powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Συναντήσεις με Υπουργεία είχαν κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την «Σαχάρα» στην Χαλκιδική.

Στις 19 και 20 Μαΐου εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καθώς και των συλλόγων «Χρυσή Αμμουδιά-Σαχάρα» και «Οικιστές Καλλιθέας» συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη και με τον
Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Δημήτρη Κλούρα (υπουργείο Οικονομικών) για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις της περιβαλλοντικής καταστροφής στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής. Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η βουλεύτρια Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ιγγλέζη και οι σύμβουλοι του ΥΠΑΠΕΝ κ. Κώστας Διάκος και κα Κατερίνα Στυλογιάννη.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Πολιτείας για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της «αξιοποίησης» της «Σαχάρας» και ζήτησαν να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατόν οι καταγγελίες που έχουν γίνει.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πολιτείας δεσμεύτηκαν ότι θα ερευνήσουν το θέμα και θα πράξουν τα δέοντα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι συνεχίζουν τώρα με την διοργάνωση 3 ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Όπως υπενθυμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η «Σαχάρα» είναι μια όμορφη παραλία με αμμόλοφους – ένα ευαίσθητο φυσικό οικοσύστημα – στην περιοχή της Ν.Ηράκλειας Χαλκιδικής, μία ανάσα από την Θεσσαλονίκη. Η περιοχή μέχρι πρόσφατα αποτελούσε σημαντικό φυσικό απόθεμα τόσο γιατί ρύθμιζε λειτουργίες του παράκτιου οικοσυστήματος, όπως είναι η υδρονομία, η σταθεροποίηση της ακτογραμμής και η προστασία από την διάβρωση, όσο και γιατί ήταν βιότοπος με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον πρόσφερε μοναδική ευκαιρία για αναψυχή στη φύση, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσικά μπάνιο το καλοκαίρι.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, όλα αυτά ίσχυαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν δηλαδή εμφανίσθηκαν τα πρώτα beach bars προκαλώντας καταστροφές στο οικοσύστημα (δρόμοι πρόσβασης, ηχορύπανση, καταστροφή αμμόλοφων κλπ). Και σαν να μη έφθανε αυτό πριν από ένα περίπου χρόνο είχαμε την “fast track” πώληση τμήματος της «Σαχάρας» σε ιδιώτη μέσω ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την δήθεν «αξιοποίηση»… Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι δάση, παραλίες και νερό δεν αποτελούν κοινά αγαθά με δημόσια χρήση! Η ιδιωτικοποίηση και μετέπειτα αλλαγή χρήσης της «Σαχάρας» έχει ήδη καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και αμφίβολη οικονομική συμβολή στην εθνική οικονομία. Ήδη με τις πρώτες βροχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και το Δεκέμβριο είχαμε πλημμύρες στην περιοχή και αποδείχθηκε περίτρανα για μια ακόμη φορά ο υδρολογικός ρόλος της «Σαχάρας» και το έγκλημα του μπαζώματος του ρέματος από τον ιδιώτη-επενδυτή. Άγνοια του αρχαιολογικού και δασικού χαρακτήρα της περιοχής, παραβίαση κανόνων δόμησης και περιβαλλοντικών όρων (πχ καταστροφή αμμολόφων, μπάζωμα ρέματος, απουσία κανόνων ασφάλειας, υπέρβαση χωρητικότητας επιχείρησης κ.ά.) είναι ορισμένα μόνο από τα μελανά σημεία της πώλησης της «Σαχάρας» σε ιδιώτη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.