powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Π. Λαφαζάνης στα μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης: Στις Σκουριές θα κινηθούμε με όρους αποτελεσματικότητας

Σε μια συνάντηση διάρκειας δυόμιση ωρών, και ενώ έξω από το Υπουργείο πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική εξέθεσε στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη όλα τα προβλήματα που αφορούν τις Σκουριές σε
κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Παρόντες στη συνάντηση εκτός από τα 8 μέλη του κινήματος έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΠΕΝ κ. Αλεξόπουλος καθώς και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «Έχουμε να κάνουμε με μια αποικιακού τύπου σύμβαση που επιβλήθηκε στο ελληνικό κράτος από την Eldorado Gold και από μια εθελόδουλη κυβέρνηση. Η εταιρεία λειτουργούσε με ληστρικό τρόπο, δεν έδινε λόγο σε κανέναν, λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει».

«Τα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα νόμιζαν ότι μπορούν να αυθαιρετούν και βρήκαν έναν μοναδικό τόπο, την Χαλκιδική, να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο που αφορά όμως όλη την Ευρώπη» συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης.

«Στη Χαλκιδική εξελίσσεται ένα πείραμα, για αυτό από την πρώτη στιγμή και στις προγραμματικές δηλώσεις και προσωπικά εγώ ο ίδιος δήλωσα ότι θα αμφισβητήσουμε τη σύμβαση από τη σκοπιά του περιβάλλοντος και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με όρους αποτελεσματικότητας» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο Π. Λαφαζάνης παρέθεσε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή την ανάκληση της άδειας αρχιτεκτονικής μελέτης, τη διακοπή της υλοτόμησης στην περιοχή των φραγμάτων, την επιστροφή του φακέλου με τις τεχνικές μελέτες που αφορούν την μεταλλουργεία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί βήμα-βήμα «για να πετύχουμε τον κοινό στόχο μας, για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εργαστούμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη με προοπτική για την περιοχή».

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με τους εργαζόμενους, αλλά με την εταιρεία, και τόνισε πως χρειάζεται να σπάσει το φιλοπολεμικό κλίμα που βοηθά μόνο την Eldorado Gold. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως η σιδερένια φτέρνα της επιχείρησης.

Δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή για να έχει μια καλύτερη εικόνα και να αναδειχθεί το πρόβλημα μέσα από την παρουσία του στην περιοχή, ένα πρόβλημα ευρύτερης σημασίας.

Τέλος, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε το κίνημα και τις κινηματικές προσπάθειες. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εσμό συμφερόντων γύρω από το πολυεθνικό κεφάλαιο και τα συμφέροντα που συσπειρώνονται».
alterthess.gr
αναλυτικό ρεπορταζ από το alterthess.gr  και εδώ

πολλές φωτογραφίες από την πορεία εδώ  www.kinimadenplirono.gr