powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Αγρ.Σύλ. Χαλκιδικής Πρώτη φορά τόσο χαμηλά το βερίκοκο Τιρύνθου


Πρώτη φορά τόσο χαµηλά τα Τιρύνθου
 Ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίωνχρόνων από άποψη τιµών χαρακτηρίζει τη φετινή ο πρόεδρος του Α.Σ. Χαλκιδικής, Ευάγγελος Μισαηλίδης, για το βερίκοκο Τιρύνθου, που τώρα είναι στο τέλος της συγκοµιδής στην περιοχή. 
Συγκεκριµένα, οι τιµές στους παραγωγούς ανάλογα µε την ποιότητα είναι στα 35-50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 0,80-1 ευρώ το κιλό.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι τελευταίες βροχές και οαέρας έπληξαν την καλλιέργεια, µε αποτέλεσµα να προκύπτει µεγάλο ποσοστό φύρας. 
Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η τιµή γι’ αυτή την ποικιλία στην Χαλκιδική ήταν πάνω από 70-80 λεπτά το κιλό, µε τις φήµες να κάνουν λόγο για ζηµιά στους εξαγωγείς από τα ακτινίδια φέτος, που έχει αντίκτυπο και στις τιµές που δίνουν στα βερίκοκα. 
Στην Κορινθία οι επιτραπέζιες ποικιλίες, που προορίζονται στην εσωτερική αγορά, έχουν τιµή 1-1,10 ευρώ το κιλό στους παραγωγούς, χαµηλότερα από πέρσι που ήταν στο 1,20-1,30. 

Η ζήτηση προσοµοιάζει µε την αντίστοιχη της περσινής σεζόν, που οι τιµές στην αρχή ήταν στα 55 λεπτά το κιλό περίπου. Η παραγωγή µοιάζει µειωµένη σε σχέση µε µία κανονική χρονιά, όπως είχε γίνει και πέρυσι. Ωστόσο από την πλευρά των βιοµηχάνων γίνεται προσπάθεια να χαµηλώσει ο πήχης των προσδοκιών και η εκκίνηση να γίνει από τα 40 µε 45 λεπτά το κιλό. 


Η µείωση της παραγωγής, που στον Τύρναβο φτάνει το 80% και στην Κορινθία στο 40%-50% οφείλεται «στην απουσία χαµηλών θερµοκρασιών το χειµώνα, που είχε ως αποτέλεσµα τα δέντρα να µην πέσουν σε λήθαργο, και στην απουσία βροχής», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου, Μιχάλη Βαρδάκα. 

Λόγω των καλών τιµών που λάµβαναν οι παραγωγοί για τα Μπεµπέκου τα τελευταία 3 έτη (0,45, 0,50,0,55 απ’ το 2013 και µετά), πολλοί βερικοπαραγωγοί αύξησαν τις εκτάσεις τους µ’ αυτή την ποικιλία την τελευταία τριετία. 

Αύξηση των φυτεύσεων παρατηρείται πανελλαδικά και για τις επιτραπέζιες ποικιλίες (τύπου Orange Red κτλ) από παραγωγούς και ετεροεπαγγελµατίες σε Ξάνθη, Κοµοτηνή, Νέστο και άλλες περιοχές. Κι αυτό καθώς οι συνεταιρισµοί που ασχολούνται µε ακτινίδια και σπαράγγια, ήθελαν να προσθέσουν ακόµα ένα προϊόν στο χαρτοφυλάκιό τους δεδοµένου ότι η εµπορική σεζόν των ακτινιδίων είναι το χειµώνα και των σπαραγγιών την άνοιξη. 

Έτσι, «µετά από επαφές µε τους πελάτες του εξωτερικού και από αντίστοιχη έρευνα, διαπιστώσαµε ότι υπάρχει κενό από καλής ποιότητας βερίκοκο, καθώς είναι ευαίσθητη και δύσκολη καλλιέργεια», λέει στην Agrenda ο διευθυντής του Α. Σ. Νέστου Τάσος Καρκάντζαλος, συµπληρώνοντας ότι το ποιοτικό βερίκοκο έχει ζήτηση σε όλες τις αγορές. Μάλιστα, φέτος η ποιότητα των ελληνικών βερίκοκων είναι υψηλή, επισηµαίνουν γεωπόνοι και παραγωγοί, προσθέτοντας ότι η µειωµένη παραγωγή είχε ως αποτέλεσµα το µεγαλύτερο ποσοστό να συνίσταται από µεγαλόκαρπα βερίκοκα. Οι ποικιλίες που µπαίνουν κυρίως στη Β. Ελλάδα είναι επιτραπέζιες γαλλικού τύπου, µε έντονο κόκκινο και πορτοκαλί χρώµα. Αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος έχει παρουσιαστεί έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις ποικιλίες, µε τα επιτραπέζια βερίκοκα «Τύρβη» και «Νεράιδα» να πωλούνται έναντι 1,20 ευρώ το κιλό απ’ τους παραγωγούς. 

Ο αφύσικος χειµώνας έφερε ζηµιές στην Ισπανία 
Ζηµιές παρατηρούνται στην καλλιέργεια βερίκοκου κατά τόπους στην Ισπανία, µε τη µείωση στα Κανάρια Νησιά να φτάνει το 70% λόγω των υψηλών και ασυνήθιστων θερµοκρασιών τον περασµένο χειµώνα. Σύµφωνα µε τους Έλληνες παραγωγούς, οι επιτραπέζιες ποικιλίες έχουν πιο µεγάλο εργατικό κόστος σε σχέση µε τα Μπεµπέκου, καθώς, µεταξύ άλλων, τα βερίκοκα αυτά κόβονται ένα-ένα και ελέγχονται στο µάζεµα πολλές φορές. Πρόβληµα για τους βερικοπαραγωγούς, ειδικά των Μπεµπέκου, αποτελεί η ίωση, σάρκα, στην οποία οφείλεται εν πολλοίς και η διακοπή στις εξαγωγές των Μπεµπέκου, που γίνονταν παλαιότερα.