Σε τουλάχιστον δέκα ανέρχονται σήμερα τα μεγάλα ακίνητα στη Χαλκιδική με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, τα οποία είτε ανήκουν σε δήμους είτε εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, και μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες αναπτύξεις τουριστικού χαρακτήρα, όπως γήπεδα γκολφ ή σύνθετα συγκροτήματα
τουριστικής κατοικίας- ξενοδοχειακών μονάδων. Τα εν λόγω ακίνητα, όπως και οι μικρότερες παραθαλάσσιες εκτάσεις, συντηρούν «ζεστό» το ενδιαφέρον επενδυτών, που τα παρακολουθούν από κοντά, παρότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων από αυτά ενίοτε περιπλέκει την κατάσταση, καθυστερώντας την αξιοποίησή τους.
Τα παραπάνω επισημαίνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών της περιοχής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης.
«Tα ακίνητα με τουριστικό ενδιαφέρον στη Χαλκιδική σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν είτε στους δήμους είτε στο ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ακινήτων με ενδιαφέρον, τα οποία μάλιστα συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι αυτά των εκτάσεων των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας ή της έκτασης του κάμπινγκ στο Ποσείδι. Μεταξύ των ακινήτων με τουριστικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα 'μοναστηριακά', μεγάλα κτήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν απόλυτα ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ σε άλλες όχι», σημειώνει ο κ. Τάσιος και προσθέτει ότι μικρότερα σε έκταση ακίνητα για πιθανή τουριστική χρήση υπάρχουν διάσπαρτα παντού.
Απαντώντας δε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχέση με τις τέσσερις εκτάσεις στον Νέο Μαρμαρά για τις οποίες -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ- πλειοδότησε η βουλγαρική κατασκευαστική εταιρεία «ULTRASTROY EOOD», με προσφορά ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, απαντά: «Τα τέσσερα αυτά ακίνητα δεν είχαν μεγάλη στρεμματική ανάπτυξη και η εταιρεία τα προορίζει απ’ ό,τι φαίνεται για τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών».
Πέρα από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, προσθέτει, υπάρχουν και μεγάλες δημοτικές εκτάσεις, κυρίως εντός των ορίων των δήμων Πολυγύρου, Προποντίδας, Αριστοτέλη και Σιθωνίας. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, εξηγεί, η έναρξη της αξιοποίησης των ακινήτων προσκρούει στην απουσία δημοτικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, η οποία είναι απαραίτητη για το επόμενο βήμα, ενώ σε άλλες το πρόβλημα φαίνεται πως είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, λόγω μεταξύ άλλων των διεκδικήσεων από Μονές.
«Συνολικά πάντως, θεωρώ πως είναι θετικό ότι μετά από πολλά χρόνια, τόσο οι δήμοι, όσο και οι τοπικές κοινωνίες, άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης για μια περιοχή όπως η Χαλκιδική και πλέον δεν βλέπουμε αδικαιολόγητες αντιδράσεις όπως στο παρελθόν’, σημειώνει ο κ. Τάσιος.
Αλεξλάνδρα Γούτα
ΑΠΕ-ΜΠΕ Μακεδονία - Θράκης