powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Γρηγόρης Τάσιος με μείωση αφίξεων και εσόδων κλείνει τη σεζόν η Χαλκιδική

Mε απώλειες τόσο σε επίπεδο αφίξεων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο εσόδων θα κλείσει η φετινή σεζόν για τη Χαλκιδική που αποτελεί τον μεγαλύτερο προορισμό της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας σε ετήσια βάση περί τους 800.000 τουρίστες.
Αυτό αναφέρει στη «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας ότι ο
προορισμός επλήγη από την αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε συνολικά για τη χώρα στις ξένες αγορές, ιδιαίτερα στην αρχή της σεζόν λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Επίσης συμπληρώνει ότι η Χαλκιδική επλήγη παρότι δεν είχε προσφυγικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει την ανησυχία του για τυχόν επανάληψη του φαινομένου και τη σεζόν του 2017, ζητώντας να υπάρξει συντονισμός για τη διαχείριση της τουριστικής εικόνας στο εξωτερικό σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Χαλκιδική θα παρουσιάσουν φέτος πτώση κατά 8%. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων, η πτώση αναμένεται να φθάσει σε ποσοστό το 10% λόγω και της υπερφορολόγησής τους. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωσης σημειώνει τη μεγέθυνση της αγοράς των τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα, που οδήγησε σε τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τις σοβαρές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από την Πολιτεία για τη φορολόγηση και τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας στην εν λόγω αγορά.

Οπως εκτιμά, μόνο τη φετινή χρονιά στη Χαλκιδική τα μη αδειοδοτούμενα από τον ΕΟΤ ακίνητα υποδέχθηκαν περί τις 100.000 αφίξεις, χωρίς να φορολογηθούν για τις υπηρεσίες τους, με τιμές που ξεκινούσαν από 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση και έφθαναν έως και 1.500 ευρώ. Και όλα αυτά ενώ στον δημοφιλή προορισμό της Βόρειας Ελλάδας λειτουργούν, διαθέτοντας το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ, περίπου 500 ξενοδοχεία με 50.000 κλίνες και 2.500 ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα με περίπου 40.000 κλίνες.

Η Ενωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής έχει προγραμματίσει για σήμερα τη πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής ημερίδας προς τα μέλη της στην οποία θ’ αναπτυχθούν θέματα σε σχέση με την οικονομία διαμοιρασμού, τη κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων και τις εξελίξεις στο θεσμικό περιβάλλον του τουρισμού, το διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key, τη σημασία του ποδηλατικού τουρισμού κ.ά. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν στο περιθώριο της ημερίδας η υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει στα ξενοδοχεία από το 2018, θεσπίζοντας το Τέλος Διανυκτέρευσης.