνηθίσει» προφανώς στην αντιπαράθεση, που είναι και θεμιτή σε ένα εκλογικό συνέδριο ομοσπονδίας. Εξάλλου πριν από τις βουλευτικές εκλογές εμφανιζόσασταν ως φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς λοιπόν λέτε ότι ήταν όλοι εναντίον σας;

Σας θυμίζω ότι αποχώρησα μαζί με τους συναδέλφους μου από την ΠΑΣΚΕ το 2010 λόγω διαφωνιών μου με την κυβερνητική πολιτική. Εγώ πάνω απ' όλα βάζω τους συναδέλφους μου και τη δράση μου στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Υποστήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο. Μάλιστα μου είχαν προτείνει να είμαι υποψήφιος βουλευτής του κόμματος. Οταν αποφασίσαμε με τους συναδέλφους στη Συνδικαλιστική Ανατροπή να κατέβουμε στις εκλογές αυτόνομα, τότε δεχτήκαμε έναν ανελέητο πόλεμο.

Βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν συναδέλφους-αντιπροσώπους ανά την Ελλάδα να μη μας ψηφίσουν στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οταν ένα κόμμα έρχεται στην εξουσία, τότε αλλάζει τακτικές και συμπεριφορές. Δεν τα κατάφεραν όμως. Κερδίσαμε το συνέδριο και τώρα βλέπουμε μπροστά...

Καταλήψεις στα γραφεία υπουργών Εσωτερικών, απεργίες στον τομέα της καθαριότητας. Εχετε φτάσει στο σημείο να κυνηγάτε υπουργό Εσωτερικών στο κέντρο της Αθήνας για να μη δώσει συνέντευξη Τύπου. Δεν εκτιμάτε ότι είναι παρωχημένοι τρόποι διεκδίκησης;

Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακουστούμε εάν δεν προχωρήσουμε σε δυναμικές και πρωτότυπες κινητοποιήσεις. Οταν κυνηγούσαμε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χ. Καστανίδη στους δρόμους της Αθήνας ήταν η περίοδος που ήθελε να ανακοινώσει την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. 

Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο να χάσουμε τη δουλειά μας και να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες; Με καθιστικές διαμαρτυρίες; Εξάλλου οι κινητοποιήσεις μας στην περίοδο που ζούμε εμπεριέχουν και το στοιχείο της επικοινωνίας. Μόνο έτσι θα μας ακούσουν. Και δόξα τω Θεώ, έχουμε πολλές επιτυχίες. Είμαστε από τις λίγες ομοσπονδίες που έχουν αγώνες στο ενεργητικό τους, αλλά έχουμε και προτάσεις. Για παράδειγμα, δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών στους φακέλους των συναδέλφων. 

Είπαμε «όχι» στους επανελέγχους των συμβάσεων σε συναδέλφους που εργάζονται χρόνια στις δημοτικές υπηρεσίες.

Ποια είναι η κατάσταση στους ΟΤΑ σήμερα;

Οι δήμοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ελλειψη προσωπικού, χωρίς πόρους, με αποδιοργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι η «ώρα μηδέν» για τους δήμους της χώρας. Μόνο με τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου δημάρχων - εργαζομένων - πολιτών θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στα νέα μέτρα που εφαρμόζει η κεντρική εξουσία στους ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα στη δέσμευση των αποθεματικών. Γι' αυτό καλώ για μία φορά ακόμα τους δημάρχους να συμπορευτούμε σε αυτό τον κοινό αγώνα βάζοντας στην άκρη τις αντιθέσεις μας.

Πώς δηλώνετε ανεξάρτητος όταν ήσασταν επί χρόνια στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και «φλερτάρατε» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Πάνω και πέρα απ' όλα είμαι με τους εργαζόμενους στην ΤA. Εχω την τιμή να με έχει διαγράψει από την ΠΑΣΚΕ ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο θαύμαζα, γιατί δεν σταματήσαμε μια πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στην TA επί κυβερνήσεως Ζολώτα το 1990. Αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ το 2010 διαφωνώντας με την πολιτική του Μνημονίου. Υποστήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήλπιζα σε κάτι καλύτερο. Υστερα από 14 χρόνια στην προεδρία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν θα γίνω υποχείριο κανενός κόμματος.

Με αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά το συνέδριο θα είστε και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ;

Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω όσους με ήθελαν να αποχωρώ. Εμείς έχουμε μάθει να παραμένουμε ενωμένοι ακόμα και ύστερα από σκληρές αντιπαραθέσεις, όταν κλείνουν τα φώτα των συνεδρίων. Θα είμαι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να ανοίξουμε τον δρόμο για τη νέα γενιά στελεχών. Και να ξέρετε ότι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ έρχονται πλήθος νέων παιδιών που είναι αγωνιστές και γνωρίζουν τα προβλήματα των εργαζομένων.