powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Ημερίδα του οLIVE CLIMA στην Ορμύλια Χαλκιδικής 2-2-2017 - Πρόγραμμα.


 Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορμύλιας Χαλκιδικής, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο πλαίσιο του έργου «Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» (oLIVE CLIMA) από το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ.


Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 50% από ιδίους πόρους των εταίρων. Συμμετέχουν 10 εταίροι και συγκεκριμένα η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. (συντονιστής του έργου), το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ, το τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ, το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, η ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ Ε.Π.Ε, η εταιρεία «Εκδόσεις Αγρότυπος» Α.Ε. και τρείς ομάδες ελαιοπαραγωγών, η ΕΑΣ Πεζών, η ΕΑΣ Μεραμβέλου και η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ.

Το έργο έχει διάρκεια πέντε έτη (2011 έως 2017). Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι βασικές ενέργειες του έργου και θα γίνει συζήτηση για τη δυνατότητα εφαρμογής τους στο αμπέλι.

Βασικός στόχος του έργου oLIVECLIMA είναι η αξιοποίηση του ελαιοδάσους της χώρας μας σαν ένα εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν είναι: ανακύκλωση των καταλοίπων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης, αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση, τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, ακαλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και της καταστροφής της οργανικής ουσίας.