powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

40 Τούρκοι στρατιωτικοί ζητούν άσυλο στη Γερμανία

Spiegel 
40 Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο όπως αποκαλύπτουν σήμερα το ARD και το Spiegel. Δεν θα τους εκδώσουμε, δηλώνουν Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί.
Οι πολιτικές σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας τους τελευταίους
μήνες είναι τεταμένες και αναμένεται το κλίμα να επιβαρυνθεί περισσότερο μετά από αιτήσεις ασύλου που κατέθεσαν 40 Τούρκοι στρατιωτικοί στη Γερμανία.
Πρόκειται για 40 Τούρκους αξιωματούχους που υπηρετούν σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel και της τηλεοπτικής ενημερωτικής εκπομπής «Report Mainz» του πρώτου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην πλειονότητά τους πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη.  Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (ΒΑΜF) δήλωσε πως οι αιτήσεις ασύλου θα γίνουν δεκτές και θα κριθούν κανονικά όπως όλες οι άλλες αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται.
Στρατιωτική βάση του NATO στο Γκάιλενκιρχεν
Η χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της είδησης είναι ιδιαίτερα λεπτή αφού η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί την Πέμπτη στην Άγκυρα για πολιτικές συνομιλίες, μια ημέρα δηλαδή πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στη Μάλτα. Στη Γερμανία σύμφωνα με το Άρθρο 16 α του Συντάγματος δικαιούνται πολιτικό άσυλο όσοι διώκονται πολιτικά. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να στείλουμε πίσω στην Τουρκία αυτούς τους στρατιώτες» δήλωσε στο Spiegel ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Στέφαν Μάγερ, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής πολιτικής. «Εάν τους εκδίδαμε θα πήγαιναν κατευθείαν στη φυλακή» συμπλήρωσε ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Νόρμπερτ Ρέτγκεν δήλωσε πως «Η διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι μια νομική διαδικασία, πολιτικές σκέψεις δεν επιτρέπεται να παίξουν κάποιο ρόλο και δεν θα παίξουν».

Αναφορές και στην Ελλάδα

Η είδηση της κατάθεσης αίτησης ασύλου 40 Τούρκων στρατιωτών έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγο μετά τις απειλές της Τουρκίας και του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας ότι θα λάβει μέτρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιώτες:
«Θα δείξουμε την αντίδρασή μας. Θα την δείξουμε και στην πράξη. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα επηρεαστούν και θα κρίνουμε τι θα κάνουμε. Έχουμε μια διμερή συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων που έχει υπογραφεί από την Ελλάδα και την Τουρκία εκτός από τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ακύρωσης της συμφωνίας επαναπροώθησης. Δεν μπορούμε να βλέπουμε θετικά μια χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες, προδότες και τρομοκράτες. Η Ελλάδα θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό».
Το καθεστώς Ερντογάν διώκει συστηματικά το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα σε άλλους, και στρατιωτικούς θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, το οποίο αποδίδει στο κίνημα Γκιουλέν. Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, τέσσερεις μήνες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, αρκετοί Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ κατέθεσαν αίτηση ασύλου. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έμεινε ασαφής μια και ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ είχε δηλώσει πως πρόκειται «για εθνική υπόθεση και εθνική απόφαση». Η γερμανική κυβέρνηση έχει βρεθεί εν τω μεταξύ υπό πίεση και θα πρέπει τώρα να ληφθούν αποφάσεις.