powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα: «Ασύρματη» ενέργεια από Φωτοβολταϊκά Ηλιακά πάρκα!

Η ιδέα του να τροφοδοτείται η ανθρωπότητα, συγκεντρώνοντας μια ατελείωτη προσφορά της ηλιακής ενέργειας από το διάστημα έχει αρχίσει να μοιάζει εφικτή. Οι επιστήμονες που εργάζονται για την JAXA, του Ιαπωνικού διαστημικού οργανισμού, ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη στην ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας ... 
Το ότι κατάφεραν να το κάνουν μία φορά! Η ομάδα ανάφερε
ότι κατάφερε να μεταφέρει 1,8 Kw αρκετά αποδοτικά ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί ένας μικρός βραστήρας ταγιού σε μία απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων χωρίς καλώδια! Η εκπομπή έγινε σε έναν μικρό δέκτη χωρίς επαφή. Ήδη βλέπουμε το επόμενο βήμα: κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας για χρήση σε τροχιακά φωτοβολταϊκά πάρκα!
Οι ερευνητές ήταν σε θέση να μετατρέψουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε μικροκύματα, να το αποστείλλουν στον απομακρισμένο δέκτη και τέλος να το ξαναμετατρέψουν σε ηλεκτρόνια.
Ένας από τους ερευνητές της Jaxa μας εξήγεί:
«Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες είναι σε θέση να κινήσουν ηλεκτρόνια σε μια σημαντική απόσταση με τόσο υψηλό βαθμό ακρίβειας»
Η JAXA επιμελώς εργάζεται πάνω στην τεχνολογία αυτή για χρόνια σαν μέρος του προγράμματος SSPS (Διαστημικά συστήματα ηλιακής ενέργειας). Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τη συνεχή τροφοδοσία της ηλιακής ενέργειας απευθείας από το διάστημα χρησιμοποιώντας τροχιακά ηλιακά πάρκα, τα οποία με την σειρά τους να ακτινοβολούν πίσω στη Γη την ενέργεια που συλλέγουν (και σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας) μέσω μετάδοσης μικροκυμάτων. Μερικά μόνο από τα προβλήματα που λύνει αυτή η τεχνολογία είναι ότι δεν θα χρειάζεται να ασχολούμαστε πια με συσκότηση ή νεφοκάλυψη όπως γίνεται με τους επίγειους ομόλογούς τους.

Φυσικά ακόμα, το SSPS εξακολουθεί να είναι πιο κοντά στην επιστημονική φαντασία παρά στην επιστήμονική πραγματικότητα, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα της JAXA λύνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο θεμελιώδη εμπόδια που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα: παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το διάστημα, χωρίς να χρειάζεται καλώδιο προέκτασης για σε χαμηλή τροχιά.

Η διαστημική παραγωγή ηλεκτρισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραγωγή στη Γη, κυρίως ότι είναι πάντα διαθέσιμη, ανεξαρτήτως καιρού ή ώρας. Αν και οι δορυφόροι, καθώς και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, την οποία μετατρέπουν σε ηλεκτρική για τις ανάγκες τους, η ασύρματη μετάδοση ρεύματος στη Γη ανήκει, προς το παρόν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Η JAXA οραματίζεται ένα δίκτυο δορυφόρων με ηλιακούς συλλέκτες και κεραίες, σε ύψος περίπου 36.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας, που θα συλλέγουν το φως του Ήλιου, θα το μετατρέπουν σε ρεύμα και θα το διακτινίζουν πίσω στη Γη.

Όμως, όπως είπε ο εκπρόσωπός της, μπορεί να περάσουν δεκαετίες, έως ότου υπάρξει πρακτική εφαρμογή της φιλόδοξης τεχνολογίας. Εκτίμησε ότι αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, θα συμβεί στη δεκαετία του 2040. Η ιδέα είχε γεννηθεί κατά τη δεκαετία του 1960 στις ΗΠΑ, ωστόσο η Ιαπωνία επένδυσε κεφάλαια και επιστημονικό δυναμικό για να την αναπτύξει καθώς είναι μια νησιωτική χώρα με ελάχιστους ορυκτούς πόρους.

Η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών, αλλά και καθαρών πηγών ενέργειας μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011 κατέστη επείγουσα και η χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» επενδύει ήδη σοβαρά στις ΗΠΑ.