Το μεγάλο success story για την οικονομία της Χαλκιδικής: Εκτεταμένη παραγωγή, κυριαρχία στην ελληνική επιτραπέζια ελιά και μαζικές εξαγωγές με σήμα κορυφαίας ποιότητας.
H πράσινη ελιά όπως και το αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι προϊόντα ΠΟΠ. Επίσης, έχει κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου για να χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ το Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής
Ένα τεράστιο success story για την οικονομία της
Χαλκιδικής αλλά και την εθνική οικονομία, είναι η ελαιοκαλλιέργεια, με την επιτραπέζια χαλκιδικιώτικη ελιά (πράσινη, χονδροελιά, σταφιδάτη) να έχει το 55% του συνόλου της παραγωγής στη χώρα και να πραγματοποιεί εξαγωγές που το 2014 έφθασαν τα 450 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 150 εκατ. δολάρια πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική.
Όλο το βάρος της ελαιοκομίας στη Χαλκιδική έχει πέσει στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, λόγω της μεγάλης ζήτησης και των σταθερά πολύ ικανοποιητικών τιμών που έχουν στη διεθνή αγορά. Άλλωστε, το 80% της επιτραπέζιας ελιάς που παράγεται στη χερσόνησο, εξάγεται, συμβάλλοντας πολύ σημαντικά στις εξαγωγές που πραγματοποιεί το σύνολο του κλάδου.
«Η δυναμική του κλάδου, που οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητα της ελληνικής ελιάς- των διαφόρων ποικιλιών-, στην προσεκτική μεταποίηση αλλά και στο επιτυχημένο μάρκετινγκ, αποδεικνύεται από το ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε αξία πωλήσεων ελιάς στη διεθνή αγορά, μετά την Ισπανία η οποία όμως εξάγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες», τόνισε ο διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης.
Για τη Χαλκιδική η ελαιοκομία είναι μακράν η σημαντικότερη και μεγαλύτερη καλλιέργεια, που σε επιτραπέζιες ελιές δίνει μία ετήσια παραγωγή περίπου 120.000 τόνων και σε ελαιόλαδο, 7.000 τόνων.
Η Χαλκιδική, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένα τεράστιο, εκτεταμένο δάσος ελαιόδενδρων αφού η καλλιέργεια, με 6 εκατομμύρια ρίζες, καλύπτει 360.000 στρέμματα, ενώ, όπως είπε ο κ. Τερτιβανίδης, νέα στρέμματα, κυρίως ποτιστικά, φυτεύονται με ελαιόδενδρα.
Οι επιτραπέζιες ελιές κυρίως παράγονται απο τα ποτιστικά στρέμματα, ενώ για λάδι κατευθύνεται η παραγωγή απο τα ξερικά στρέμματα, δηλαδή από τις περιοχές που βρίσκονται νότια της Ποτίδαιας και της Νικήτης, στα δύο πόδια της χερσονήσου.
Σήμερα, στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση απασχολούνται πάνω από 20.000 άτομα, υπάρχουν οκτώ τυποποιητές ελαιολάδου, 40 ελαιοτριβεία και 80 μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς. Οι ελιές κυρίως εξάγονται ενώ το ελαιόλαδο ως επι το πλείστον πωλείται στην εσωτερική αγορά. Το συνολικό οικονομικό μέγεθος του κλάδου είναι πολύ μεγάλο, όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει.
Αλλά και το ποιοτικό... μέγεθός του είναι εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό, ενώ η πράσινη ελιά όπως και το αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι προϊόντα ΠΟΠ. Επίσης, έχει κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου για να χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ το Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής που παράγεται από την ποικιλία «γαλανή ή στρογγυλολιά».
Ενημερωτικά σημειώνεται ότι για την οικονομία της Χαλκιδικής ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι μεγάλης βαρύτητας. Εκτός από τα δάση των ελαιοδένδρων, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούνται με σιτάρι, υπάρχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και μεταποίηση γαλακτοκομικών, αλλά και παραγωγή κηπευτικών.
της Άννης Καρολίδου
voria.gr