powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Η Μέρκελ στην Σερβία . Διαφορετική η κατάσταση στη Σερβία από ότι στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιθυμεί την σκληρή πορεία

Η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ κατά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επαίνεσε τη σερβική κυβέρνηση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει.
 Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι η άφιξη της Μέρκελ
είναι μια μεγάλη τιμή, μια μεγάλη και σημαντική ημέρα για τη Σερβία, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν γι 'αυτόν μια από τις σημαντικότερες ημέρες στην πολιτική καριέρα.
Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν αποτέλεσμα.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου αν προτίθεται να βοηθήσει ώστε να μην επαναληφθεί το "ελληνικό σενάριο" η κ. Μέρκελ απάντησε ότι η κατάσταση στη Σερβία είναι εντελώς διαφορετική απ΄ ότι στην Ελλάδα. "Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που επιθυμεί να διαβεί μία όχι και τόσο εύκολη οδό και αυτό θα αποδώσει καρπούς, όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είμαι πεπεισμένη για αυτό" ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Συμπλήρωσε επίσης ότι "οι μεταρρυθμίσεις στη Σερβία δεν γίνονται για να κολακευτούν κάποιοι αλλά για να μην συνεχίσει η χώρα να δανείζεται πληρώνοντας υψηλά επιτόκια όπως και για να δημιουργηθούν συνθήκες για επενδύσεις".

"Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός Βούτσιτς το πράττει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας" κατέληξε στην δήλωσή της για την σερβική οικονομία η 'Αγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στα δυτικά Βαλκάνια που ξεκίνησε χθες με την επίσκεψη στα Τίρανα.

Σήμερα η κ. Μέρκελ θα επισκεφτεί το Σεράγεβο.
www.politika.rs



Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је Србија показала спремност на компромис са Приштином, напомињући да ће Европска унија у својим дискусијама то знати да цени и да је питање времена када ће се отворити прва преговарачка поглавља. Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Немачке све бољи у политичком и економском смислу, захваљујући немачкој канцеларки Ангели Меркел на доприносу политици мира, стабилности добрих односа у региону западног Балкана. Српски премијер је нагласио да је долазак Меркелове велика част, велики и важан дан за Србију, додајући да је ово и за њега један од најважнијих дана у досадашњој политичкој каријери.
„Захваљујем се премијеру Александру Вучићу што је покренуо велики број иницијатива како би подстицао стабилност у региону, у нимало једноставним разговорима са Приштином и томе треба одати признање”, рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија.

„Можете рачунати на подршку из Берлина. Видимо да тренутно постоји велика спремност и компромис са српске стране. То ћемо да нагласимо током дискусија унутар Европске уније. То није увек било тако током претходних година, али сада је ситуација таква и ми ћемо то позитивно оценити”, рекла је Меркел и додала да је „само питање времена” када ће бити отворена поглавља.
Захваливши на топлом дочеку, она је подсетила да је до пре извесног времена било незамисливо да се по 13-14 сати преговара уз посредовање високе представнице ЕУ, као што је био незамислив и сусрет премијера Србије и Албаније, али да је данас то редован случај.

Говорећи о економским реформама Србије, немачка канцеларка је изјавила да је у Србији другачија ситуације него у Грчкој. Она је рекла да у Србији постоји влада која је вољна да не иде једноставним путем, већ оним који ће уродити плодом, као у Португалу и Шпанији где су спроведене мере штедње.

„Људи морају да стежу каиш, али те мере дају прве резултате, а у том правцу иду и процене ММФ”, навела је Меркелова и додала да то показује да српска привреда ради на доброј основи.