powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Εικόνα κρίσης στo εμπορικό κέντρο των Ν.Μουδανιών

Με εξαίρεση τον κεντρικό δρόμο, η ζήτηση για μισθώσεις καταστημάτων είναι μηδενική παρά τις πολύ χαμηλές τιμές 
στo εμπορικό κέντρο των Ν.Μουδανιών
Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων «δεν υπάρχει» στα Μουδανιά Χαλκιδικής και, όταν δεν υπάρχει στα
Μουδανιά, που είναι το εμπορικό κέντρο του νομού, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει σε άλλες πόλεις και οικισμούς.
Για αγοραπωλησίες καταστημάτων δεν εκδηλώνεται το παραμικρό ενδιαφέρον αλλά και σε ό, τι αφορά τις μισθώσεις η «κατάσταση είναι δραματική», σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Καρούλη, σύμβουλο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.
«Η αγορά επαγγελματικής στέγης και ειδικότερα των καταστημάτων, στα Μουδανιά, αποτελεί μια μικρογραφία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. 
O κεντρικός εμπορικός δρόμος, η οδός Τζαβούρα, είναι ο μόνος για τον οποίο υπάρχει πάντοτε ζήτηση. Η Τζαβούρα είναι, θα έλεγα, η Τσιμισκή των Μουδανιών. Επίσης, ζήτηση κοντά στο κάτω τμήμα της Τζαβάρα υπάρχει για καταστήματα επί της οδού Κύπρου και πέριξ της Πλατείας Βασματζίδη. Στα υπόλοιπα Μουδανιά και παρά τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές ακόμη και σε σύγχρονα κτίρια, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για μίσθωση», εξήγησε ο κ. Καρούλης.
Επί της Τζαβούρα, βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα Τραπεζών, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 9-15 ευρώ/τ.μ. και τη ζήτηση να αφορά κυρίως μικρότερα καταστήματα των 40-50 τ.μ.
Η κρίση στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων είναι μεγάλη. Έτσι, 20 μέτρα πιο πάνω από την οδό Τζαβούρα, τα μισά και παραπάνω καταστήματα είναι ξενοίκιαστα παρότι προσφέρονται στα μισά χρήματα το τετραγωνικό μέτρο. 
Επίσης, ξενοίκιαστα είναι είναι και τα μισά σχεδόν καταστήματα στο εμπορικό κέντρο, στη γωνία των οδών Γ. Παπανδρέου και Αγίου Γεωργίου. «Για τα καταστήματα αυτά, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τη Τζαβούρα, δεν κτυπάει το τηλέφωνο, δεν υπάρχει αγορά, παρότι καταστήματα με προβολή στο δρόμο νοικιάζονται προς 4-5 ευρώ/τ.μ.», πρόσθεσε ο κ. Καρούλης.
Σε ό,τι αφορά αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων, πράξεις δεν γίνονται. Στις οδούς και τα σημεία που υπάρχει ζήτηση, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν λόγο να πουλήσουν, ενώ παντού αλλού οι τιμές έχουν καταποντιστεί και αν δεν υπάρχει σοβαρός και πιεστικός λόγος, πάλι οι ιδιοκτήτες δεν πωλούν.
«Σήμερα για τα μόνα ακίνητα που εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον στα Μουδανιά, είναι οι κατοικίες, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους, κυρίως Βαλκάνιους. Αλλά για την επαγγελματική στέγη, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, η αγορά είναι παγωμένη και υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχουν και τιμές που να είναι έστω ενδεικτικές των αξιών», τονίζει ο ίδιος
Για το πότε θα αρχίσει να αναθερμαίνεται η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Ίσως κάποιο έναυσμα δοθεί εάν αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία, οπότε θα έχουν λόγο να τοποθετηθούν σε χαμηλές τιμές όσοι βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες. Αλλά και πάλι για να υπάρξουν αποδόσεις, θα πρέπει να αρχίσει να αναθερμαίνεται η κίνηση η αγοραστική, να ανοίγουν καταστήματα, να υπάρχει ζήτηση για ενοικιάσεις, άρα να έχουν αποδόσεις και όσοι επενδύουν με την αγορά ακινήτων.
Άννη Καρολίδου
Πηγή: voria.gr