powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Έμεινε από... ασανσέρ το Χρηματιστήριο, στην πόρτα της εξόδου η Kleemann

Εγκαταλείπουν μία-μία οι αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτέλεσμα της ραγδαίας συρρίκνωσης του μεγέθους της αγοράς, της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, της αδυναμίας αξιοποίησής του ως μηχανισμό άντλησης «φθηνών» κεφαλαίων και του κόστους παραμονής στο ταμπλό.
Πλέον ένα βήμα προ της εξόδου της από το χρηματιστήριο βρίσκεται η γνωστή εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann, έπειτα
από τη δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών της που κατέθεσε η MCA Orbital Global Holdings LTD, συμφερόντων των βασικών της μετόχων, της οικογένειας Κουκούντζου,
Ουσιαστικά, τα μέλη της οικογένειας Κουκούντζου που έλεγχαν την εισηγμένη εταιρεία άμεσα ως φυσικά πρόσωπα, ελέγχουν την Kleemannπλέον έμμεσα μέσω της MCA Orbital Global Holdings LTD. Εάν η δημόσια πρόταση επιτύχει, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί πως θα ακολουθήσει η διαγραφή της Kleemann Hellas από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η ελληνική πολυεθνική, από τις πλέον διεθνοποιημένες της χώρας, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων, με έδρα το Κιλκίς, ιδρύθηκε το 1983, έχοντας την υποστήριξη και τεχνογνωσία της γερμανικής KLeemann Hubtechnik GmbH. Σήμερα διαθέτει θυγατρικές και παραρτήματα σε 102 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, το Ντουμπάι και η Πολωνία. Μάλιστα πέρυσι προχώρησε στην εξαγορά εμπορικής εταιρείας στην Αυστραλία.

Η Kleemann που ελέγχεται και διοικείται από την οικογένεια Κουκούντζου, έχει δημιουργήσει ανελκυστήρες για κάθε είδος δημόσιου ή ιδιωτικού έργου, ενώ έχει παράξει και εγκαταστήσει ανελκυστήρες για διεθνή αεροδρόμια, αλλά και για πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Η βορειοελλαδίτική εταιρεία διαθέτει παραγωγικές μονάδες, σε Κίνα και Σερβία μέσω των οποίων διευκολύνεται η πώληση των προϊόντων της σε πολύ σημαντικές γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη. Επίσης έχει πολύ σημαντική παρουσία στην Τουρκία, η οποία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στο συγκεκριμένο κλάδο. Η εταιρεία κατασκευάζει, σε ετήσια βάση, περισσότερα από 10.500 νέα συστήματα ανελκυστήρων, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των νέων ανελκυστήρων, παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των διεθνών πωλήσεων της εταιρείας ανέρχεται στο 90%. Στην τελευταία 12μηνη οικονομική χρήση (2015) είχε έσοδα 107 εκατ. ευρώ (από 82,7 εκατ. το 2014) και καθαρά κέρδη μερά από φόρους 3,6 εκατ. ευρώ (από 4,6 εκατ. το 2014). Τα ίδια της κεφάλαια ανέρχονται σε 88 εκατ. ευρώ ενώ ο δανεισμός της είναι μόλις 8 εκατ. ευρώ. Απασχολεί 1.170 εργαζόμενους και αποτιμάται στο Χ.Α. στα 48 εκατ.ευρώ.