powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Ο αθέατος κόσμος της Αθωνικής Πολιτείας

Ο αθέατος και ξεχωριστός κόσμος της μοναστικής Αθωνικής Πολιτείας αποτυπώνεται μέσα από τα φωτογραφικά έργα του γνωστού Καβαλιώτη φωτογράφου, Στράτου Καλαφάτη, που εκθέτονται σε συνολικά τέσσερεις ορόφους στο  νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας, από σήμερα Παρασκευή 23
Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου 2016.

Έπειτα από πέντε χρόνια φωτογραφικής περιήγησης στο Άγιον Όρος, ο διακεκριμένος φωτογράφος, Στράτος Καλαφάτης, αποκαλύπτει την Αθωνική Πολιτεία όπως ο ίδιος τη γνώρισε και τη βίωσε, "ως ένα τόπο περισυλλογής και άϋλου φωτός". Κατά τη διάρκεια περισσοτέρων από 25 επισκέψεων, από το 2008 ως το 2013,  δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, από τις όποιες επέλεξε 120 για να δημιουργήσει την έκθεση "Άθως - Τα χρώματα της πίστης".

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, στοχεύει, όπως τόνισε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, να φέρει κοντά το πολύπλευρο φωτογραφικό έργο του Καλαφάτη με τους κατοίκους της γενέθλιας πόλης του. "Οι εικόνες του Στράτου Καλαφάτη", συνέχισε η δήμαρχος, "τεκμηριώνουν τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους με μεγάλη ευαισθησία και βαθειά φωτογραφική γνώση, αποκαλύπτοντας την ουσία του. Μας μεταφέρουν τη γοητεία του κέντρου της Ορθοδοξίας, την ιστορία και την πνευματικότητα, τον εσωτερικό πλούτο και τον ασκητικό βίο των μοναχών".

"Στο Άγιο Όρος δεν γεννιούνται άνθρωποι", σημειώνει ο Στράτος Καλαφάτης στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσής του και συνεχίζει: "πηγαίνουν εκεί από έλξη, βαθιά πίστη, ανάγκη, περιέργεια ή απελπισία. Μυούνται στην ασκητική ζωή και συνεχίζουν σε μια καρτερική σκυταλοδρομία θανάτου με τερματισμό το οστεοφυλάκιο της μονής. Από Γέροντα σε Υποτακτικό, από Μοναχό σε Δόκιμο, μια χιλιόχρονη ιστορία χωρίς διακρίσεις καθώς ο Μοναχισμός δεν κληρονομείται, κατακτιέται".

Αναφερόμενος στην έκθεση της Καβάλας υπογράμμισε ότι νιώθει μια μεγάλη συγκίνηση και χαρά που επιστρέφει στην τόπο που γεννήθηκε με μια σημαντική για τον ίδιος φωτογραφική δουλειά που κέρδισε τις εντυπώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η οποία μεταξύ άλλων "φανερώνει ότι ο χρόνος στο Άγιο Όρος έχει τη δική του λογική. Αγνοεί την αγωνία μας να προλάβουμε, μπερδεύει τους δείκτες των ρολογιών και χάνεται στους αιώνες. Αυτός ήταν ο πρώτος κανόνας που έμαθα εκεί. Ακολούθησαν πολλοί κανόνες και πολλά τυπικά της αγιορείτικης ζωής που άλλα κατανόησα και άλλα σεβάστηκα ως όφειλα", σημειώνει ο φωτογράφος.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Βίλα Καπαντζή, το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.

Β.Λωλίδης