powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Ανατροπή στον Πολύγυρο. Και ο Δήμος Πολυγύρου στις συμβάσεις με τις παράνομες κτηματογραφήσεις ( περίοδο 1997 - 2007).

Οι δήμοι Θέρμης, Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου κλήθηκαν για ύστατη απολογία. To ΥΠΕΣ περιμένει να ηχήσουν καμπάνες εκατομμυρίων ευρώ.
Έτοιμη είναι η... λυπητερή των εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει η χώρα (ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος... Πολιτεία, Δήμοι κτλ.) για την
περιβόητη «υπόθεση Βόλβης», καθώς φαίνεται πως και η ύστατη προσπάθεια «συμμόρφωσης» πέφτει στο κενό.
Έτσι, πέντε χρόνια μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κτηματογραφήσεις σε τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής (Βόλβης, Θέρμης και Κασσάνδρας), πλέον έφτασε η ώρα να πληρωθούν τα πρόστιμα (ήδη έχουν ξεπεράσει σε πληροφορίες τα 60 εκ. ευρώ συνολικά, με 50.000 ευρώ ημερησίως από τον Οκτώβριο του 2011...).
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πάρει... φωτιά, καθώς τρεις μήνες μετά την τελευταία ειδοποίησή του προς τους δήμους που εμπλέκονται (και δεν είναι πλέον τρεις, αλλά και ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Πολυγύρου) απάντηση για συμμόρφωσή τους δεν πήρε και έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση...
Ήδη οι δήμοι (και οι πέντε) πήραν επιστολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που αναφέρει πως από την 1η Μαρτίου είχαν κληθεί να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών στην απόφαση C-601/10 του Ευρωδικαστηρίου και καλούνται εκ νέου να ενημερώσουν για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εμπλεκόμενοι φορείς, εντός τριών ημερών (το έγγραφο στάλθηκε στις 2 Ιουνίου)...
Το υπουργείο επείγεται διότι η ιστορία για την ΕΕ κλείνει σε λίγες μέρες και τα πρόστιμα θα πέσουν... βροχή. Οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν τι γινόταν (και τι γίνεται) στην Ελλάδα με τις πολεοδομήσεις και το «πάρτι» των συμπληρωματικών συμβάσεων που είχε στηθεί και μας καταδίκασαν το 2011 για την περίοδο 1997 - 2007.
Μας καταδίκασαν και περίμεναν να συμμορφωθούμε, αλλά ως συνήθως η χώρα αδιαφόρησε, θέλησε -αντί να κλείσει τις τρύπες- να μπαλώσει την παρανομία (το λένε και πολιτική αντιμετώπιση...) και υπό το φόβο να πληρώσουν κάποιοι Δήμοι πρόστιμα (διόλου ευκαταφρόνητα είναι αλήθεια) για συμπληρωματικές συμβάσεις, που κρίθηκαν παράνομες, προτίμησαν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα. Η... μπάλα πλέον επιστρέφει... σιδερένια.
Η ίδια εταιρία σε όλες τις περιπτώσεις λάμβανε όλο το χρήμα από τις συμπληρωματικές συμβάσεις για πολεοδομήσεις – κτηματογραφήσεις, δηλαδή για εντάξεις εκτάσεων στα σχέδια πόλης, που μετέτρεπαν τα αγροτεμάχια σε χρυσοφόρα οικόπεδα (για την εποχή). Όμως η ΕΕ είχε διαφορετική άποψη βλέποντας συμβάσεις των 1,7 εκ. ευρώ να γίνονται 3,7 εκ. ευρώ ή των 440.000 ευρώ να μετατρέπονται σε 1,5 εκ. ευρώ και αυτά τα χρήματα να πληρώνονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα...
Όταν η ΕΕ χτύπησε το καμπανάκι στους δήμους εκείνοι επιχείρησαν είναι αλήθεια να πάρουν πίσω τις συμπληρωματικές συμβάσεις. Όμως η εταιρία στράφηκε εναντίον τους ζητώντας αποζημιώσεις, καθώς αυτή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υλοποιεί τις μελέτες που της είχαν ανατεθεί. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε άλλες περιπτώσεις δικαστικά, σε άλλες με προσπάθεια να βρεθούν τρόποι που δεν θα ήταν επώδυνοι ούτε για τους δήμους, ούτε για την εταιρία.
Η αρχή στο κουβάρι
Οι πρώην δήμοι Αρέθουσας και Εγνατίας έκαναν επεκτάσεις σχεδίων πόλης. Ενώθηκαν στον νυν δήμο Βόλβης. Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες μελέτες επεκτάσεων προχώρησαν σε συμπληρωματικές (εντάσσοντας κι άλλα στρέμματα). Η ΕΕ δεν το θεώρησε σύννομο και κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί και να σταματήσει τη διαδικασία από το 2009. Το δημοτικό συμβούλιο της Βόλβης ανακάλεσε(εδώ η απόφαση). Όμως στο δήμο Βόλβης επιβλέπουσα υπηρεσία ήταν η Πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας (το 2011) ανακάλεσε τις συμβάσεις. Συμμορφώθηκε στην ευρωπαϊκή εντολή. Με εντολή της ηγεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης όμως το θέμα «κόλλησε» και δεν προχώρησαν παραπέρα οι ενέργειες συμμόρφωσης.
Το 2011 η χώρα καταδικάζεται (όχι μόνο για την «υπόθεση Βόλβης», αλλά και για τους άλλους δήμους Θέρμης και Κασσάνδρας που έκαναν το ίδιο πράγμα) και της δίνεται περιθώριο να γλιτώσει το πρόστιμο ως το 2014.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης (ο δήμος Βόλβης φρόντισε και βγήκε από το κάδρο) φοβούμενος ότι αν προχωρήσει σε ανάκληση θα τρέχει στα δικαστήρια με τον ανάδοχο (ο οποίος είχε ήδη κερδίσει υποθέσεις από τους άλλους δήμους, όχι όλες...) και θα πληρώσει τσουχτερές αποζημιώσεις (ο δήμος Θέρμης τότε είχε χάσει δυο υποθέσεις για να τις κερδίσει στο ΣτΕ στη συνέχεια...) αρχικά πέταξε το μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, ενώ και στη συνέχεια, όταν η Πολεοδομία του ανακάλεσε τη σύμβαση δεν προχώρησε την ανάκληση η δημοτική αρχή.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, στη συνέχεια μπήκε στο αρχείο και επενέβη προσφάτως η Εισαγγελία Εφετών για να ανοίξει και πάλι.
Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης γίνονταν με τη διαδικασία των ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) και οι καταγγελίες αφορούν σε «διπλές αναθέσεις». Οι υπερβάσεις συμβάσεων για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας ανέρχονται στο 120%.
Οι υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των έργων προέκυψαν επειδή προχωρούσαν οι επεκτάσεις, χωρίς καν να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχικές συμβάσεις για τα ΣΧΟΟΑΠ, ενώ καταγράφηκαν και υπερβάσεις στα όρια των πολεοδομήσεων, αφού περιλάμβαναν ακόμη και προστατευόμενες περιοχές, που τις χαρακτήριζαν οικιστικές, όπως αναφέρεται.
Δεν είναι όμως μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης, που έχει το πρόβλημα. Ο δήμος Θέρμης, που ως δημοτικό συμβούλιο ανακάλεσε τις συμπληρωματικές συμβάσεις και θεωρούσε ότι είναι έξω από το κάδρο προκύπτει ότι δεν έχει δίκιο.
Στην «υπόθεση Βόλβης» κλήθηκαν να παρέμβουν και οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Και το πόρισμά τους είναι καταπέλτης, καθώς ξεκίνησαν να δουν τι έγινε με τις «τακτοποιημένες» συμβάσεις του δήμου Θέρμης (για να είναι και ο μπούσουλας πάνω στον οποίο θα πατήσει και η σωτηρία των υπολοίπων δήμων και της χώρας από τα πρόστιμα). Διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν στο πόρισμά τους ότι ούτε η Θέρμη είναι τακτοποιημένη, διότι έπρεπε να γίνουν και ενέργειες από την Πολεοδομία της που δεν έγιναν...
Σε ό,τι αφορά στο δήμο Κασσάνδρας, το δημοτικό του συμβούλιο επίσης ανακάλεσε, όμως δεν έγινε το ίδιο από την αρμόδια Πολεοδομία Πολυγύρου (στην οποία υπάγεται) κι έτσι τώρα υπόλογος είναι ο δήμος Πολυγύρου...
Και υπάρχει και η ανάδοχος εταιρία, που κλήθηκε κι αυτή πολλάκις να λογοδοτήσει, και η οποία υπεραμύνεται των συμφερόντων της στέλνοντας διαρκώς εξώδικα. Σε ορισμένα από αυτά ούτε λίγο ούτε πολύ η εταιρία λέει ότι σε όλη την Ελλάδα τα ίδια γίνονταν διαχρονικά... Και είναι βέβαιο ότι αυτό το γνωρίζουν και στην ΕΕ...
Πλέον με την καταδίκη του Δικαστηρίου της ΕΕ, με δυο αποφάσεις του ΣτΕ και με ένα πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, όλα να συνηγορούν στην επιβολή των προστίμων, τα πράγματα έφτασαν στο τέρμα. Όπου τέρμα, κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να ακουστούν οι... καμπάνες στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους Θέρμης, Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου...