powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Δήμος Ν. Προποντίδας. Δικαιώματα και υποχρεώσεις καταστηματαρχών εστιάσεως και αναψυχής

Για να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ μας (Δήμου και επιχείρησης) θεωρήσαμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και τις κανονιστικές αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου που είναι τα εξής: 
  1) Δυνάμει της υπ` αριθμ.  592/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας
Προποντίδας καθορίστηκαν τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων  χώρων  για το έτος 2015. 
   Κοινόχρηστοι θεωρούνται οι δημοτικοί δρόμοι, τα πεζοδρόμια καθώς και οι προεκτάσεις πεζοδρομίων και έχουν αφεθεί στην κοινή χρήση.(άρθρο 13 παρ.1 του Β.Δ 24-9/20-10-1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν.1080/80) και τα κράσπεδα. Κοινής χρήσης είναι επίσης και οι πεζόδρομοι καθώς και οι πλατείες.
  Το ανωτέρω τέλος είναι ετήσιο και καταβάλετε εφάπαξ ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξαρτήτως χρόνου χρήσεως και αναλόγως της περιοχής της πόλεως ή του χωριού εις την οποία βρίσκεται ο χρησιμοποιούμενος χώρος.
  Λόγω εδαφικής ιδιαιτερότητας του Δήμου μας, το τέλος έχει διαχωρισθεί σε 3 ζώνες οι οποίες και είναι:
Ζώνη Α (παραλιακό μέτωπο), τιμή :10,00 ευρώ / τμ το έτος
Ζώνη Β (παραλιακοί οικισμοί), τιμή:7,00 ευρώ/τμ το έτος
Ζώνη Γ (μη παραλιακοί οικισμοί), τιμή:5,00 ευρώ/τμ το έτος
Οι κοινόχρηστοι χώροι παραχωρούνται:
  α) Με δημοπρασία που διενεργείται σύμφωνα με το ΠΔ 270/81. Για κοινόχρηστους χώρους που δε βρίσκονται μη προ καταστημάτων ή στην προβολή αυτών, η χρήση αυτών επιτρέπεται εφ' όσον δεν αναιρείται εξ ολοκλήρου η ιδιότητα του κοινοχρήστου, απαιτείται δε πάντοτε για την εκμετάλλευση τους η διενέργεια δημοπρασίας, τηρουμένων των εκάστοτε διατάξεων περί όρων διενεργείας δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων.(άρθρο 13 παρ.10 του Β.Δ 24-9/20-10-1958, όπως αντικατ. από το άρθρο 3 του Ν.1080/80.)
  β) Χωρίς δημοπρασία για χώρους που βρίσκονται μπροστά από τα καταστήματα ή την προβολή τους (όμοροι)(άρθρο 13 παρ.10 του Β.Δ 24-9/20-10-1958, όπως αντικατ. από το άρθρο 3 του Ν.1080/80).
    Ο προτιθέμενος να χρησιμοποιήσει τους κοινόχρηστους χώρους ή το υπέδαφος τους, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, υποβάλλει πριν από τη χρήση σχετική αίτηση από την αρχή του έτους στον οικείο δήμο ή κοινότητα. Στην αίτηση αναγράφονται:
(α) το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του αιτούντος, το είδος και η διεύθυνση της ασκούμενης επιχείρησης και
(β) η θέση, η έκταση και το είδος του αιτούμενου προς χρήση χώρου ως και η χρονική διάρκεια για την οποία αιτείται η παραχώρηση της χρήσης αυτού.(άρθρο 13 παρ.6 του Β.Δ 24-9/20-10-1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 16 παρ.4 Ν.3254/04)
Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων των οποίων: 
α) έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη με απόφαση του δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο, ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης.
β) με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που προβαίνει σε αυθαίρετη χρήση του χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση για όμοια χρήση.

Δίνεται η δυνατότητα να γίνει από τώρα η βεβαίωση του τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2015, ώστε να εισαχθεί στην ήδη υπάρχουσα ρύθμιση, καθώς επίσης και του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων έτους 2014. (πληροφορίες 2373350260, 2373350246)

Παρακαλείσθε να προσέλθετε με αίτησή σας, ώστε να σας παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος, για να μη θεωρηθεί αυθαίρετη κατάληψη.
2) Οι χρήστες κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού, για εγκατάσταση ομπρελών-ξαπλωστρών-θαλάσσιων μέσων αναψυχής, πρέπει να προμηθευτούν  τη σχετική άδεια παραχώρησης από τον Δήμο προκαταβάλλοντας το σχετικό τέλος .
Η παραχώρηση του Αιγιαλού γίνετε με δημοπρασία αφού εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α από το αρμόδιο Υπουργείο. 
3)  Επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων τέλος σε ποσοστό  0,5%   στα ακαθάριστα έσοδα των: α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος, β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας, γ) καντινών. 
Στο ανωτέρω τέλος υπάγονται και τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά. 
Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική, το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό  (5%).
Το άνωθεν τέλος κατατίθεται στο οικείο δημοτικό ταμείο μέσα στην προθεσμία απόδοσης του ΦΠΑ, προσκομίζοντας την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την  κατανόηση και την συμμόρφωση σας.

Ο Δήμαρχος 

Εμμανουήλ Καρράς