powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Μύλος με την εξόρυξη στις Σκουριές με ευθύνη των αρμοδίων.

Απανωτά αυτογκόλ απόΤσιρώνη

Ενός εγγράφου... Τσιρώνης έπεται. Περίπου 48 ώρες πριν από την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απέστειλε έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, με το οποίο απαγορεύει την υλοτόμηση στην περιοχή Λάκκος Καρατζά της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ώσπου να ολοκληρωθεί ο συνολικός έλεγχος νομιμότητας.Βέβαια, στις 11 Μαρτίου ο υπουργός ανέφερε με ανακοίνωσή του: «Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το υπουργείο
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι.Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου. Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι (σ.σ.: στις 11/3), προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτοκόλλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του υπουργείου μας».
Ωστόσο, το νέο έγγραφο του υπουργείου, με ημερομηνία 17/3, που υπογράφει προσωπικά ο Γιάννης Τσιρώνης, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης επισημαίνει: «Σας ενημερώνω ότι επίκειται η ολοκλήρωση του συνολικού ελέγχου της νομιμότητας των πρωτοκόλλων υλοτόμησης από τις νομικές μας υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, μέχρι να σας αποσταλεί το πόρισμα του ελέγχου, παρακαλούμε μην προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια».
Φαίνεται ότι το έγγραφο συντάχθηκε κατόπιν υπηρεσιακού ερωτήματος, διότι στο μεταξύ το δασαρχείο της περιοχής, ύστερα από καταγγελία, επενέβη προχθές και σταμάτησε δασεργάτες της εταιρείας που επιχείρησαν να υλοτομήσουν. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η «Ελληνικός Χρυσός» σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο θηριώδη φράγματα εκεί όπου υπάρχουν σήμερα 300 στρέμματα δάσους, τα οποία προφανώς θα πρέπει να υλοτομηθούν. Και τούτο, ενώ η υπόθεση του φαραωνικού έργου μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκκρεμεί στο ΣτΕ.
Ολα αυτά διαδραματίζονται εν όψει της τριήμερης περιοδείας του κ. Τσιρώνη στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία -ας σημειωθεί- δεν περιλαμβάνεται η Χαλκιδική. Συνεργάτης του, που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.», υποστήριξε ότι η επίσκεψη στις Σκουριές θα γίνει μαζί με τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στο σύνολο των φακέλων και των εγκρίσεων που έχουν δοθεί στην «Ελληνικός Χρυσός» από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και συμμετέχει σε σειρά εκδηλώσεων στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Αύριο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Σέρρες, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μεσημέρι επρόκειτο να αναχωρήσει για την Καβάλα, όπου θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP και άλλες δραστηριότητες. Το Σάββατο θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο για να παραστεί σε εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου.

Στο μεταξύ, πορείες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής προγραμματίζουν οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις εξορύξεις:
■Αύριο Παρασκευή, κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι θα διαμαρτυρηθούν στις Σκουριές, με αίτημα την άμεση παύση των εργασιών και την παύση των ποινικών διώξεων των αγωνιστών.
■Το Σάββατο 28/3 στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία ΧΑΝΘ της Θεσσαλονίκης θα γίνει άλλη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Για την κινητοποίηση που διοργανώνεται μέσω facebook, αναφέρονται τα εξής: «Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική. Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε, πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη. Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκαβο. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών. Αγωνιζόμαστε, για να μη χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού. Να μην αφήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες. Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας».

Συντονιστικά ενάντια στην εξόρυξη: «Τρία χρόνια παρανομίας» από τους... επενδυτές

«Μπορεί η εταιρεία να χρησιμοποιεί τα σωματεία των εργαζομένων για την προστασία της, προβάλλοντάς τους ως “θεματοφύλακες της νομιμότητας” και “προστάτες του περιβάλλοντος”, και να επικαλείται τις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ, όμως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά τηρείται η νομιμότητα, ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας και τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Συντονιστικού Ιερισσού και του Συντονιστικού Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι οποίοι παραθέτουν στοιχεία από την Εκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Στην έκθεση, η οποία βασίζεται σε ελέγχους από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2014, αναφέρεται σωρεία καταγεγραμμένων παρανομιών και παραβιάσεων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που αποδεικνύουν, σύμφωνα με το Συντονιστικό, ότι «για τρία ολόκληρα χρόνια η Ελληνικός Χρυσός παρανομούσε κατά συρροή, καταπατώντας τους περιβαλλοντικούς όρους».
Το Συντονιστικό ενάντια στην εξόρυξη υπογραμμίζει πως «ένα μικρό μόνο δείγμα των εκτεταμένων παρανομιών και παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, καθώς η εταιρεία δεν έλαβε μέτρα για την αποτροπή διαφυγής όξινων απορροών στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στο ρέμα Μαυρόλακκα», όπου διαπιστώθηκε επιβάρυνση των υδάτων, κατάντη της δραστηριότητας, ως προς ορισμένα βαρέα μέταλλα (οι μετρήσεις PH, COD, BOD5, ολικού και δεδιαλυμένου μολύβδου και ολικού ψευδαργύρου ξεπερνούσαν όλες τις σχετικές αποφάσεις των σχετικών αποφάσεων Νομάρχη και ΚΥΑ)». Ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται στο www.efsyn.gr.
Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες «οι πρώτοι απολυμένοι της Αριστεράς», όπως παρουσιάζονται. Πρόκειται για 55 δασεργάτες που συνεργάζονται με εργολάβο που έχει αναλάβει την υλοτόμηση 300 στρεμμάτων στις Σκουριές. Είναι λίγο μυστηριώδης η σχέση τους με τον εργολάβο, εφόσον στην ερώτηση για το ποιος είναι, απάντησαν πως δεν θυμούνται. Η σχέση τους με τους συναδέλφους τους της Χαλκιδικής είναι σαφής: οι ιστορικοί δασικοί συνεταιρισμοί τούς καταγγέλλουν ως σωματείο-σφραγίδα και ενεργούμενα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Οι 55 ανταπαντούν: «Οι συνάδελφοί μας μάς έδιωξαν κι αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε σωματείο. Δεν ξεκοιλιάζουμε το βουνό, κόβουμε νόμιμα».
«Οι πρώτοι απολυμένοι της Αριστεράς» δηλώνουν ότι αγωνίζονται επ’ ονόματι 1.986 συναδέλφων τους κι άλλων 350 που δεν προσλαμβάνονται, εξαιτίας της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Προαναγγέλλουν ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης, την οποία εγκαλούν ότι τους εμπαίζει: «Μέσα σε επτά μέρες, οι ίδιοι πολιτικοί ανακάλεσαν άδειες, απέλυσαν δασεργάτες, κάλεσαν τους ίδιους δασεργάτες να επιστρέψουν στη δουλειά, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι έλεγχοι έγιναν και είμαστε απολύτως νόμιμοι, έβγαλαν επίσημη ανακοίνωση, μετά προφορικά μάς κάλεσαν να ξανασταματήσουμε, μετά δεσμεύτηκαν ότι το θέμα μας θα λυθεί. Και τελικά, μας ξανασταματούν σήμερα, στο όνομα του ελέγχου που οι ίδιοι είπαν ότι ολοκληρώθηκε και μας καθιστά απολύτως νόμιμους».
Ο οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Ηλίας Κόκκαλης, και το μέλος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, κατήγγειλαν την κυβέρνηση βάζοντας το πλαίσιο που θα ακολουθούσαν όλοι οι επόμενοι ομιλητές: Οι αριστεροί επιτίθενται στους φτωχούς. «Μας είπε ο Τσιρώνης, είστε νόμιμοι, δουλέψτε», έλεγε ο γ.γ. του σωματείου των υπογειτών, κ. Μάλαμας. «Κατ’ εντολή της τοπικής βουλευτού η πολιτική ηγεσία παρεμβαίνει στη δικαστική», είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής: «Αύριο οι δασεργάτες θα πάνε για δουλειά», είπε ο εκπρόσωπος του επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας, Αλί Χότζα Ισμέτ και κατέληξε: «Η αριστερή κυβέρνηση θα συλλάβει εργάτες;».
Η μοιραία γυναίκα πίσω από όλα αυτά είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση«Μπαινοβγαίνει στα υπουργεία, κι ο Λαφαζάνης κι ο Τσίπρας την ακούνε», ενώ «η ανάπτυξη που οραματίζεται είναι να φυτεύουμε ινδική κάνναβη». Στο αφήγημα υπάρχει ο κακός (ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, που από τη μια «τον γελοιοποιεί ο αναπληρωτής του» κι από την άλλη ως πολιτική ηγεσία «λειτουργεί πραξικοπηματικά»). Υπάρχει ο άσχημος (ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης «που μας λέει προφορικά να κόψουμε ξύλα, αλλά να μην τον εκθέσουμε γιατί οι άλλοι θα τον κρεμάσουν στα μανταλάκια»). Το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής απλώς... δεν υπάρχει («φαίνονται πολλοί γιατί είναι αγαπημένοι των ΜΜΕ»).
Επίσης ακούσαμε πως «η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι υπέρ της επένδυσης». Στην απορία «τότε, γιατί επέλεξε μια δημοτική αρχή που είναι κατά;», η απάντηση ήταν: «Γιατί ο δικοί μας δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα». Και πώς εξηγούνται οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων; «Είναι κρανοφόροι, κουκουλοφόροι, τους αρέσει να παίζουν ξύλο με τα ΜΑΤ και τους μεταφέρουν με πούλμαν».
«Η κυβέρνηση της Αριστεράς και της οικολογίας υπερασπίζεται το δάσος και τον φυσικό πλούτο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Ιγγλέση. «Εφόσον η υπόθεση για τα φράγματα εκκρεμοδικεί, δεν γίνεται να κοπούν 300 στρέμματα πριν βγει η δικαστική απόφαση. Η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφορούσε για το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό κόστος. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση. Αν είναι πράγματι δασεργάτες οι διαμαρτυρόμενοι, πρέπει να θέλουν το δάσος ζωντανό για να έχουν εργασία στο διηνεκές».