powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Γαλλικό μποϊκοτάζ στο ιταλικό ελαιόλαδο λόγω Xylella

Την επιβολή μποϊκοτάζ απέναντι στο ιταλικό ελαιόλαδο ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Stéphane Le Foll, καθώς η Ιταλία δεν φαίνεται να αποδέχεται την λύση που προβλέπει την εκρίζωση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων από την Xylella fastidiosa,
στην περιοχή της Απουλίας.
O Γάλλος υπουργός τόνισε στην ανακοίνωσή του το ρίσκο της μόλυνσης των γαλλικών κηπευτικών εάν το βακτήριο εξαπλωθεί στο γελλικό έδαφος. «Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να πολεμήσουμε το βακτήριο», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Άπαξ και το μόλυσμα εγκατασταθεί, μόνο η ολική εκρίζωση των λαχανικών θα εξαλείψει την μόλυνση».
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί της Απουλίας αρνούνται να ξεριζώσουν τα ελαιόδεντρά τους, μερικά από τα οποία είναι αιωνόβια, καθώς θεωρούν ότι η λύση αυτή στην πραγματικότητα δεν αποτρέπει την εξάπλωση του βακτηρίου εφόσον τα δέντρα μπορούν να είναι και ασυμπτωματικά μολυσμένα. «Αντί για την εκρίζωση, η Ε.Ε. θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου», λένε χαρακτηριστικά.

«Αν κόψουμε ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα φέτος, του χρόνου θα πρέπει να κόψουμε άλλα τόσα», σημείωσε ο τοπικός ελαιοπαραγωγός και ακτιβιστής της επιτροπής Voice of Olive που αντιμάχεται της εκρίζωσης των δέντρων, Giovanni Melcarne. «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε το πρόβλημα έτσι».

Επιπλέον, η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti δήλωσε ότι η «αναντίστοιχη και ασεβής» στάση της Γαλλίας, υποδηλώνει έναν εμπορικό πόλεμο και ζήτησε τη διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης.

«Εάν εφαρμοστεί το μποικοτάζ, θα δημιουργηθεί τεράστιο οικονομική ζημιά στην Απουλία και την Ιταλία και θα τεθούν σε κίνδυνο οι αγροτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε μία εποχή δύσκολη για τέτοιου είδους ρίσκα», τόνισε η Coldiretti .

Οι ειδικοί των 28 κρατών μελών θα συνατηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες stiw 21 Aπριλίου για να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για το θέμα της Xylella. Σημειώνεται ότι μία απόφαση επί του τελικού σχεδίου θα χρειαστεί μία πλειοψηφία εκ μέρους των κρατών, στην οποία η ιταλία δεν θα μπορούσε να ασκησει veto.

Σημειώνεται ότι το ξέσπασμα της ασθένειας της Xylella fastidiosa, που υποβόσκει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμο, έρχεται αν προστεθεί σε μία πολύ άσχημη χρονιά για την ιταλική ελαιοπαραγωγή, γεγονός που προκλήθηκε από τις μεγάλες δακοπροσβολές. Η Απουλία που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαργαωγός περιοχή της Ιταλία, είδε μέσα στο 2014 την παραγωγή ελαιολάδου της να μειώνεται 35%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ελαιοπαραγωγών Unaprol.