Από αύριο Τετάρτη μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής θα δοθεί η εκκίνηση για τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης για την κατάργηση του Καλλικράτη και την αύξηση του αριθμού των δήμων ακόμη και σε 1000!
Σύμφωνα το ΥΠΕΣΔΑ στην συνεδρίαση της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, θα συζητηθούν οι αλλαγές που προδιαγράφονται στον «Καλλικράτη» και η γενικότερη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Βούτσης θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για την ανάγκη επαναλειτουργίας της υποεπιτροπής που είναι αρμόδια για θέματα του Υπουργείου με στόχο την έναρξη της συζήτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να σημειωθεί ότι η υποεπιτροπή αυτή που λειτούργησε και την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, επαναδραστηριοποιείται με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, με ειδικότερο αντικείμενο την ακρόαση φορέων και την κατάθεση απόψεων των κομμάτων σχετικά με το μείζον ζήτημα της αναδιαμόρφωσης του καταστατικού χάρτη (Καλλικράτη) λειτουργίας των ΟΤΑ στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών έχει τονίσει ότι στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε μία καταγραφή όλων των «κόμπων» που έχουν προκύψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή του«Καλλικράτη». Δηλαδή πού υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πόρων και πολιτικών. «Μια ύλη που έχει τεθεί από την ίδια την κοινωνία», όπως είπε, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «οι ΟΤΑ αδικήθηκαν πολύ την προηγούμενη πενταετία».
Αναφορικά με τις χωροταξικές αλλαγές που αναμένονται, ο κ. Βούτσης, έχει υποστηρίξει ότι «δεν θα αφήσουμε να σκεπαστούν τα πραγματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε ένα χρόνο που θα έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση, θα πρέπει να έχουμε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που έχουν επισημανθεί».
Παράλληλα είχε εμφανίσει το «στίγμα» των αλλαγών, αναφερόμενος σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που πρέπει να αλλάξουν από «Καλλικρατικά» χωροταξικά πλαίσια. Είχε σημειώσει ότι αναμένεται να υπάρξουν μερικές δεκάδες νέοι δήμοι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε πάλι σε ένα μοντέλο χιλίων δήμων. Δεν το αποκλείω, αλλά αυτό εάν είναι θα γίνει σε άλλο χρονικό σημείο, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».