Daniel Biskup/Bild |
«Οι Γερμανοί ανακατεύονται σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν» τιτλοφορεί η εφημερίδα «Bild» τη συνέντευξη που της παραχώρησε ο Πάνος Καμμένος, ο «αμφιλεγόμενος κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα», όπως χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία με τον Γερμανό
δημοσιογράφο και η πρώτη ερώτηση ήταν για τη δήλωσή του «να πλημμυρίσει η Ευρώπη με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες» μέσω Ελλάδας... «Εγώ απλώς έκανα σαφές τι μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη», είπε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για οικονομική κρίση αλλά και για ανθρωπιστική και εφόσον δεν θα ισχύουν οι συμφωνίες, δεν θα υπάρχουν και κανόνες για να εφαρμοστούν.
«Δεν θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι», απάντησε, «να φιλοξενούμε πρόσφυγες ως χώρα υποδοχής τους. Αυτοί που θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό...». Η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τόνισε ο Πάνος Καμμένος, και μια χώρα σε κρίση δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων.
Στην ερώτηση τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Χρειάζεται μόνο ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για να τηρήσει τις συμφωνίες και να ασφαλίσει τα σύνορά του. Η Τουρκία εισπράττει χρήματα από την Ε.Ε.... Η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώθηκαν για τα εγκλήματα των ναζί, εκτός από την Ελλάδα. Για εμάς δεν είναι μια πράξη κατά της Γερμανίας, αλλά μια ιστορική υποχρέωση. Ο χρυσός που μετέφεραν οι ναζί από την Αθήνα στο Βερολίνο είχε μεγάλη αξία. Γι' αυτό περιμένουμε αποζημίωση. Οπως και για τα αναγκαστικά δάνεια και την καταστροφή των αρχαίων».
«Η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται σε πράγματα που δεν την αφορούν»
«Προσωπικά, έχετε πρόβλημα με τη Γερμανία;», ήταν η επόμενη ερώτηση της «Bild». «Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ προσώπων, αλλά μεταξύ κυβερνήσεων. Η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται σε πράγματα που δεν την αφορούν. Είναι κατά παράβαση των συμφωνιών να παρεμβαίνεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. Πώς μπορεί ο Γερμανός πρεσβευτής να ασκεί πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για να μη συγκροτήσει συμμαχία μαζί μας; Η Deutsche Bank έχει έγγραφο που στρέφεται εναντίον του σχηματισμού κυβέρνησης με το κόμμα μου. Εχω την εντύπωση ότι η γερμανική κυβέρνηση μας καταδιώκει και κάποιοι θέλουν να μας σπρώξουν έξω από την ευρωζώνη....»
»Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Σόιμπλε κάνει κάθε μέρα μια δήλωση κατά της Ελλάδας. Είναι σαν ψυχολογικός πόλεμος και ο Σόιμπλε έτσι δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν με ενοχλεί που ο κ. Σόιμπλε δεν συμπαθεί εμένα και τον κ. Βαρουφάκη. Αλλά είμαστε και οι δύο εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό και μιλάμε για λογαριασμό του ελληνικού λαού. Αυτό είναι δημοκρατία και πρέπει να το αποδεχθεί... Παρά τις επικρίσεις για τη διαφθορά στην Ελλάδα, τόσο η Γερμανία όσο και ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν πάντα ακριβείς», συμπλήρωσε ο Ελληνας υπουργός.
Και στην ερώτηση τι εννοεί, εξηγήθηκε: «Θυμόμαστε πολύ καλά ότι ο κ. Σόιμπλε έπρεπε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος επειδή ήταν αναμεμειγμένος σε υπόθεση δωροδοκίας. Αλλά σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών! Όσο για τη διαφθορά, και στην αγάπη και στο τανγκό χρειάζονται δύο. Γιατί, για παράδειγμα, τα στελέχη της Siemens, που ήταν μπλεγμένα στις υποθέσεις διαφθοράς, προστατεύτηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση; Γιατί πρέπει να πληρώνουν εκατομμύρια σε πρόστιμα οι διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες στη Γερμανία και όχι εδώ, στην Ελλάδα; Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γερμανικών επιχειρήσεων που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς. Εαν ζητήσουμε ονόματα ή υποστήριξη, δεν υπάρχει βοήθεια».
«Η Ελλάδα ξεμένει από λεφτά. Θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας;» είναι η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου. «Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο», απάντησε ο Πάνος Καμμένος. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα "κούρεμα", όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953. Η λιτότητα είναι ο λάθος δρόμος. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη χάσει τα πάντα και οι μισθοί όσων έχουν ακόμα δουλειά έχουν μειωθεί δραματικά. Οι πιλότοι των μαχητικών αμοίβονται με 1.200 ευρώ τον μήνα (πριν από την κρίση ήταν 2.400) και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».
«Μήπως η επιστροφή στη δραχμή σάς βοηθήσει;» είναι το κλασικό πλέον ερώτημα για μια εφημερίδα σαν την «Bild». «Είναι αδύνατο για μας να βγούμε από το ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος», απάντησε ο υπουργός Άμυνας. Και προειδοποίησε: «Εάν η Ελλάδα εκραγεί, τότε θα ακολουθήσουν η Ισπανία και η Ιταλία. Και κάποια στιγμή η Γερμανία. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος μέσα στην ευρωζώνη. Αλλά αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να είναι οι Ελληνες να πληρώνουν όλο και περισσότερα. Από αυτά τα λεγόμενα "πακέτα διάσωσης" σχεδόν τίποτα δεν έχει φθάσει στον πολίτη, παρά μόνο στις τράπεζες. Οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές και οι τιμές ανεβαίνουν. Δεν μπορεί ένα εσπρέσο να κοστίζει εδώ 3 ευρώ και 1,20 στη Βιέννη. Γιατί να έρθουν τότε οι τουρίστες σε εμάς; Γι' αυτό πρέπει να μειώσουμε τους φόρους για να γίνουμε ελκυστικοί στους τουρίστες».
Η τελευταία απορία του δημοσιογράφου ήταν εάν είναι σοβαρός ο χειρισμός μια χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να θέλει να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια. «Έχουμε χάσει πολλά χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε ο Ελληνας υπουργός. «Σχεδόν το 70% των αγροτικών μας εξαγωγών γίνονται εκεί. Ο τουρισμός είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός. Το 25% των τουριστών προέρχονται από τη Ρωσία. Χρειαζόμαστε λοιπόν αποζημίωση από την Ε.Ε. για τα χρήματα που χάσαμε. Αλλιώς δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας που βλάπτουν την οικονομία μας».