powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Αναβίωσαν στην Αρναία ο "Κούτσμανους" και η "Σουσαρίτσα"

Aναβίωσε και φέτος, δεύτερη μέρα του Πάσχα, ο «Κούτσμανους» από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας.
Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα αναβιώνουν τα έθιμα «Κούτσμανους» και «Σουσαρίτσα». Τα έθιμα που αναβιώνουν αποτελούν κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας (η
ονομασία του εθίμου πιθανόν να προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου αγά Κοτσμ-ανλής - Κούτσμανους).
Ο «Κούτσμανους» ξεκινάει νωρίς το πρωί, κατά τις 8, από την πλατεία της Αρναίας, με την πορεία καβαλάρηδων, οι οποίοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κατευθύνονται προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Γίνεται περιφορά των εικόνων και ξεκινάει ο χορός «Κούτσμανους». Ακολουθεί σκοποβολή με στόχο τα κόκκινα αβγά, τα οποία παλιά κρεμούσαν στα δέντρα. Αφού ολοκληρωθεί η βολή, κατηφορίζουν στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Στο έθιμο συμμετέχει ο ιππικός όμιλος Αρναίας.
φωτο αρχειο

Στη «Σουσαρίτσα», η οποία πραγματοποιείται στο άλσος Αγ. Παρασκευής, στις 12.30 μ.μ., οι συμμετέχοντες κρατούν από ένα κόκκινο αβγό και διαγωνίζονται ποιος θα κυλήσει το αβγό πάνω στο γρασίδι χωρίς να το σπάσει. Νικητής είναι αυτός που θα πάει το αβγό πιο μακριά.

 Τα έθιμα της Αρναίας αναβιώνουν με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρίας Αρναίας και του Ιππικού Συλλόγου Αρναίας «Κένταυρος».