powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Το ΥπΑΑΤ μελετά τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία από ελληνικές και ρωσικές επιχειρήσεις

Τη δημιουργία ελληνορωσικών μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία μελετά η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια εύρεσης διεξόδου για τα ελληνικά προϊόντα που έχουν πληγεί από το εμπάργκο. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αχαρνών 2
. Αν υπάρξει... συμφωνία ομπρέλα από εκεί και πέρα ο επιχειρηματικός κόσμος κάτω από αυτήν μπορεί να συμφωνήσει στις οποιεσδήποτε συμπράξεις. Ανοίξαμε μια χαραμάδα και επιχειρούμε να δημιουργηθεί μια πόρτα. Δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι όλα αυτά θα γίνουν, όμως αντί να στείλουμε τα προϊόντα μας σε απόσυρση καλό θα ήταν να βρεθεί άλλη λύση. Αν υπάρξει κοινό επαγγελματικό όφελος από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες αυτό είναι θεμιτό, ανέφερε ο υφυπουργός.
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος αρκέστηκε να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο, το οποίο αγωνιά για λύση. «Θέλουμε να βρούμε διεξόδους ακόμα και στα πλαίσια της Ε.Ε. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο διότι δεν έχουμε την ακριβή εικόνα της απέναντι πλευράς. Θα την δούμε όταν πάμε στην Ρωσία», τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Να σημειωθεί ότι η πολιτκή ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (Λαφαζάνης – Αποστόλου) στις14 Απριλίου συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ροδακινοπαραγωγούς συζητήθηκαν προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν, σε συνεννόηση και συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, να επιτρέψουν τη νόμιμη εξαγωγή των ελληνικών ροδάκινων στη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να μεταβεί το συντομότερο δυνατό αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, μαζί με εκπροσώπους παραγωγών, στη Μόσχα, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι ανάπτυξης των εξαγωγών ροδάκινων και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Στο σημείο αυτό – και ενώ η Ελλάδα βολιδοσκοπεί ακόμα τις προθέσεις των Ρώσων – να σημειωθεί ότι πρόκειται να λειτουργήσει κοινή πορτογαλική – ρώσικη μονάδα επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων στη ρωσική περιφέρεια του Saratov, μεταξύ των πορτογαλικών εταιρειών «Optimistic», «Leisure launch», «CAL» και «Global food» και της ρωσικής μεταφορικής-αποθηκευτικής εταιρείας «Devon-Alliance». Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στη συνάντηση των εκπροσώπων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2015, στη Λισσαβόνα.
Εκτός της Ρωσίας η υπό ίδρυση ρωσο-πορτογαλική κοινοπραξία θα παρέχει στις πορτογαλικές εταιρείες πρόσβαση στην αγορά του Καζακστάν (σ.σ. που συμμετέχει μαζί με Ρωσία, Λευκορωσία και Αρμενία στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση), ενώ η εταιρεία «Global Food» θα ασχολείται με την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών όλων των ειδών στην Πορτογαλία και τις πρώην πορτογαλικές αποικίες.