1ος στον 38ο Κολυμβητικό Διάπλου Τορωναίου 19/7/2008 |
Μετά την ανάβαση στο Everest, τον διάπλου της Μάγχης και το
ν διάπλου Πελοποννήσου-Κρήτης , ο Έλληνας γιατρός κατόρθωσε να τερματίσει μία από τις δυσκολότερες και πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές του κόσμου: Έτρεξε 250 χιλιόμετρα, διασχίζοντας την Έρημο Σαχάρα και τερμάτισε στον Marathon des Sables, γενόμενος ο πρώτος Έλληνας αθλητής που καταφέρνει αυτό το κατόρθωμα. Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος με αυτό τον τρόπο έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ολοκλήρωσε με επιτυχία το project “Ice-Water-Fire”.
Η προετοιμασία του Έλληνα υπεραθλητή ήταν πολύμηνη και περιελάμβανε τόσο την σωματική όσο και την ψυχολογική του προετοιμασία για τον μεγάλο και αντίξοο αγώνα. Το τελευταίο διάστημα έκανε αρκετές προσομοιώσεις των κλιματικών συνθηκών της Ερήμου σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους των Πανεπιστημίων του Loughborough και της Θεσσαλίας, γεγονός που τον βοήθησε να προσαρμοσθεί και στις ανάγκες του μαραθωνίου.
Tα πράγματα ωστόσο δεν ήταν ρόδινα για τον Θεσσαλό γιατρό, ο οποίος κατά την διάρκεια της 3ης διαδρομής τραυματίσθηκε στα πόδια, με τους γιατρούς να του συστήνουν να παραιτηθεί, λόγω των μολυσμένων πληγών. Ο ίδιος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
«Στη 3η διαδρομή, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαμε προγραμματίσει.
Μικροτραυματισμοί στα πέλματα, λόγω των συνθηκών του εδάφους και των διεσταλμένων αγγείων των ποδιών από την υπερβολική ζέστη (52 ºC), εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα σε οδυνηρές πληγές, δυσκολεύοντας αρκετά τον τερματισμό.
Στο μυαλό μου δεν υπήρξε σκέψη παραίτησης, έστω κι αν οι πληγές μολύνθηκαν και βρισκόμουν σε ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, στην αφετηρία της επόμενης, 4ης και μεγαλύτερης, υπερμαραθώνιας διαδρομής.
Παρά τις παροτρύνσεις των γιατρών, αποφάσισα να συνεχίσω με αντιβίωση και με την ψυχολογία μου -είναι αλήθεια- πολύ πεσμένη.
Όλοι θα έχετε βρεθεί σε μια στιγμή, που ενώ η σκέψη σας και η ψυχή θέλει, το σώμα δεν συνηγορεί.
Σκέφτηκα ότι μου επέτρεψα να πέσω και τώρα, έχοντας μάθει να σηκώνομαι, έπρεπε να σηκωθώ.
Στάθηκα όρθιος. Απέβαλα τις αρνητικές, πολλές σκέψεις.
Τερμάτισα τα 91 χιλιόμετρα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία κι αυτή την πρόκληση.Συνεχίζω.»
Παρά τις κακουχίες, ο Γιώργος τα κατάφερε τερματίζοντας τον πιο απαιτητικό μαραθώνιο του κόσμου και κάνοντας υπερήφανους όλους τους συμπατριώτες του στα Τρίκαλα και όχι μόνο.