powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Αγ. Γιάννης Νικήτη Σιθωνίας. Περιμένουν οι αγοραστές νέο αναπτυξιακό νόμο να αξιοποιήσουν το φιλέτο που ξεπούλησε το ΤΑΙΠΕΔ. Το 2017 πιθανόν να λειτουργήσει.

Στα χέρια των επιχειρηματιών Ιωάννη και Γιώργου Μεντεκίδη βρίσκεται το ακίνητο των 260 στρεμμάτων στον Αγ.Ιωάννη Σιθωνίας σχεδόν 1,5 χρόνο από την ημέρα που το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε την προσφορά τους ύψους 9,61 εκατ.ευρώ για την αξιοποίηση της έκτασης. Μετά από έναν γολγοθά γραφειοκρατίας η μεταβίβαση του ακινήτου ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα στην εταιρεία που συστάθηκε για την επένδυση και πλέον οι επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη με μακρά εμπειρία στον κατασκευαστικό κλάδο
βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης των προμελετών. 
Ωστόσο, όπως τονίζει στη Voria.gr ο κ.Γιώργος Μεντεκίδης θα αναμένουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο για την εκπόνηση του τελικού business plan που θα αφορά σε επένδυση ύψους άνω των 50 εκατ.ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών στην έκταση-φιλέτο στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, για τον οποίο το υπουργείο Οικονομίας έχει ζητήσει την υποβολή προτάσεων, δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν τον Σεπτέμβριο, και εφόσον δεν έχουν προηγηθεί εκλογές, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, θα πάνε αρκετά πίσω την κατάθεσή του.
Ο ίδιος πάντως δεν εκφράζει παράπονα, καθώς, όντας πολλά χρόνια στο «κουρμπέτι», γνωρίζει πώς δουλεύει το ελληνικό κράτος, το οποίο μόνο σύμμαχος δεν είναι για τους επιχειρηματίες. Εφόσον όλα πάνε καλά, και αποφευχθεί το «ατύχημα» των εκλογών (δεύτερων μέσα σε ένα έτος) ο κ. Μεντεκίδης εκτιμά πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η τελική μελέτη για την επένδυση θα είναι έτοιμη και θα αρχίσουν οι εργασίες στο ακίνητο, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα διαρκέσουν τουλάχιστον 1,5 χρόνο, οπότε το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του το νωρίτερο τη θερινή περίοδο του 2017, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απόκτησή του.
Τα σχέδια για το ακίνητο
Ο κ. Μεντεκίδης και οι συνεργάτες του έχουν καταρτίσει ένα αρχικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει επένδυση άνω των 50 εκατ. Ευρώ στο ακίνητο, με την κατασκευή ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών.
Το εν λόγω ακίνητο έχει δύο χρήσεις. Το ένα μέρος του προβλέπεται για τη δημιουργία ενός τουριστικού – παραθεριστικού χωριού, όπου προβλέπεται η κατασκευή 25.000 τμ κατοικιών μεγάλου εμβαδού και ξενοδοχείου 12.000 τμ.
Από τα συνολικά 261.000 τμ του φιλέτου, τα περίπου 180-200 κρίνονται αξιοποιήσιμα, από τα οποία, σύμφωνα με τα σχέδια, στα 60 στρέμματα θα κατασκευαστεί η ξενοδοχειακή μονάδα 4-5 αστέρων, τη διαχείριση της οποίας θα αναλάβει εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο. Το τουριστικό χωριό θα δημιουργηθεί σε έκταση 20-25 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει περίπου 120 κατοικίες, 200 τμ η καθεμία.
Πέρα από τα παραπάνω, η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Μεντεκίδη, σκοπεύει να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και πισίνες, που θα εξυπηρετούν τους πελάτες του συγκροτήματος, αλλά και τους κατοίκους του οικισμού και τους επισκέπτες της περιοχής.

Το άρθρο από το voria.gr

Ανάρτηση Sithonianews 23-1-15
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (16ΑΑΠ/22-1-2015) το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιοποίηση του ακινήτου του Αη-Γιάννη στο Δήμο Σιθωνίας, 3 μέρες πρίν τις εκλογές ( το ΦΕΚ εδώ)
Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου «Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας» στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής
συνολική επιφανεία  (267.355 τ.μ.)


α. Ζώνη Ι: Περιοχή τουρισμού – αναψυχής:
αα) Στη ζώνη αυτή, επιφανείας 64.802 τ.μ., η οποία  προορίζεται να λειτουργήσει ως περιοχή τουρισμούαναψυχής κατά την έννοια της περιπτώσεως 1 της
παραγράφου Β του άρθρου 11 του Ν. 3986/2011, όπως ισχύει, επιτρέπονται οι ακόλουθες χρήσεις: τουριστικά καταλύματα, ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικία, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών, κοινωνική πρόνοια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, περίθαλψη, χώροι συνάθροισης κοινού, εστίαση, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης−αναψυχής, στάθμευση (κτίρια − γήπεδα), ελικοδρόμια, καθώς και οι αναγκαίες εγκαταστάσεις  τεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των πιο πάνω  χρήσεων (αφαλάτωσης, φωτοβολταϊκών, βιολογικού καθαρισμού κ.λπ.). 
αβ) Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης: 0,2 στο σύνολο της δομήσιμης εκτάσεως της πιο πάνω ζώνης. 
αγ) Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 20% στο σύνολο της εκτάσεως της πιο πάνω ζώνης. 
αδ) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 10,75 μέτρα.
αε) Απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων, εγκαταστάσεων και περιτοιχισμάτων και γενικά η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές ρεμάτων και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση μικρότερη των 20\ μέτρων από τον άξονα της κοίτης αυτών.
αστ) Στην πιο πάνω ζώνη επιτρέπεται, σύμφωνα με τους ορισμούς της παραγράφου 9α του άρθρου 12 του Ν. 3986/2011, όπως αυτή προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 39 του Ν. 4179/2013, και του άρθρου 14Α του Ν. 3986/2011, όπως αυτό προστέθηκε με την παράγραφο\ 8 του άρθρου τρίτου του Ν. 4092/2012, η δημιουργία τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, ύστερα από σύνταξη σχετικής ακτομηχανικής μελέτης και εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης  καθώς και σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών και οργάνων του Υπουργείου
Πολιτισμού και Αθλητισμού.
β. Ζώνη ΙΙ: Περιοχή τουριστικού−παραθεριστικού χωριού:
βα) Στη ζώνη αυτή, επιφανείας 125.060 τ.μ., επιτρέπονται οι χρήσεις της περιπτώσεως 4Α της παραγράφου Β του άρθρου 11 του Ν. 3986/2011, πλην των εγκαταστάσεων γκολφ. 
ββ) Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης: 0,2 στο σύνολο της δομήσιμης εκτάσεως της πιο πάνω ζώνης.
βγ) Ελάχιστη επιφάνεια οικοπέδων που θα δημιουργηθούν μετά την πολεοδόμηση: χίλια (1.000) τ.μ. 
βδ) Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ανά οικόπεδο: 40% στο σύνολο της εκτάσεως εκάστου οικοπέδου. 
βε) Μέγιστο ύψος κτιρίων: 7,50 μέτρα.
βστ) Δεν επιτρέπεται η κατασκευή πιλοτής. 
βζ) Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα
δημιουργηθούν μετά την πολεοδόμηση του παραθεριστικού τουριστικού χωριού πρέπει να ανέρχονται σε 50% τουλάχιστον της προς πολεοδόμηση έκτασης. Ποσοστό 25% τουλάχιστον των κοινόχρηστων χώρων θα διατεθεί για χώρους πρασίνου.
γ) Ζώνη ΙΙΙ: Περιοχή ήπιας αναψυχής:
γα) Στην περιοχή αυτή, επιφανείας 50.952 τ.μ., απαγορεύεται\ η δόμηση και επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες και λειτουργίες ήπιας αναψυχής που εξυπηρετούν την πρόσβαση και παραμονή στη θάλασσα και την αναψυχή του κοινού και οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη φυσική μορφολογία της περιοχής.
γβ) Ειδικότερα, επιτρέπεται, κατά τους ορισμούς της κείμενης αρχαιολογικής νομοθεσίας, η τοποθέτηση προσωρινών κατασκευών που εξυπηρετούν την ήπια αναψυχή του κοινού, όπως λουτρικών εγκαταστάσεων, αποδυτηρίων, συγκροτημάτων υγιεινής, εγκαταστάσεων εστίασης και υπαίθριων αθλοπαιδιών.  ( το μπλέ στην φωτογραφία)
3. Στο σύνολο των δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο ακίνητο (26.541 τ.μ.) απαγορεύεται η δόμηση. Στις εκτάσεις αυτές, επιτρέπονται μόνο επιφανειακές
διαμορφώσεις για λόγους αναψυχής, σύμφωνα με τις διατάξεις
της δασικής νομοθεσίας. 


Άρθρο 3
Κατευθύνσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και σύστημα περιβαλλοντικής
παρακολούθησης
1. Εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) «Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας» η μελέτη εδώ