powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

O Oσάμα και ο ύποπτος ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Ο Ρόμπερτ Φισκ δεν είναι ένας τυχαίος δημοσιογράφος. Είναι ο αρθρογράφος της «Independent», (όλο το άρθρο εδώ) που ως βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής στην πολύπαθη Μέση Ανατολή γνωρίζει όσο λίγοι ανθρώπους, καταστάσεις και γεγονότα. Είναι εκείνος λοιπόν που με την πολύτιμη γνώση του αναρωτιέται εάν έκανε καλά τελικά η Δύση που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν για έναν και μόνο λόγο: 
Ίσως μόνον αυτός θα μπορούσε να σταματήσει τους παρανοϊκούς μαυροφορεμένους τζιχαντιστές, οι οποίοι, εκτός από τον ανείπωτο φόρο αίματος από τις δολοφονίες αθώων, τείνουν να καταστρέψουν πόλεις με ανεκτίμητη πολιτισμική αξία, όπως η Παλμύρα της Συρίας, έχοντας κατορθώσει να θέσουν υπό ομηρεία την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αυτού του πλανήτη χωρίς την παραμικρή αντίσταση.
Ας δούμε λοιπόν το σκεπτικό του άνευ άλλων σχολίων:
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν αυτό που λέμε αξιόπιστος διαπραγματευτής. Όταν στη Γαλλία, επί Σαρλ Ντε Γκωλ, έψαχναν έναν αξιόπιστο διαπραγματευτή για να συμβιβαστούν με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας, διαπίστωσαν ότι τους είχαν σκοτώσει όλους! Έτσι και η Δύση. Στην προσπάθειά της να εκκαθαρίσει την κύρια πηγή του παγκόσμιου κακού του 2001, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που ήταν ο εμπνευστής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τώρα που τον χρειάζεται ως αξιόπιστο διαπραγματευτή με το παγκόσμιο κακό του 2015, δεν τον έχει. (...)
Οι συναντήσεις μου με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν τρεις συνολικά. Το 1993, το 1996 και το 1997. Για μένα η συνάντηση αυτή ισοδυναμούσε με ένα βραβείο, πολύτιμο αρχείο για το βιογραφικό μου. (...) Θυμάμαι λοιπόν ότι ήταν ιδιαίτερα οργισμένος με τη διαφθορά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, πίστευε πως βασιλική οικογένεια είχε προδώσει το Ισλάμ. Μέχρι που έμαθα ότι οι Σαουδάραβες τον χρηματοδοτούσαν με εκατομμύρια δολάρια. (...)
Στο αρχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύφθηκαν και κάποια γράμματα αγάπης που έγραφε στη σύζυγό του, τη μητέρα του Χάμζα, του γιου που προόριζε για την ηγεσία της Αλ Κάιντα, την αυθεντικότητα των οποίων δεν αμφισβητώ καθόλου. Υπάρχει μάλιστα και μία συγκινητική παράγραφος, στην οποία της εκφράζει την επιθυμία του να την ξανασυναντήσει στην επόμενη ζωή και να ξαναγίνει σύζυγός του, ακόμα και αν ξαναπαντρευτεί μετά τον θάνατό του ως μάρτυρα. (...)
Μας είπαν ότι πολλά ακόμα έγγραφα πρέπει να αποχαρακτηριστούν. Για ποιον λόγο; Για να διαβάσει τα μυστικά του ο κόσμος ή οι κυβερνήσεις; Επίσης δεν πιστεύω καθόλου την ιστορία με τις ταινίες πορνό που βρέθηκαν στο κρησφύγετο. Τέσσερα χρόνια έκανε η CIA να το ανακαλύψει αυτό; Έπειτα βρέθηκαν, λέει, βιβλία του Τσόμσκι και άλλων συγγραφέων στα αγγλικά. Ζήτημα να μπορούσε να πει μια λέξη (σ.σ.: στα αγγλικά) όταν τον γνώρισα. (...)
Μήπως τελικά ήταν ο μετριοπαθής διαπραγματευτής που εναγωνίως ζητάμε για να έρθουμε σε μία κάποια βάση επαφής με τους πρωτόγονους και φριχτούς βασανιστές ανθρώπων; Μακάρι να μπορούσαμε να διαβάσουμε το αρχείο με τα γράμματα του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά θα το έχουν λογοκρίνει και αυτό.
Με δεδομένη την απουσία του Μπιν Λάντεν, του μόνου “αξιόπιστου διαπραγματευτή”, μόνο έναν μπορώ να προτείνω για να αντιμετωπίσει τους βάρβαρους τζιχαντιστές: τη Σαουδική Αραβία».