powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Στο "αέρα" η κυβέρνηση μετά από τις απώλειες στην Βουλή

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δημιουργεί το αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου που εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει και να διαπραγματευτεί την πρόταση για την νέα δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει την δεδηλωμένη (@sn όχι κατα το σύνταγμα)αφού ο Πρωθυπουργός, κατά
την δευτερολογία του εμμέσως έθεσε θέμα εμπιστοσύνης για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Όπως… προειδοποίησε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από του βήματος της Βουλής, ότι θα δηλώσει «Παρών» στην ψηφοφορία «Είναι προφανές πως σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές αναμετρόμαστε με το μπόι μας και με την ιστορία, είναι όμως προφανές ότι η εξουσιοδότηση αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης, αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη απέναντι στον πρωθυπουργό, τον υπουργό στο σύνολο της κυβέρνησης.»
Τελικώς, ο πρωθυπουργός είδε 8 να δηλώνουν «Παρών», 7 να απέχουν της διαδικασίας εκ των οποίων οι δύο ίσως κριθούν «δικαιολογημένοι» καθώς είχαν αποστείλει ψήφο –που δεν μπορούσε να καταμετρηθεί-  ενώ 2 ακόμα είπαν «ΟΧΙ».
Τα σενάρια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν κυβερνητικά στελέχη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου,ο Πρωθυπουργός:
- Θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για κλείσιμο της συμφωνίας αφού η πρόταση πήρε εθνική πλειοψηφία με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.
- Θα εκτιμήσει από την Δευτέρα, αν ζητήσει παραιτήσεις των βουλευτών που διαφώνησαν απαιτώντας παράλληλα την παράδοση της έδρας τους. Άλλωστε όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα ξημερώματα του Σαββάτου, αμέσως μετά την ψηφοφορία: «Τώρα συμφωνία, τα υπόλοιπα στην ώρα τους». 
- Θα προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας πρώτα, πάλι με "εθνική πλειοψηφία".
- Θα ψηφίσουν την επικύρωση ορισμένοι βουλευτές -που τώρα καταψήφισαν- ώστε να κρατήσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη με 151 ως 155 ψήφους.
- Θα παραιτηθεί μετά την επικύρωση και θα στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση για να εφαρμόσει την συμφωνία
- Ή θα πάει την χώρα σε εκλογές με κίνδυνο να βρεθεί στον… αέρα η συμφωνία με τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές που θα γίνουν ανάμεσα στα παραπάνω σενάρια, θα έχουν ξεκαθαρίσει ως την Τρίτη το αργότερο.
Ποιοι και γιατί καταψήφισαν;
Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, όμως είχε και 15+2 απώλειες. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο πέρασε με 251 "ΝΑΙ", ενώ από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 8 "Παρών", 7 απόντες και 2 ΟΧΙ.
«Παρών»  
Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός) 
Στάθης Λεουτσάκος 
Κώστας Λαπαβίτσας 
Γιάννης Σταθάς 
Δημήτρης Στρατούλης (υπουργός) 
Αγλαΐα Κυρίτση 
Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠτB) 
Θανάσης Σκούμας

Απόντες
Ραχήλ Μακρή
Ελένη Σωτηρίου 
Δημήτρης Κοδέλας 
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Βασίλης Κυριακάκης 
Γιάνης Βαρουφάκης
Ελένη Αυλωνίτου 
Οι δύο τελευταίοι με επιστολή τους γνωστοποίησαν πως θα ψήφιζαν ΝΑΙ αν παρευρίσκονταν.
ΟΧΙ
Ιωάννα Γαϊτάνη
Έλενα Ψαρρέα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για την ψήφο του μετά το τέλος της διαδικασίας, τόνισε: «Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».
Δεκαπέντε βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας με κείμενό τους που διένειμαν αμέσως μετά την ψηφοφορία, αιτιολογούν την απόφασή τους να ψηφίσουν ναι, παρά τη ριζική όπως λένε διαφωνία τους. 
"Αυτή η πρόταση στην ουσία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στην αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει, τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμη πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας"
Για τους λόγους αυτούς δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε όσους από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο με την πρόταση προς τους Θεσμούς, στάση που όπως σημειώνουν ανταποκρίνεται και στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις. Ωστόσο τονίζουν αιτιολογούν την απόφασή τους να ψηφίσουν λέγοντας ότι δεν θα ήθελαν να δώσουν αφορμές να αξιοποιηθεί η στάση τους προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης.
"Το δικό μας ναι που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικού λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως ναι στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών, συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους".
Πρόκειται για τους βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κώτσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοϊλη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Νίκο Χουντή"
Νωρίτερα, στην iskra, είχε γίνει γνωστή η παρέμβαση της τάσης κατά την διάρκεια των πρωινών εσωκομματικών συνεδριάσεων. Εδώ το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας. 
Δήλωση σχετικά με την απουσία τους έχουν δώσει στην δημοσιότητα και τα τέσσερα απόντα από την ψηφοφορία μέλη της ΚΟΕ. Εδώ η δήλωσή τους. 
Μπορεί ο Τσίπρας να ζητήσει παραιτήσεις;
Η απάντηση σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μάλλον όχι. Κι αυτό γιατί η παραίτηση πρέπει να ζητηθεί από τα κεντρικά συλλογικά όργανα του κόμματος, δηλαδή την Κεντρική Επιτροπή ή το Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό συνέδριό του.
Αυτό προϋποθέτει ότι η απαίτηση παραίτησης από τον βουλευτή, θα ψηφιστεί από το 50%+1 του οργάνου, ενδεχόμενο που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς έχουν καταψηφίσει τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, όσο και μέλη της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος στο παρόν όργανο (Κεντρική Επιτροπή) συνυπολογιζόταν με την πλειοψηφία, κάτι που μοιάζει να μην ισχύει πια. Εδώ ο κώδικας δεοντολογίας
Κυβερνητικοί κύκλοι: Προβληματική κατάσταση
Κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν, πως όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
η ανάρτηση από topontiki.gr