powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Εργαζόμενοι στην στην ιδιωτική υγεία «Δεν παραιτούμαστε, εξοφλήστε μας»

«Ο σκοπός της εργοδοσίας είναι ξεκάθαρος. Θέλουν να εξωθήσουν εκατοντάδες εργαζόμενους σε παραιτήσεις προκειμένου να αντικατασταθούν από νέους εργαζόμενους, αμειβόμενους με τους άθλιους μισθούς των 400 ευρώ ή με εργαζόμενους που δεν κοστίζουν τίποτα, αφού εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, πρακτικών ασκήσεων κ.λπ.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στην ιδιωτική
υγεία οδηγούνται στην εξαθλίωση, καθώς οι εργοδότες των επιχειρήσεων έχουν επιβάλει την πολιτική της απλήρωτης εργασίας για διαστήματα που ξεκινούν από 6 μήνες και φτάνουν ώς τα 4 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πληρώνονται «έναντι». Μάλιστα η κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδεινωθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις κόβονται ακόμα και τα «έναντι».
Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας έχει εξαπλωθεί σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων από μικρούς χώρους εργασίας όπως διαγνωστικά εργαστήρια, από κλινικές των 100 και άνω εργαζομένων, ακόμα και από ομίλους που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους όπως ο όμιλος EUROMEDICA (βλ. «Εργασία με... έναντι στην ιδιωτική υγεία» - «Εφ.Συν.» 2.3.2015).
Με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος της απλήρωτης εργασίας σε ζήτημα ολόκληρου του κλάδου, το σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, εργαστηρίων, γηροκομείων, οίκων ευγηρίας, αναρρωτηρίων, διαγνωστικών κέντρων και συναφών χώρων όρισε το Σάββατο (14/3) ως «Ημέρα Δράσης Κατά της Απλήρωτης Εργασίας στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Υγείας» και καλεί σε συγκέντρωση και πικετοφορία στις 11.00 π.μ. έξω από την κλινική «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ». Τα αιτήματα της κινητοποίησης αφορούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με επαναφορά των όρων του 2011, και τη σταθερή-μόνιμη δουλειά.
«Ο σκοπός της εργοδοσίας είναι ξεκάθαρος. Θέλουν να εξωθήσουν εκατοντάδες εργαζόμενους σε παραιτήσεις προκειμένου να αντικατασταθούν από νέους εργαζόμενους, αμειβόμενους με τους άθλιους μισθούς των 400 ευρώ ή με εργαζόμενους που δεν κοστίζουν τίποτα, αφού εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, πρακτικών ασκήσεων κ.λπ. Επιδιώκουν παράλληλα να ενσωματωθεί από την πλειοψηφία των εργαζομένων η “λογική του μικρότερου κακού”, η “λογική των χαμηλών απαιτήσεων” προκειμένου να γενικευτεί ανεμπόδιστα η αντεργατική επίθεση» αναφέρει σε σχετικό κάλεσμα το κλαδικό σωματείο ιδιωτικών κλινικών.
«Εχουν με το μέρος τους τους αντεργατικούς νόμους των μνημονίων, αλλά και τις εγγυήσεις της νέας κυβέρνησης ότι δεν θα θιχτεί ο στόχος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η απλήρωτη εργασία γίνεται έτσι μοχλός μείωσης του λεγόμενου «εργασιακού κόστους», όρος απαραίτητος ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην υγεία να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να μπουν σε νέα περίοδο κερδοφορίας» αναφέρεται.

Συνέχεια κινητοποιήσεων

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην κλινική «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», που τα τελευταία 5 χρόνια αμείβονται με έναντι της τάξης των 100 ευρώ έως και μισού μισθού, έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα 5 στάσεις εργασίας και μια 24ωρη απεργία. Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους έχουν εκδώσει σωματεία και φορείς του κλάδου, μεταξύ των οποίων τα σωματεία των νοσοκομείων ΙΑΣΩ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και ΚΑΤ.

ΧΙΟΣ

Ερώτηση για τις απολύσεις

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, ώστε να αναγνωριστεί η εργασία των έξι γιατρών που απολύθηκαν από το ΠΕΔΥ Χίου («Εφ.Συν.» 12/3), ζητά με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η επίμαχη περίοδος είναι από 10 Ιουνίου 2014 έως και 2 Μαρτίου 2015, για την οποία ο κ. Μιχαηλίδης ζητά να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την καταβολή των δεδουλευμένων στους έξι απολυθέντες.

Επίσης, ο υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το ΠΕΔΥ Χίου, δεδομένου ότι σήμερα υπολειτουργεί και έχουν μείνει ακάλυπτοι δεκάδες πολίτες που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού. Τονίζει δε ότι αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόλις τέσσερις μόνιμοι γιατροί, ένας εκ των οποίων είναι αποσπασμένος και εργάζεται στο νοσοκομείο Χίου.

Σχετικές ανακοινώσεις, που καλούν την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα του ΠΕΔΥ Χίου και να πληρώσει τους απολυμένους ιατρούς, έχουν εκδώσει το Εργατικό Κέντρο του νησιού και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.