powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Stop οι selfies στα μουσεία

Φαίνεται πως η εκτεταμένη χρήση των περίφημων πτυσσόμενων μπαστουνιών (selfie sticks) στα κινητά μπροστά σε σπουδαίους πίνακες και συλλογές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τέρμα οι selfies στα μουσεία. Η είδηση ταράζει τους λάτρεις των κινητών και της φωτογραφίας, παγώνει τα
αστραφτερά χαμόγελα και τα ντακ φέις, αλλά είναι πραγματικότητα. Πρώτα τα αμερικανικά μουσεία Smithsonian στην Ουάσινγκτον, Metropolitan και ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, Getty Center στο Λος Αντζελες και Cleveland Museum of Αrt έβαλαν φρένο στις φωτογραφίες selfie. Στην Ευρώπη την αρχή έκανε το Παλάτι των Βερσαλιών στο Παρίσι, ενώ σύντομα το Λούβρο και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού θα ακολουθήσουν, όπως φαίνεται, το παράδειγμα. Στην Αγγλία, απαγορευτικό ανακοίνωσε η Eθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ενώ το Bρετανικό Μουσείο, η Tate και η Νational Portrait Gallery σκέφτονται επίσης να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.
Η Λονδρέζικη Εθνική Πινακοθήκη βάζει τα ειδικά κοντάρια των selfies, που σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων, στην ίδια κατηγορία με τα τρίποδα, η χρήση των οποίων δεν επιτρέπεται μέσα στις αίθουσές της «προκειμένου να προστατευτούν οι πίνακες, η ιδιωτικότητα και η όλη εμπειρία των επισκεπτών». Eπίσης το National Museum Cardiff στην Ουαλία εφαρμόζει το ίδιο μέτρο «για την ασφάλεια των επισκεπτών και των συλλογών», επιτρέπει όμως, με μέτρο, τις απλές selfies.

Οι παραδοσιακοί, που βλέπουν την επίσκεψη σε μουσείο σαν προσκύνημα, επικροτούν την απόφαση: «Τα selfie sticks είναι αρκετά επικίνδυνα για τα έργα τέχνης και προκαλούν συνωστισμό γύρω από τα έργα», επισημαίνει ο κριτικός Τέχνης Μπράιαν Σίγουελ. «Κάποιος που θέλει να δει έναν πίνακα και να τον ευχαριστηθεί με την ησυχία του, ενοχλείται καθώς οι άλλοι γύρω του συνεχώς βγάζουν φωτογραφίες».

Υπάρχουν όμως κι άλλοι που πιστεύουν ότι πολλοί επισκέπτες δεν πάνε στο μουσείο για τα εκθέματα αλλά για να φωτογραφηθούν μπροστά τους. Κατηγορούν επίσης τα μουσεία πως στέλνουν μπερδεμένα μηνύματα. Αναρωτιούνται: Μέχρι τώρα δεν διαφήμιζαν τα σπουδαία έργα τους προσβλέποντας να προσελκύσουν νέους επισκέπτες και με τις selfies που έβγαζαν οι φαν του είδους; Μέχρι και Hμέρα Selfie των Μουσείων είχε καθιερωθεί η 21η Ιανουαρίου.

Μια καινούργια τάση έχει δημιουργηθεί, να ανεβάζεις τις selfies από μουσεία στα social media. Xιλιάδες από αυτές κυκλοφορούν στο Twitter και στο Facebook, ενώ στο Ιnstagram υπάρχει και hastag #artselfie. Ακόμα και η Mπιγιονσέ με τον JayZ ανέβαζαν τις selfies τους με έργα των Πικάσο, Ντα Βίντσι, Γουόρχολ, τροφοδοτώντας τη νέα μόδα. Οι πιστοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακόμα ένα δείγμα «αυτοπροβολής» και επιβεβαίωσης του εγώ. Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες τους είναι μοναδικές και ποιοτικές, όμοιες με έργα τέχνης.

Συντάκτης: