powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Σκούριασαν οι Σκουριές, φεύγουν μένοντας ή μένουν φεύγοντας;



Σκούριασαν οι Σκουριές;

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Δεν είναι καλή στιγμή για γκρίνιες, μπορείτε να πείτε. Διότι εδώ ο κόσμος καίγεται. Και επ' αυτού μία είναι η απάντηση: Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για γκρίνιες. Πάντα όμως είναι καλή στιγμή για να μπαίνουν δημόσια μερικά πράγματα που μας μπερδεύουν, μας ενοχλούν, μας βάζουν σε ανησυχία και
προβληματισμό. Όπως, καλή ώρα, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις Σκουριές, μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ της Ιερισσού.
Τι είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός "Στο Κόκκινο", και επανέλαβε στην Κεντρική Επιτροπή; Ότι η κυβέρνηση επιμένει να αντιτάσσεται στην καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση. Αλλά, από την άλλη, επειδή η Αριστερά δεν είναι εκδικητική, θέλει να προστατέψει και τις δουλειές των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός. Δεν θέλουμε την επένδυση, εν ολίγοις. Θέλουμε όμως να παραμείνουν στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι σ' αυτήν.
Αν εσείς καταλάβατε τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά, τότε συγνώμη. Διότι πολλοί δεν κατάλαβαν. Χρόνια και χρόνια λέμε και ξαναλέμε, ότι αυτή η επένδυση πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη. Για να μη σβηστεί από τον χάρτη μια πανέμορφη περιοχή της Χαλκιδικής. Χρόνια και χρόνια στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις. Και καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, στην οποία, ευκαιρίας δοθείσης, δίνουν ένα χεράκι και κάποιοι εργαζόμενοι.
Σημαία τις κάναμε τις Σκουριές, αυτή είναι η αλήθεια. Και τις κάναμε σημαία ενώ ξέραμε και ξέρουμε τι συμβαίνει συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη δουλειά τους. Το μεροκάματο. Το ψωμί τους. Και πολύ συχνά υπερασπίζονται με διάφορους τρόπους την εργοδοσία, καταγγέλλουν τους "ψευτο-οικολόγους", κινητοποιούνται υπέρ της επένδυσης. Πράγμα που εδώ και καιρό είδαμε να γίνεται και στις Σκουριές.
Τα δεδομένα όμως είναι δεδομένα. Ή οι Σκουριές θα κλείσουν, και μαζί θα κλείσουν δουλειές, εν ονόματι του γενικότερου καλού, και όχι κάποιας εκδίκησης. Ή θα παραμείνουν, και θα θυσιάζεται το περιβάλλον, για να σωθούν δουλειές. Όποιος βλέπει τρίτη λύση, ας μας την πει. Όποιος θεωρεί ότι σκούριασαν οι Σκουριές, ας το πει. Κι όποιος ξέρει κάτι που αγνοούν οι κάτοικοι, ας τους ενημερώσει. Αλλιώς μην τους κακίζουμε που μιλούν για "εμπαιγμό".
Αν πάντως οι Σκουριές φεύγουν μένοντας, ή μένουν φεύγοντας, τότε φεύγει φεύγοντας κι ένα κομμάτι αριστερής αξιοπιστίας. Που δεν μας περισσεύει αυτό τον καιρό...