ΑΠΕ-ΜΠΕ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ |
Πρόσφυγες, παρά τις αντιδράσεις, έχουν βρει "καταφύγιο" σε τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική που μίσθωσε το Νορβηγικό Συμβούλιο.
Εξαιρετικά διστακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι ξενοδόχοι στη βόρεια Ελλάδα να μισθώσουν τα δωμάτιά τους σε πρόσφυγες, φοβούμενοι την τουριστική υποβάθμιση, σε αντίθεση με
ελάχιστους ξενοδόχους, σε ορεινές κυρίως περιοχές, που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα φιλοξενίας ως "σανίδα σωτηρίας" για τις επιχειρήσεις τους.
Μόνο η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει μισθώσει σε Γρεβενά, Γιάννενα, Καστοριά, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, συνολικά 19 ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνται κατά μέσο για 50 μέρες, περίπου 2.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και υποψήφιοι για μετεγκατάσταση που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Αναλυτικότερα, στα Γιάννενα έχει μισθώσει 5 ξενοδοχεία, στα Γρεβενά 8, στην Καστοριά και την Πέλλα από ένα και στη Θεσσαλονίκη 4 ξενοδοχεία.
"Τα κριτήρια για την επιλογή των ξενοδοχείων είναι συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ελάχιστη χωρητικότητα των 50 κρεβατιών, να υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα με αρχικό συμβόλαιο τριών μηνών, να βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 10 χιλιομέτρων από νοσοκομείο και ενός χιλιομέτρου από σχολείο, σούπερ μάρκετ και μηχανήματος ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ)", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Θωμόπουλο, οι ξενοδόχοι της πόλης δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα αιτήματα οργανώσεων για φιλοξενία προσφύγων.
"Προωθήσαμε στα μέλη μας, από τις αρχές του φθινοπώρου, τα σχετικά αιτήματα αλλά δεν υπήρξε σημαντική ανταπόκριση. Προφανέστατα, δεν υπάρχει τόση μεγάλη εξαθλίωση σε πολλά ξενοδοχεία που βλέπουν από τις αρχές του περασμένου χρόνου, οικονομική ανάκαμψη με πρωτοφανή άνοδο των Ελλήνων επισκεπτών και μηδενική μεταβολή των αλλοδαπών”, διευκρινίζει ο κ.Θωμόπουλος.
"Στοπ" από τους ξενοδόχους στη Χαλκιδική
"Πρέπει να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν", είναι η άποψη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος αντέδρασε στην έλευση προσφύγων στην περιοχή, στο πλαίσιο προγράμματος φιλοξενίας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).
"Δεν λέμε να μη φιλοξενηθούν αλλά πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι ότι πρόκειται για ‘ασυμβίβαστο’ σε μια περιοχή όπου έχει απολέσει μεγάλο κομμάτι του τουρισμού της", αναφέρει ο κ. Τάσιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα, υποδομές για τους πρόσφυγες.
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2017
Νατάσα Καραθάνου
ΑΠΕ-ΜΠΕ