Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες η μαριχουάνα μπορεί να δράσει ευεργετικά σε καρκινοπαθείς που αντιμετωπίζουν έντονες παρενέργειες από τις χημιοθεραπείες, όπως ναυτία, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους αλλά και σε περιπτώσεις χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων.
Πριν λίγες μέρες η γερμανική βουλή νομιμοποίησε τη μαριχουάνα κατόπιν συνταγογράφησης και με κάλυψη από τα ταμεία υγείας. Ένα σημαντικό βήμα για πολλούς
ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.
Με έναν ιστορικό νόμο το γερμανικό κοινοβούλιο νομιμοποίησε την περασμένη Πέμπτη (19.01.2017) τη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.
Μετά από πολλά χρόνια δημόσιου διαλόγου, αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων συμφερόντων αλλά και επιστημονικών πορισμάτων οι γερμανοί γιατροί θα μπορούν στο εξής να συνταγογραφούν ινδική κάνναβη σε χρόνια και βαριά ασθενείς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να την προμηθεύονται από τα φαρμακεία, με κάλυψη μάλιστα του κόστους από τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία.
Για τη γερμανική κυβέρνηση πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών, όταν αποδεδειγμένα καμία άλλη φαρμακευτική ουσία δεν μπορεί να τους βοηθήσει, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε. Για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας μοντέρνας και διαφοροποιημένης πολιτικής δημόσιας υγείας, έκανε λόγο από την πλευρά της η αρμόδια για θέματα ναρκωτικών της γερμανικής κυβέρνησης, Μαρλένε Μόρτλερ (CSU). «Οι βαριά ασθενείς περίμεναν πολύ καιρό αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Aπό διαδήλωση στο Βερολίνο υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης το καλοκαίρι του 2016 |
Τι νέο φέρνει η νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία
Μέχρι σήμερα το καθεστώς χορήγησης ινδικής κάνναβης σε ασθενείς με χρόνιες ή βαριές παθήσεις ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο στη Γερμανία. Μικρές ποσότητες μαριχουάνας μπορούσαν να χορηγηθούν αποκλειστικά και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν ειδικής άδειας.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι πρόσφατα ασθενείς με σοβαρές παθήσεις μπορούσαν να αποκτήσουν μια τέτοια άδεια μόνο μετά από αίτηση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Ύστερα από την έγκρισή της, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αγοράσουν από φαρμακεία την απαιτούμενη κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πλέον με το νέο νόμο αυτή η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία απλοποιείται.
Οι βαριά ασθενείς δεν θα χρειάζονται στο μέλλον άδεια από την εν λόγω υπηρεσία και θα μπορούν να προμηθεύονται αποξηραμένα φύλλα κάνναβης ή πιστοποιημένα εκχυλίσματα κάνναβης με απλή ιατρική συνταγή.
Το κόστος των ιατρικών παρασκευασμάτων με κάνναβη, γνωστά με τις ονομασίες όπως Dronabinol ή Νabinol, μπορεί να καλυφθεί στη συνέχεια από τα ταμεία υγείας. Η μόνη προϋπόθεση που θέτει ο νόμος είναι οι ασθενείς να πάσχουν αποδεδειγμένα από βαριές ασθένειες, έχοντας εξαντλήσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες η μαριχουάνα μπορεί να δράσει ευεργετικά σε καρκινοπαθείς που αντιμετωπίζουν έντονες παρενέργειες από τις χημιοθεραπείες, όπως ναυτία, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους αλλά και σε περιπτώσεις χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων.
Από την πλευρά του και το Γερμανικό Ίδρυμα Προστασίας Ασθενών τάσσεται υπέρ του νέου νομοθετήματος. «Η παράνομη καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης από ασθενείς θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ιδρύματος Όιγκεν Μπρις. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν είναι η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί την αγορά κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Έχουν προηγηθεί κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία και ο Καναδάς, αλλά και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.
DW, epd / Δήμητρα Κυρανούδη