powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Μεγάλα κέρδη από νοθευμένα τρόφιμα.

Deutsche Welle

Τα νοθευμένα τρόφιμα και ποτά είναι καθημερινότητα σε εστιατόρια και μαγαζιά. Είναι πάντως δύσκολο για τους καταναλωτές να καταλάβουν τις διαφορές όπως επίσης δύσκολο είναι και να συλληφθούν οι δράστες.
Ένα πράσινο υγρό πέφτει μέσα στο ελαιόλαδο. Ο Αντρέας Κλίμαντ χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από το φθηνό αυτό
μείγμα, το οποίο τελικά θα παρουσιάσει σαν ένα πανάκριβο ελαιόλαδο. Το γεγονός ότι αυτό το φθηνό λάδι για σαλάτα ανακατεύεται με ένα υγρό από σπανάκι, ουαζάμπι και πιπέρι δεν πρόκειται να το προσέξει κανείς. Ο Αντρέας Κλίμαντ πιστεύει πως «όσο υπάρχουν τρόφιμα θα υπάρχει και απάτη».
Τα εστιατόρια πουλάνε φθηνό πανγκάσιους αντί για ακριβή γλώσσα, κρασί νερωμένο και μέλι αραιωμένο με ζάχαρη ενώ στα σουπερμάρκετ πουλιέται τρίμμα καρυδιού ανακατεμένο με τα φθηνότερα φιστίκια, ένα επικίνδυνο μείγμα για αλλεργικούς. Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος και από όσες περισσότερες χώρες περνάνε τα προϊόντα τόσο δυσκολότεροι είναι οι έλεγχοι.
Βιολογικά αυγά που δεν είναι βιολογικά
«Η νόθευση των τροφίμων είναι παντού δυνατή, όπου αξίζει τον κόπο οικονομικά», αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Καταναλωτή. Ο Αντρέας Κλίμαντ δεν είναι όμως απατεώνας. Ο διπλωματούχους κτηνίατρος συντονίζει στην υπηρεσία το τμήμα που αναζητά τα νοθευμένα τρόφιμα.  Όσον αφορά τα κέρδη από τα νοθευμένα τρόφιμα είναι σύμφωνα με τον ειδικό στο ίδιο επίπεδο με την εμπορία ναρκωτικών και το σύγχρονο δουλεμπόριο.
Πόσο δύσκολο είναι για τους καταναλωτές να διαπιστώσουν την απάτη, o Αντρέας Κλίμαντ το έκανε σαφές στην έκθεση Εβδομάδα Αγροτικών Ειδών (Grüne Woche) στο Βερολίνο. Έδωσε στους επισκέπτες να δοκιμάσουν λάδι από τρία διαφορετικά κυπελάκια. Τα δυο περιείχαν πραγματικό λάδι, το τρίτο όχι. Η δημιουργία του με το σπανάκι και το ουαζάμπι είχε επιτυχία. «Ελάχιστοι το κατάλαβαν» δηλώνει.
Και «μπόμπες» ποτά στην Ελλάδα.
Στο εξωτερικό ελεγκτές ανακάλυψαν τσίλι με τεχνητό χρώμα, γαρίδες στις οποίες είχαν κάνει ενέσεις με ένα τζελ και σακουλάκια με ρύζι που περιείχαν κόκκους από πλαστικό. Βιολογικά αυγά τα οποία κάθε άλλο παρά βιολογικά ήταν, αλογίσιο κιμά στα λαζάνια.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Καταναλωτή σκοπεύει τώρα να εντείνει τους ελέγχους και να αξιοποιήσει καλύτερα το ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών για τα νοθευμένα τρόφιμα με τη συνεργασία των εισαγγελιών, του τελωνείου, της Europol και της Interpol. «Οι εγκληματικές οργανώσεις των νοθευτών δρουν συχνά με μαφιόζικους τρόπους» καταγγέλλει η Ομοσπονδία για το Δίκαιο των Τροφίμων και των Καταναλωτών Τροφίμων (BLL).
Αμερικανοί επιστήμονες, πριν από μερικά χρόνια, είχαν αναφέρει πως οι ζημίες για την αμερικανική βιομηχανία τροφίμων ανέρχονται ετησίως στα 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Europol κατέσχεσε πέρυσι το χειμώνα σε 57 χώρες πάνω από 10.000 τόνους και ένα εκατομμύριο λίτρα νοθευμένων τροφίμων και ποτών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν χρωματισμένο ελαιόλαδο από την Ιταλία, ζάχαρη με συνθετικό λίπασμα από το Σουδάν, νοθευμένα αλκοολούχα ποτά σε Ελλάδα και Βρετανία.
Μπούρχαρντ Φράουνε (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου