powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Κίνδυνο αύξησης του καρκίνου του πνεύμονα από την αιθαλομίχλη βλέπει μια νέα έρευνα του Α.Π.Θ.


Σοκάρει η έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αναφορικά με τους κινδύνους που φέρνει στην υγεία όλων μας η αιθαλομίχλη.
Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, το νέφος και τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούνται από την εμφάνιση της αιθαλομίχλης είναι πιο επικίνδυνα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, καθώς οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες  οι οποίοι προσροφώνται  στα αιωρούμενα σωματίδια, βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Στην επιστημονική ομάδα από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και το Εργαστήρι Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας στο Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), συμμετείχαν οι: Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Σπύρος Καρακίτσιος, Δημήτριος Ζηκόπουλος, Σπυριδούλα Νικολάκη και Μαριάνθη Κερμενίδου.
Μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διατρέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά έως 2 ετών, τα οποία εκτίθενται σε αυτά τα σωματίδια, 5 με 7 φορές περισσότερο από τους ενηλίκους .
Οι μετρήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 2012 – 2013, έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις σωματιδίων που εκπέμπονται κατά την καύση βιομάζας για θέρμανση σε τζάκια και σόμπες, στη διάρκεια του χειμώνα, είναι υψηλότερες από εκείνες που προκύπτουν από την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι ερευνητές όμως κατέληξαν και σε ένα σημαντικότερο συμπέρασμα. Από τις χημικές αναλύσεις που έγιναν για 19 καρκινογόνες ουσίες (PAH – πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες) βρέθηκε ότι τα σωματίδια που προέρχονται από καύση βιομάζας περιείχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε PAH από εκείνα που εκπέμπονται από άλλες πηγές.