powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

«Λευκό χαβιάρι» από σαλιγκάρια αξίας 3.000€ από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη.

Ενα σπάνιο χαβιάρι που φθάνει να πωλείται 3.000 ευρώ και πλέον το κιλό ξεκίνησε να παράγει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη.
Ο λόγος για το επονομαζόμενο «λευκό χαβιάρι» από σαλιγκάρια που παράγεται μόνο στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Από τον Οκτώβριο 2016 -επισημαίνει στο «Eθνος» ο Dr.
Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτωρ της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή-Perrotis College- τα μέλη της ομάδας εκτροφής σαλιγκαριού του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ξεκίνησαν κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή-Κολέγιο Περρωτής πρωτοπορεί στον τομέα της βιωματικής εκπαίδευσης μέσα από τα προγράμματά της και, όπως μας λέει ο Dr. Ευάγγελος Βέργος- έως τώρα, έχουν παραχθεί περί τα 650 γραμμάρια τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε γυάλινα δοχεία των 30 γραμμαρίων, σε φυσικά συντηρητικά και αξιοποιούνται στη βελτίωση του τελικού προϊόντος.
Για το συγκεκριμένο «πρότζεκτ» απασχολούνται και συνεργάζονται με τους μαθητές, η επιστημονική ομάδα του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Κολεγίου Περρωτής με στόχο την επίτευξη εμπορεύσιμου προϊόντος στο τέλος Ιουνίου.
Το σαλιγκάρι είναι εδώδιμο είδος, απαντάται σε όλη την Ελλάδα κι εκτρέφεται κυρίως για το κρέας του, που είναι υγιεινό και υψηλής διαιτητικής αξίας. Επιπλέον, εκτρέφεται για τον αφρώδη σίελό του που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή καλλυντικών, για το σπειροειδές κέλυφός του και για τ’ αβγά του προς την παραγωγή γόνου. Προ μηνών ευοδώθηκε η ιδέα και οι από διετίας περίπου επίπονες προσπάθειες παραγωγής λευκού χαβιαριού σαλιγκαριών από την Ομάδα Εκτροφής Σαλιγκαριού του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
«Λευκό χαβιάρι» από σαλιγκάρια αξίας 3.000€
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης των μαθητών του Λυκείου με στόχο την ανάδειξη μιας καινοτόμου δράσης επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Το εκτρεφόμενο ενδημικό είδος που παράγει το επονομαζόμενο «λευκό χαβιάρι» είναι το Helix Aspersa Maxima. Το χαβιάρι αυτό παράγεται κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοπορία, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.
Οι 300 επιλεγμένοι γεννήτορες σε κλειστή κι ελεγχόμενη εκτροφή γεννούν αβγά των οποίων στόχος είναι να αξιοποιηθούν στη συνέχεια στη διατροφή, λόγω της υψηλής διαιτητικής κι εμπορικής τους αξίας.
Κάθε γεννήτορας του είδους αυτού στην περίοδο αναπαραγωγής εναποθέτει στο έδαφος, σε βάθος 8-10 εκατοστών, συνολικά έως 120 αυγά. Τ’ αβγά συλλέγονται, αξιολογούνται ποιοτικά, καθαρίζονται, τυποποιούνται και συσκευάζονται από τους μαθητές.
Ολες αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος εφαρμογής ειδικών πρωτοκόλλων παραγωγής και πειραματισμών που αφορούν την αποτελεσματικότητα του διαμορφωμένου τεχνητού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν οι γεννήτορες, την ευζωία τους, τη γενετική επιλογή και διατροφή τους, το υλικό εναπόθεσης των αβγών και στη συνέχεια την τυποποίηση του χαβιαριού, που αποτελεί και το σοβαρότερο στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος που αφενός είναι συνδεδεμένο με τη διάρκεια διατήρησης της φρεσκάδας του, και ως εκ τούτου με την καλή διατροφική του αξία, αφετέρου συνδέεται με το καταναλωτικό κοινό και τη δημόσια υγεία ως τρόφιμο.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ