powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Ποιά Ευρώπη ; Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;

click στην εικόνα ..αχ ευρώπη ..Πανούσης
Αποφασισμένη να προχωρήσει με την κατάθεση των νομοσχεδίων εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά την επιχείρηση μπλοκαρίσματος που επιχειρείται από τους θεσμικούς παράγοντες στο νόμο για τις 100 δόσεις και για την ανθρωπιστική κρίση. «Βόμβα» του προέδρου του Eurogroup «απειλεί» με το «μοντέλου Κύπρου». Η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της
ζώνης του ευρώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του EuroWorking Group. Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους «θεσμούς» Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση, μπλοκάρει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις καταλογίζοντας στην ελληνική πλευρά «μονομερής ενέργεια».

Την αποκάλυψη έκανε ο Πολ Μέισον, δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Channel 4.

Σύμφωνα με το βρετανικό κανάλι, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να παγώσει την ψήφιση των παραπάνω νομοσχεδίων και επιπλέον θέτει θέμα στη ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών σε δόσεις που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

«Κατά τη χθεσινή μας τηλεδιάσκεψη, αναφέρατε πως προτίθεστε αύριο να περάσετε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και πως σκοπεύετε να περάσετε από το κοινοβούλιο και άλλες πρωτοβουλίες, όπως αυτή για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών.
Συνιστούμε με ιδιαίτερη έμφαση να υπάρξουν πρώτα πολιτικές διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και χρειάζεται να τα δούμε σε ένα συνεκτικό και κατανοητό πακέτο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωράτε μονομερώς και με αποσπασματικό τρόπο, ο οποίος είναι αναντίστοιχος με τις δεσμεύσεις που δώσατε, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup όπως αναφέρεται στο κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου», φέρεται να αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κοστέλο.

«Δεν κάνουμε πίσω»

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενημερωμένη και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προτίθεται να κάνει πίσω. «Εμείς προχωράμε κανονικά» διαμηνύουν πηγές του Μαξίμου. Ανάλογα είναι και το κλίμα από τη Βουλή. Κυβερνητική βουλευτές τονίζουν πως τα νομοσχέδια θα έρθουν κανονικά στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Το να θεωρεί κανείς 'μονομερή ενέργεια' την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη.

Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς.

Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» σχολιάζουν κύκλοι της κυβέρνησης.  

Η νέα αυτή προκλητική στάση των δανειστών έρχεται λίγες μόνο ώρες αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αιτήθηκε πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή) με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η κυβέρνηση ποντάρει σε μια πολιτική διαπραγμάτευση και γι' αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στη Βουλή τα ν/σ για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση 

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ενώ ρυθμίζει και ασφαλιστικά θέματα επείγοντος χαρακτήρα. Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Στην Ολομέλεια της Βουλής και το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Την Τετάρτη η ψήφισή του. 

Χωρίς ειδήσεις το Euroworking Group

Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης το Euroworking Group. Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ έδωσαν πληροφορίες στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομίας σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέτασαν τις ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ανέλυσαν τις ανάγκες ρευστότητάς της.

«Βόμβα» Γερούν Ντάισελμπλουμ

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «απειλεί» με το «μοντέλου Κύπρου» σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν εκπληρώσει τα αιτήματα της ΕΕ τον Ιούλιο.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αφού αναφέρει πως η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης είναι ο βασικός στόχος του αποκαλύπτει πως η επεξεργασία πιθανών σεναρίων για τις προβληματικές χώρες λίγο πολύ έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε στο ολλανδικό δίκτυο BNR άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου της Κύπρου με κούρεμα καταθέσεων, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ε.Ε..

«Σκεφτείτε την Κύπρο» δήλωσε «οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις αναλήψεις καταθέσεων για ένα διάστημα, στις εισροές και εκροές κεφαλαίων επιβλήθηκαν πολυάριθμοι όροι, και έτσι όλα τα είδη σεναρίων είναι ακόμη δυνατά» επισήμανε.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης πως κύριο μέλημά του είναι «να κρατήσουμε την Ελλάδα σε τροχιά. Η ανάκαμψή της πήγαινε αρκετά καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Η πολιτική μου δέσμευση είναι να κρατήσω ανέπαφη την ευρωζώνη και να την ενισχύσω και εκεί είναι που επικεντρώνομαι».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως «οι πιο αυστηρές περικοπές στην ελληνική οικονομία αποτελούν ήδη παρελθόν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, συνεπώς μπορούν να αρχίσουν να πληρώνουν το χρέος τους. Το σημαντικό ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός να διατηρηθεί σε μία γραμμή και να μην τον αφήσουν να εκτροχιαστεί».

Τέλος, σε ότι αφορά τη χώρα μας σημείωσε πως η προσέλκυση απευθείας ξένων επενδύσεων και η τακτοποίηση του φορολογικού συστήματος παραμένει μία πολύ σημαντική ευθύνη.

Απάντηση σε αυστηρό τόνο από το Μαξίμου στον Γ. Ντάισελμπλουμ

«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας.

Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, λέει ο Τόμας Βίζερ

Η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Αυστριακό Τόμας Βίζερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ», απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι» όταν το ρώτησαν αν αληθεύουν σενάρια και εικασίες περί μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σουλτς: Συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας

Την άποψη ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας και ότι βρισκόμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται την Τρίτη στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.