powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Υπό διάλυση το ΠΕΔΥ! καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ανύπαρκτη μοιάζει πια η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας καθώς το περιβόητο ΠΕΔΥ καταρρέει μέρα με τη μέρα!
Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Π.Φ.Υ., ότι στα περισσότερα ΠΕΔΥ λείπουν ακόμη και οι βασικές ειδικότητες γιατρών, ενώ πλέον δεν μπορούν καλά καλά να
γίνουν ούτε εξετάσεις αίματος.
Οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση καθότι όπως υποστηρίζουν, «έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η απαξίωση, αποδόμηση της ΠΦΥ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς .
Το μόνο έργο που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας, ήταν ένα κείμενο για την ΠΦΥ, με πλούσια δημιουργική ασάφεια για το πως και πότε θα υλοποιηθεί. Ένα κείμενο που δεν έχει συμπεριλάβει την οδοντοπροσθετική παροχή μια σπουδαία κοινωνική παροχή που παρέχεται σήμερα δωρεάν από τα οδοντοπροσθετικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ».
Κατά τους εργαζόμενους που ζουν καθημερινά τη λειτουργία των ΠΕΔΥ, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούν τον Υπουργό Υγείας να εξαγγέλλει προσλήψεις Ιατρών ,νοσηλευτών , εργαστηριακών και δήθεν υποσχέσεις για ενίσχυση της ΠΦΥ .
Κι όμως η εικόνα δεν έχει αλλάξει καθώς με βάση τις περιγραφές τους: «οι μονάδες Υγείας συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση , με συνέπεια η ΠΦΥ να είναι ανύπαρκτη ,διαλυμένη, ισοπεδωμένη , υπό πλήρη κατάρρευση και η ηγεσία του Υπουργείου σφυρίζει αδιάφορα εμπρός στον κυκεώνα των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία».
Ειδικότητες ούτε για …δείγμα!
Οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Π.Φ.Υ. είναι χωρίς παθολόγους , γυναικολόγους , παιδίατρους ,καρδιολόγους κλπ. Ενώ η συνεχιζόμενη υπολειτουργία του διαγνωστικού τομέα, εξαναγκάζει τους πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας.
Εξετάσεις με το σταγονόμετρο
Σήμερα στα περισσότερα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ δεν μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν βασικές και απλές εξετάσεις όπως β-χοριακή (για τον έλεγχο εγκυμοσύνης) , τεστ PAP , μαστογραφία ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι την ίδια ώρα υπάρχει εξοπλισμός που …αναπαύεται στα κτήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Μαστογράφοι του Περιστερίου, Τούμπας, Καλλιθέας ,Πατρών , οι Μετρητές Οστικής Πυκνότητας στις ΜΥ ΠΕΔΥ Αθηνών, Πατρών που δεν λειτουργούν.
Ενοίκια χωρίς…αιτία
Παρ αυτά κατά τη συνήθη τακτική του δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού, η χώρα μας συνεχίζει να καταβάλει ενοίκια σε κτίρια την ώρα μάλιστα που υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα δημόσια τα οποία είναι αναξιοποίητα.
Όπως λένε τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Π.Φ.Υ, εδώ και έξι μήνες οι ΔΥΠΕ συνεχίζουν να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια που θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και έτσι θα εξοικονομούσαν πολύτιμους πόρους, προκειμένου να επενδυθούν για νέο εξοπλισμό και αντιδραστήρια.
Διαγωνισμοί υλικών ούτε για …αστείο
Δεκάδες βασικά υλικά λείπουν σήμερα από τα ράφια των πολυιατρείων του ΠΕΔΥκαθώς οι διαγωνισμοί δεν προσχωρούν ενώ όσα αγοράζονται είναι σε διπλές και τριπλές τιμές.
Και το ζήτημα είναι πως για να ξεκινήσει να λειτουργεί το ΠΕΔΥ θα πρέπει να υπάρξει προμήθεια αντιδραστηρίων , υλικών και νέου εξοπλισμού. Αγορές όμως που δε γίνονται καθώς δεν προχωρά κανένας διαγωνισμός.
«Γνωρίζεται πολύ καλά ότι υπάρχουν Νοσοκομεία, Κ.Υ και ΜΥ ΠΕΔΥ που προμηθεύονται υλικά και αντιδραστήρια σε τιμές διπλάσιες ή και τριπλάσιες από ότι θα προμηθεύονταν εάν υπήρχαν κεντρικές συμβάσεις ανά ΔΥΠΕ και παρόλα αυτά δεν πράττεται απολύτως τίποτα» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

«Το ΠΕΔΥ , η Δημόσια ΠΦΥ πρέπει να λειτουργήσει , διότι το επιτάσσει η κοινωνική εξαθλίωση που έχει επιβληθεί στον τόπο με τις μνημονιακές πολιτικές και με δική σας ευθύνη πλέον. Εκτός εάν έχετε αποφασίσει την αναστολή της ΠΦΥ, τότε θα ήταν έντιμο από μέρους σας να το ανακοινώσετε και επίσημα για να γνωρίζει και ο λαός ποιους εμπιστεύτηκε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λ.Βιτωράτος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Π.Φ.Υ..