powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

«Ελληνικά ευρώ»… στρώνουν την οικονομία της Βουλγαρίας

Ουρές Ελλήνων έξω από τα γκισέ των τραπεζών! Η εικόνα είναι συνηθισμένη πλέον μετά την επιβολή των capital controls και τη λήξη της τραπεζικής αργίας! Όχι, όμως μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες και κυρίως οι Βορειοελλαδίτες σπεύδουν καθημερινά στη γειτονική χώρα, προκειμένου να «ανοίξουν» λογαριασμούς σε υποκαταστήματα ελληνικών αλλά και ξένων τραπεζών. Όπως εξηγούν μάλιστα οι πρόεδροι επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, το τελευταίο
διάστημα τα μέλη τους που ζητούν βεβαιώσεις και αποδεικτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες αυξάνονται με ρυθμούς αριθμητικής προόδου. 
Για επιχειρηματίες που μαζί με τους δικηγόρους τους κάνουν… «παρέλαση» στο Βουλγαρικό Προξενείο προκειμένου να πάρουν τις απαραίτητες… σφραγίδες κάνει λόγο στην Karfitsa ο Πρόξενος της διπλανής χώρας στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξηγούν στην Karfitsa επιχειρηματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα που ήδη έχουν «ανοίξει» λογαριασμό σε κάποια τράπεζα της γειτονικής χώρας, προέβησαν στην εν λόγω ενέργεια αμέσως μετά την επιβολή των capital controls και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τα πρωθυπουργικά χείλη. 
Συνήθως, όπως ισχυρίζονται, τα φυσικά πρόσωπα ανοίγουν λογαριασμούς προκειμένου να καταθέσουν σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα τα χρήματα που τυχόν έχουν βγάλει από τις ελληνικές τράπεζες και τις θυρίδες και τώρα βρίσκονται… θαμμένα σε γλάστρες ή σε κάποιο σεντούκι και κάποιο στρώμα στο σπίτι! Όπως λένε, εκτιμούν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλέστερα στη Βουλγαρία. «Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή χώρα η οποία όμως δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ. Εκεί οι καταθέσεις μας δεν κινδυνεύουν από κάποιο… κούρεμα.
 Ούτε όμως κι εμείς κινδυνεύουμε. Εάν αφήναμε τα χρήματά μας, τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής στο σπίτι, μπορεί κάποιος να τα έκλεβε και να χάναμε τα πάντα» δηλώνει στην Karfitsa ο Γιώργος Π., από την Βέροια, ο οποίος τις τελευταίες δέκα ημέρες, στέκεται στην ουρά του ΑΤΜ έξω από κάποια ελληνική τράπεζα και στο τέλος της εβδομάδας πηγαίνει τα χρήματα στη Βουλγαρία.
Εκτός όμως από αυτούς, που θεωρούν ότι οι Βουλγαρικές τράπεζες είναι ασφαλέστερες από τις ελληνικές υπάρχουν και εκείνοι που αναγκάστηκαν να ανοίξουν λογαριασμό για να διευκολύνουν τη δουλειά τους. Ο λόγος για τους επιχειρηματίες, κυρίως αυτούς που ασχολούνται με τον τομέα των εισαγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν προμηθευτές από το εξωτερικό, καθώς η αποστολή των χρημάτων απαγορεύεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πολλοί επιχειρηματίες λοιπόν, μην μπορώντας να εισάγουν πρώτες ύλες για να συνεχίσουν την παραγωγή τους και να μην οδηγηθούν, εξαιτίας των λανθασμέ-
νων κυβερνητικών χειρισμών, σε λουκέτο αποφάσισαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, αυτά δηλαδή που είχαν εκτός ελληνικών τραπεζών, σε κάποιο αντίστοιχο υποκατάστημα στη Βουλγαρία. Με τον τρόπο αυτό και με τη χρήση κάποιου online τραπεζικού συστήματος οι ίδιοι μπορούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, στους οποίους δεν θέλουν να φανούν ασυνεπείς, και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αλυσίδα παραγωγής τους.
Όπως εξηγεί Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που μετέφερε χρήματα στη διπλανή χώρα και δημιούργησε νέο εταιρικό λογαριασμό: «ήμουν αναγκασμένος να προχωρήσω σε αυτή την ενέργεια. Συντηρώ μια επιχείρηση και προσωπικό. Τα χρήματα που μετέφερα δεν είναι μαύρα. 
Είναι νόμιμα και φορολογημένα λεφτά τα οποία, επειδή ανήκουμε στην ΕΕ μπορώ να τα μεταφέρω σε όποια χώρα εντός ΕΕ θέλω. Με την επιβολή περιορισμού κεφαλαίων έπρεπε να δράσω εγκαίρως αφού πραγματοποιώ παραλαβές κάθε βδομάδα» ισχυρίζεται ο Φ.Μ. Μάλιστα, κάνει λόγο και για τον… κρεοπώλη του ο οποίος επίσης άνοιξε λογαριασμό σε τράπεζα της Βουλγαρίας. «Ο άνθρωπος πρέπει καθημερινά να εισάγει κρέατα και να πληρώνει τους προμηθευτές του. Φαντάζεστε να περιμένει την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδας να συνεδριάσει κάποια στιγμή μετά από δέκα ημέρες από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος; Θα χαλάσουν τα κρέατα…» συμπληρώνει.
φωτο Σάββας Αυγητίδης
Οι λογαριασμοί μόνο η αρχή
Την… φυγή ελληνικών κεφαλαίων λόγω capital controls επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης ο οποίος δήλωσε πως κυβερνητικές πηγές της γειτονικής χώρας, ενημέρωσε τους ανθρώπους της αγοράς για 60.000 αιτήματα επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη και να πάνε προς… Βουλγαρία μεριά.
Όπως εκτιμούν μάλιστα επιχειρηματικοί κύκλοι «το άνοιγμα ενός λογαριασμού, είτε φυσικού προσώπου, είτε εταιρίας, σε κάποια τράπεζα της Βουλγαρίας είναι μόνο η αρχή, αφού πολλές επιχειρήσεις μετά τα νέα μέτρα θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν στη γειτονική χώρα και τις έδρες τους». 
Σημειώνεται πως στη Βουλγαρία η φορολογία των επιχειρήσεων είναι μόλις της τάξεως του 10% την ώρα που στην Ελλάδα, όπως πρόσφατα νομοθέτησε η Βουλή, αγγίζει το 29%. Επίσης, στη γειτονική χώρα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρηματίες γίνεται εντός έξι μηνών, σε αντίθεση με τη χώρα μας που κάποιος μπορεί να περιμένει μέχρι και έξι χρόνια.
Βουλγαρία φωτο Σάββας Αυγητίδης
Ζητούν δικαιολογητικά
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε δυο επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες έκδοσης δικαιολογητικών. Μιλώντας στην Karfitsa ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος εξηγεί ότι: «υπάρχει αυξημένη κίνηση σε εταιρίες που ζητούν γνήσιο της υπογραφής. Υπάρχει τεράστια στενότητα και δυσχέρεια για τις επιχειρήσεις. 
Δεν μπορούν ούτε να εισπράξουν, ούτε να πληρώσουν. Οι εισαγωγικές εταιρίες δεν μπορούν να φέρουν εμπορεύματα. Το μέλλον τους είναι αβέβαιο, καθώς τα αποθέματα που υπάρχουν στην αγορά έχουν συγκεκριμένο ορίζοντα. 
Οι εταιρίες προσπαθούν να βρουν λύσεις για την πληρωμή προμηθευτών και δεν μπορεί να πει κανείς σε έναν επιχειρηματία γιατί το έκανε στη Βουλγαρία αφού δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τέτοιες συναλλαγές από την Ελλάδα». Περισσότερα από εξήντα δικαιολογητικά έχει δώσει την τελευταία εβδομάδα σε μέλη του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα λέει στην Karfitsa ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Το φαινόμενο φυγής κεφαλαίων από τη χώρα μας εκτιμάται πως θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αφού τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρηματίες δεν έχουν πειστεί ότι το κούρεμα καταθέσεων έχει αποφευχθεί.
 Πιστεύουμε πως θα αυξηθούν και οι Έλληνες επιχειρηματίες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στη γειτονική χώρα λόγω αύξησης των φορολογικών συντελεστών» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Ζορπίδης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως μέχρι στιγμής κάποιο μέλος δεν του έχει αναφέρει ότι για να ξεπεράσει στον… σκόπελο των capital controls έχει «ανοίξει» λογαριασμό στη Βουλγαρία.
«Σε εμάς τα λεφτά δεν θα κουρευτούν»
Την αύξηση της κίνησης σε άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες της Βουλγαρίας από Έλληνες επιβεβαιώνει στην Karfitsa και ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Vassil Valchev. «Υπάρχουν πολλοί Έλληνες, όπως με ενημέρωσαν δήμαρχοι της Βουλγαρίας με τους οποίους επικοινώνησα αλλά όχι σε τέτοια έκταση που ακούγεται» σχολιάζει. 
Αναφέρει πως αυτοί που προχωρούν σε τέτοια ενέργεια είναι κυρίως Έλληνες επιχειρηματίες. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δημιουργίας νέου τραπεζικού λογαριασμού στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Βούλγαρος Πρόξενος, αυτή είναι απλή, καθώς για λογαριασμό φυσικού προσώπου απαιτείται μόλις η αστυνομική ταυτότητα του αιτούντα, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει με το άνοιγμα του λογαριασμού το ποσό των εκατό λέβα, δηλαδή πενήντα ευρώ. 
Για τους εταιρικούς λογαριασμούς τα πράγματα περιπλέκονται λίγο αφού απαιτούνται διάφορα δικαιολογητικά, όπως είναι το καταστατικό της εταιρίας, πιστοποιητικό μη πτώχευσης και απόφαση Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας,  μεταφρασμένα στη Βουλγαρική γλώσσα και σφραγισμένα από το Προξενείο. «Είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξει κάποιος στην Βουλγαρία παρά στην Ελλάδα» σχολιάζει ο κ. Valchev. 
Συμπληρώνει πως οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες κάνουν… έρευνα αγοράς με σκοπό να μεταφέρουν στη Βουλγαρία την επιχείρησή τους, λόγω της επιβολής πρόσθετου ΦΠΑ με αφορμή τα νέα μέτρα. Σημειώνεται πως η έναρξη λειτουργίας μιας εταιρίας στη γειτονική χώρα γίνεται μέσα σε δυο ημέρες, με την φορολογία να βρίσκεται μόλις στο 10%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του βουλγαρικού κράτους το 2014 δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα επιχειρηματικά περίπου 6.000 Έλληνες. 
Ο κ. Valchev αναφέρει επίσης ότι οι μπορεί οι βουλγάρικες τράπεζες να δίνουν χαμηλό επιτόκιο στις καταθέσεις, δεν υπάρχει όμως φόβος για κούρεμα αυτών. Εξηγεί ωστόσο, ότι όποιος θέλει να μεταφέρει τα χρήματά του θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να δηλώνει στο τελωνείο ποσό άνω των 10.000 ευρώ, το οποίο εάν δεν δηλωθεί κινδυνεύει με κατάσχεση. «Πρέπει στη Βουλγαρία να βγάλουμε συμπεράσματα από την κρίση της Ελλάδας για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη» καταλήγει ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη.
Του Βαγγέλη Στολάκη – φωτο Σάββας Αυγητίδης