Τελωνειακοί κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κομπίνα με εικονικές εξαγωγές εμπορευμάτων, με σκοπό την απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ, από εταιρεία. Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος έδωσε παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος έξι υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και του πρώην προϊστάμενου, του Β' Τελωνείου Θεσσαλονίκης για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση, κατ' εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος. Και για ηθική αυτουργία εις βάρος ενός εκτελωνιστή ο οποίος ως διαχειριστής εταιρίας εμπορίας και εισαγωγών-εξαγωγών έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για λαθρεμπορία που αφορά την ίδια υπόθεση.
Τέλος, ο κ. Δημόπουλος ζήτησε να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία γι άλλους
πέντε τελωνειακούς λόγω παραγραφής αδικημάτων που ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Την ποινική δίωξη θα κινήσει η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Αναστασία Καλαϊτζή.
Μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης για τον εκτελωνιστή και τη σύζυγό του ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων του Β' Τελωνείου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη διαχείριση 60 διασαφήσεων εισαγωγής.
Από την έρευνα προέκυψε ότι: Η παραπάνω εταιρεία ως παραλήπτρια και εισαγωγέας των εμπορευμάτων υπέβαλε, το 2007, στο Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης τις διασαφήσεις ζητώντας να υπαχθεί η εισαγωγής τους στο "καθεστώς 42" - με θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, άμεση αποστολή σ' άλλο κράτος της Ε.Ε (κυρίως στη Βουλγαρία) και με απαλλαγή από το ΦΠΑ.
Μετά την άφιξη τους στην Ελεύθερη Ζώνη Λιμένος Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ και πριν τον τελωνισμό τους τα εμπορεύματα -από Κίνα και ΗΠΑ- φέρονταν να πωλούνται από υπαρκτές και ανύπαρκτες βουλγάρικες εταιρείες στην εταιρεία ΤΑΕΛ ΕΠΕ. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 190.074 ευρώ για ΕΕ και σε 444.093 για το ελληνικό δημόσιο.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι: Οι αρμόδιοι τελωνειακοί υπάλληλοι (ελεγκτές και επόπτες) βάσει των προσκομισθέντων στοιχείων κατά τον τελωνισμό όφειλαν να διαπιστώσουν ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισαγωγής. Από τις διασαφήσεις με τα συνοδευτικά έγγραφα προέκυπταν σαφή στοιχεία εικονικότητας των συναλλαγών μεταξύ της TAEL ΕΠΕ.
Έτσι οι διαχειριστές της παραπάνω εταιρείας πέτυχαν την απαλλαγή από το ΦΠΑ εισαγωγής και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τι τιμές παραπλήσιων εμπορευμάτων που εισήχθησαν στη χώρα δια της νόμιμης οδού, με την καταβολή δασμών και φόρων.
του Μάρκου Γεωργίου
www.voria.gr