Συντονισμένη επίθεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν σκληροπυρηνικοί κύκλοι της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ εκτός, αλλά κι εντός της χώρας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού
Οικονομικών, καταδεικνύουν την προσπάθεια, να ρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να αναχαιτίσουν το ευρωπαϊκό μέτωπο ανατροπής των πολιτικών λιτότητας.
Μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενο ατυχήματος κι έξοδο της χώρας από το ευρώ, και σειρά ανάλογων δηλώσεων εκπροσώπων της γερμανικής καγκελαρίας, ο Μάρτιν Σουλτς προχώρησε σε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, χαρακτηρίζοντας σκάνδαλο τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Τις δηλώσεις Σόιμπλε επέκρινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε επιπόλαιη τη συζήτηση περί ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στην Bild σήμερα, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά την άποψή του ευθυνεται για το κλίμα έντασης, να ρίξει τους τόνους.
Την ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα επανέλαβε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες για τους φορολογουμένους, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Το τελευταίο 24ωρο, ο γερμανικός τύπος έχει επιδοθεί σε μια καμπάνια εναντίον του υπουργού Οικονομικών.
Η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζει το Γ. Βαρουφάκη και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα: "Η φιλαρέσκεια σε συνδυασμό με έναν αριστερό εθνικισμό, καθώς και μια λογική του ‘τώρα θα τους δείξουμε εμείς’ συνιστούν κακές προϋποθέσεις για μια αρμονική συμβίωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι πλειοψηφίες στη Γερμανία και στην ΕΕ δεν υιοθετούν σε καμία περίπτωση τα στερεότυπα του λαϊκού τύπου. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί να καταφέρει ό,τι κατάφεραν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία".
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Πόλεμος υπάρχει στον περίγυρο της ΕΕ αλλά όχι εντός. Αυτό το γνωρίζει και ο έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατηγόρησε τον γερμανό υπ. Οικονομικών Σόιμπλε για ψυχολογικό πόλεμο. Φυσικά και συνηθίζεται στις διαπραγματεύσεις της να γίνονται πολλά κόλπα. Το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η ένωση είναι να καθίσταται θεσμικά αδύνατος ο πόλεμος. Αυτό θα πρέπει να το έχουν πάντα υπόψη τους οι χώρες μέλη και να συμβάλουν στη λεκτική αποκλιμάκωση. Η φυγή προς αξιώσεις από την εποχή του πολέμου, η οποία αρέσει και στο γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, συνιστά φυγή από τις αξιώσεις του σήμερα. Το ζητούμενο σήμερα είναι η τήρηση συμφωνιών οι οποίες δεν υπαγορεύονται, αλλά αποφασίζονται από κοινού».
Η Neue Osnabrücker Zeitung: «Αντί να βάλει σε τάξη την εγχώρια οικονομική διοίκηση, να εισπράξει φόρους και να δρομολογήσει επιτέλους ιδιωτικοποιήσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πετά το ένα λεκτικό καπνογόνο μετά το άλλο. Τα μαγικά επί σκηνής έχουν αναμφίβολα το χαρακτήρα ενός σόου. Ωστόσο στο ελληνικό δράμα δεν διαπιστώνονται σαφείς τρόποι δράσης. Κάθε φορά που τίθεται το θέμα συγκεκριμένων αποφάσεων, ο υπουργός προκαλεί νέες ασάφειες. Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα θα το καταλάβει μάλλον μόνον όταν κλείσουν τα φώτα στο ρετιρέ του».
Η Ολλανδική de Volkskrant για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ένας συμμετέχων χαρακτηρίζει ‘ανίκανους’ τους έλληνες συνομιλητές. Γνωρίζουν καλύτερα τα κείμενα του Τσε Γκεβάρα από τα οικονομικά τους, λέει ένας άλλος. Όλα αυτά δεν καθιστούν πιο αξιόπιστες τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Τσίπρα περί τήρησης των συμφωνηθέντων. Αυτή τη στιγμή η Αθήνα κόβει όλες τις γέφυρες με τους συμμάχους της στις Βρυξέλλες που τόσο έχει ανάγκη».
Αντιθέτως η Tageszeitung TAZ γράφει: «Αγαπητή τρόικα, παρακαλώ εξαφανιστείτε», επισημαίνοντας ότι «όσο ο ελληνικός λαός έχει το συναίσθημα ότι η τρόικα διατάζει, θα τορπιλίζεται κάτω ό,τι προέρχεται από πάνω.
Στο ίδιο μοτίβο, μεγάλη μερίδα του ελληνικού τύπου η οποία ταυτίζεται με τις προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές, αλλά και τις επιθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες, κάνοντας λόγο για Grexit, για άγονη αντιπαράθεση με τους δανειστές, κρεσέντο ανευθυνότητας από στελέχη και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και ανησυχία για την επόμενη ημέρα.
Για «κύκλους» στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουν να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας τακτική καθυστέρησης της χρηματοδότησης και αρνούμενοι την παροχή στήριξης «έξω από το πρίσμα των μνημονιακών υποχρεώσεων» μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε πως διλήμματα στη διαπραγμάτευση «δεν θέτει μόνο ο Σόιμπλε», ενώ προειδοποίησε ότι αν οι κινήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών οδηγήσουν στη διάλυση της ευρωζώνης, τότε η Ιστορία θα καταγράψει το όνομά του με τον ανάλογο τρόπο.
Για σκληροπυρηνικούς κύκλους των δανειστών μας, από τους οποίους επιχειρείται ένας δημοσιονομικός και οικονομικός στραγγαλισμός της χώρας με προφανή πολιτική επίπτωση να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να μην απλωθεί το παράδειγμα του ελληνικού λαού στις εκλογές, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης:
" Ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει κι άλλος δρόμος πέρα από τη μονομερή λιτότητα και τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, οι αποφάσεις να παίρνονται στις Βρυξέλλες και όχι στο Βερολίνο και αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. Δεν θα τα καταφέρουν. Για να το ακυρώσουμε αυτό το σχέδιο, πρέπει να τρέξουμε σε επίπεδο τεχνικό και πολιτικό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σκοπό να αξιοποιήσει την προσεχή Σύνοδο Κορυφής για να θέσει επί τάπητος το θέμα της άμεσης συγκεκριμενοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά και το κάνουμε ήδη, αλλά πρέπει και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να μην καθυστερούν και να αφήσουν την παράλογη απαίτηση να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά.
Υπάρχει μια υπερβολή σε ό,τι αφορά την πυκνότητα των συνεντεύξεων των κυβερνητικών στελεχών, κάτι το οποίο συνέβαινε και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παρουσία των υπουργών είναι πιο φειδωλή. Τις δηλώσεις κάνουν για λογαριασμό τους κάποιοι επαγγελματίες εκπρόσωποι, ενώ όταν κρίνεται απαραίτητο ότι κάποιος υπουργός πρέπει να βγει να πει κάτι ο ίδιος, αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης συνέντευξης Τύπου ή σε κάποιο επιλεγμένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Είμαστε στην κορύφωση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και γίνεται εις βάρος μας ένα βρόμικο παιχνίδι: Στημένα δημοσιεύματα, χοντροκομμένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας, προσπάθεια να γίνει η τρίχα τριχιά, πολλές υποδείξεις. Ο πρόεδρος του ΕΚ έκανε μια δήλωση για την οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική στη Γερμανία από πολιτικούς όλων των κομμάτων. Δεν είναι δουλειά ενός ξένου ηγέτη να παρεμβαίνει στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε δημοκρατία. Το γεγονός ότι έχουμε ελλείμματα και χρέη δεν σημαίνει ότι είμαστε Μπανανία".
Στο μεταξύ, μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη θετική έκβαση των εν εξελίξει τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου, στέλνει σήμερα η Κομισιόν.