powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Έκθεση Αγιογραφίας του Τμήματος Αγιογραφίας Γαλάτιστας 5-7/1/15

Φωτογραφία από παλαιότερη έκθεση
Έκθεση Αγιογραφίας οργανώνει το Τμήμα Αγιογραφίας Γαλάτιστας των Σχολών Εκκλησιαστικών Τεχνών της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου όρους και Αρδαμερίου με αφορμή την εορτή των Θεοφανείων.
Η έκθεση θα λειτουργήσει το τριήμερο 5-6-7 Ιανουρίου 2015 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό.
Η ιστορία της αγιογραφίας στη Γαλάτιστα
Η καλλιτεχνική δραστηριότητα της «Σχολής των Γαλατσιάνων αγιογράφων», που οφείλουν το προσωνύμιό τους στην γενέτειρά τους Γαλάτιστα Χαλκιδικής, ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και
τελείωσε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ιδρυτής της Σχολής ήταν ο Ιερομόναχος Μακάριος, Γέροντας του κελλιού Γενέσιον της Θεοτόκου στις Καρυές του Αγίου Όρους και της συνοδίας των τριών ανεψιών του, μοναχού Βενιαμίν, Ζαχαρία ιερομονάχου και Μακαρίου του Β΄, ο οποίος τους μετέδωσε το νέο εικονογραφικό ύφος της Σχολής.
Αγιογράφησαν παρεκκλήσια, τράπεζες, κελλιά και καθολικά από πολλές μονές του Αγίου Όρους και ναούς της γενέτειράς τους Γαλάτιστας.
Έργα τους επίσης υπάρχουν και σε πολλούς άλλους ιερούς της Ελλάδας.
Η «Σχολή των Γαλατσιάνων αγιογράφων» μπορούμε να πούμε ότι ήταν η τελευταία αντίσταση της βυζαντινής τέχνης απέναντι στην αναγεννησιακή ζωγραφική.
Από το 1995 και μετά με προτροπή και ευλογία του μακαριστού επισκόπου Ιερισσού, κυριού Νικοδήμου και με τις άοκνες προσπάθειες του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Ιερισσού, π. Χρυσοστόμου Μαιδώνη, δημιουργήθηκε τμήμα αγιογραφίας στη Γαλάτιστα.
Η Σχολή συνεχίζει τη λειτουργία της με τις ευχές και ευλογίες και του νέου Μητροπολίτου, κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ.
Επί είκοσι χρόνια συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια από τους μαθητές, οι οποίοι φιλοτέχνησαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών φορητές εικόνες αλλά και τα τελευταία χρόνια ιστόρησαν με τοιχογραφίες το παρεκκλήσιο της Αγίας Κυριακής στη Γαλάτιστα. Τά μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο στο Αγάπειο Ίδρυμα, που φιλοξενείται στο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την ευλογία και συνεργασία του Ιεροδιδασκάλου π. Αργυρίου Καραμόσχου.
www.polygyros.gr