powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Οι παραγωγοί του Έβρου δημιουργούν δίκτυο ΑΤΜ γίδινου γάλακτος

Μετά το ΘΕΣγάλα Πιές ο συνεταιρισμός του Έβρου Θρακών Αμνός μπαίνει πιλοτικά στην πώληση φρέσκου παστεριωμένου γίδινου γάλακτος από αυτόματους πωλητές
Το επιτυχημένο εγχείρημα  των συνεταιριστών του «ΘΕΣγάλα Πιές», έχει εμπνεύσει τους αιγοπροβατοτρόφους του εβρίτικου συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός», οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μπούνε πιλοτικά στην πώληση φρέσκου παστεριωμένου γίδινου γάλακτος από αυτόματους πωλητές- ΑΤΜ, κάνοντας αρχή από την Αλεξανδρούπολη και τη
Ξάνθη.
Ο συνεταιρισμός, που ιδρύθηκε μόλις το 2012, άντεξε στις μεγάλες απώλειες στο ζωϊκό κεφάλαιο που οφείλονταν στην ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, εξαιτίας των οποίων θανατώθηκαν περίπου 50.000 ζώα. Ο «Θρακών Αμνός», με 170 μέλη και 140 ενεργά σήμερα που διαθέτουν την παραγωγή τους αποκλειστικά μέσω του συνεταιρισμού, σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξή του.

«Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τη δική μας ζώνη γάλακτος, κάτι το οποίο όμως απαιτεί σημαντικά κεφάλαια καθώς ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να έχει ιδιόκτητη παγολεκάνη, δηλαδή να πραγματοποιήσει μία δαπάνη της τάξης των 2.000-3.000 ευρώ για την απόκτησή της. Έχοντας δική μας ζώνη γάλακτος θα μπορούσαμε να περάσουμε σταδιακά και στη μεταποίηση. Ο συνεταιρισμός, με αποθεματικό που ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τα μέλη του σε μία τέτοια επένδυση, ωστόσο είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε δράσεις που θα βγούνε σε επίπεδο υπουργείου ή στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του «Θρακών Αμνός», Χρήστος Παρασχούδης, προσθέτοντας:

«Eν τω μεταξύ βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε και στην οποία διαθέτουμε την παραγωγή μας, την «Εβροφάρμα»,  προκειμένου να προχωρήσουμε στην απευθείας διάθεση, στον καταναλωτή, μέσα από αυτόματους πωλητές, φρέσκου παστεριωμένου γίδινου γάλακτος, του γάλακτος «Θρακών Αμνός».

Η ιδέα αυτή έχει ωριμάσει στα μέλη του συνεταιρισμού, που θέλουν να αξιοποιήσουν εμπορικά το γίδινο γάλα, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα πολλά σημεία, που το κάνουν να υπερέχει οργανοληπτικά και θρεπτικά έναντι του αγελαδινού. Έτσι, η «Θρακών Αμνός», είναι αποφασισμένη να βρεί τον τρόπο, να προχωρήσει σε αυτή την αρχική επένδυση.

Στο συνεταιρισμό υπήρχε σκέψη για αξιοποίηση και του κρέατος, ιδέα που εγκαταλείφθηκε λόγω του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκαν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου από τις επιδημίες που οδήγησαν στη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων ζώων.

«Στόχος μας είναι η μείωση του κόστους για τον παραγωγό αλλά και για τον καταναλωτή , κάτι που επιδιώκουμε μέσα από τις μαζικές προμήθειες για τα μέλη μας, αλλά και σε συνεργασία με τους παραγωγούς ζωοτροφών. Άλλος βασικός στόχος είναι η προσέλκυση και νέων μελών στο συνεταιρισμό μέσω της διάδοσης και της συνεταιριστικής ιδέας», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι το 2014 τα μέλη του «Θρακών Αμνός» παρήγαγαν 2 εκατ. λίτρα αιγοπρόβειου γάλακτος, όταν συνολικά στο νομό Έβρου η παραγωγή αιγοπρόβειου ήταν 5,5 εκατ. λίτρα.


Τα μόνα έσοδα του συνεταιρισμού προέρχονται από τις εισφορές των μελών. Το κάθε μέλος εισφέρει 0,02 ευρω ανά κιλό γάλακτος.