powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Νέος «στρατηγός» της ΕΛ.ΑΣ που επιστρέφει από μεγάλη υπόθεση «διαφθοράς»

Επάνοδος στην Αστυνομία μετά από ...15χρόνια για διοικητή αστυνομικών υπηρεσιών που είχε μπει στο στόχαστρο των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ - Η απόφαση, οι νέες καταθέσεις και τα ερωτηματικά.
Αποζημίωση και μισθούς τουλάχιστον 15χρόνων -αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ- αναμένεται να δώσει πλέον η ΕΛ.ΑΣ σε πρώην διοικητή
αστυνομικών υπηρεσιών που είχε κατηγορηθεί το 2003 για μεγάλης έκτασης διαφθορά.

Ο εν λόγω απότακτος αξιωματικός «επιστρέφει» πανηγυρικά στο Σώμα μετά από τόσα χρόνια, παίρνοντας μεγάλο βαθμό και διεκδικεί χρηματικά ποσά, με βάση την αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε δεύτερο βαθμό (η δίκη έγινε στις αρχές του 2016). Κι αυτό ενώ πρωτοδικώς είχε καταδικασθεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη - κατά συγχώνευση επτά - για σειρά αδικημάτων. 

Ανάμεσα σε αυτά κατάχρηση εξουσίας, εκβίαση και ξέπλυμα χρήματος που φέρεται να έγινε μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αθωωτική απόφαση για το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ και όλους τους συγκατηγορούμενους του προέκυψε μετά από απουσία κρίσιμων μαρτύρων, μεταβολές σε καταθέσεις άλλων μαρτύρων αλλά και ισχυρισμούς ότι υπήρξε «μεγάλη εύνοια της τύχης στα δελτία του ΟΠΑΠ» και όχι ξέπλυμα χρήματος».

Με υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να μιλούν «για απρόσμενες εξελίξεις ύστερα από μια σεβαστή δικαστική απόφαση. Σε μία υπόθεση που είχε καταγραφεί ως μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, που είχε ωστόσο μετά από πολλά χρόνια διαφορετικό τέλος. Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Το πρώτο αναλυτικό έγγραφο που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση αυτή έφερε ημερομηνία 27 Ιουνίου 2003. Η έρευνα αφορούσε έναν 46χρονο αστυνομικό που υπηρετούσε παλαιότερα στο Τμήμα Λεσχών και Παιγνίων της Ασφαλείας Αττικής και μετά σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής. Στο έγγραφο των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ επισημαινόταν ότι «την τελευταία επταετία ο συγκεκριμένος αξιωματικός ως προϊστάμενος του Γραφείου Ασφαλείας αστυνομικού τμήματος με την απειλή διενέργειας ελέγχων σε καταστήματα με παράνομα ηλεκτρονικά μηχανήματα (ρουλέτες, φρουτάκια κ.α.) εκβίαζε τους καταστηματάρχες της περιοχής που αστυνομεύονταν από την υπηρεσία του. Ελάμβανε από αυτούς χρήματα, τουλάχιστον 150.000 δρχ. (σ.σ. περίπου 450 ευρώ) μηνιαίως από έκαστο εξ αυτών, προς αποφυγή των αστυνομικών ελέγχων. 

Ακόμη εκβίαζε καταστηματάρχες προκειμένου αφενός αυτοί να τοποθετήσουν στα καταστήματά τους παράνομα ηλεκτρονικά μηχανήματα που διέθετε ένας 51χρονος έμπορος (σ.σ φίλος του αστυνομικού που υπήρξε και συγκατηγορούμενός του) λαμβάνοντας ποσοστά από τις εισπράξεις των μηχανημάτων, αφετέρου δε ειδοποιούσε αυτούς που ενέδιδαν στην απαίτησή του για αστυνομικούς ελέγχους». Από τις έρευνες σε τράπεζες προέκυψε ότι ο τότε διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ και η σύζυγός του διαπιστώθηκε ότι διατηρούσαν περίπου 25 λογαριασμούς σε πολλές τράπεζες των Αθηνών, μέσα από τις οποίες διακινούνταν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ενας από τους πλέον ενδιαφέροντες λογαριασμούς είναι αυτός που διατηρούσε ο συγκεκριμένος αξιωματικός στο κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο Κολωνάκι. Σε μία ημέρα -στις 13 Ιουλίου 2001- κατατέθηκε σε αυτόν τον λογαριασμό το ποσό των 638.406 ευρώ (περίπου 217.058.000 δρχ.) με εντολή επένδυσης σε ρέπος. 

Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. είχε συναλλαγές με μια 64χρονη που έχει κατηγορηθεί για απάτη σε βάρος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας. Επιπλέον προέκυψε ότι ο εν λόγω αξιωματικός αγόρασε δύο καταστήματα, στο κέντρο της Αθήνας και στη Νέα Σμύρνη, και τρία οικόπεδα, στο Σοφικό Κορινθίας, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και στην Βούλα όπου έκτισε πολυτελή, τετραώροφη βίλα με πισίνα που είχε κοστολογηθεί τότε σε 1,4 εκ ευρώ.

Είχε εκτιμηθεί τότε ότι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «ξέπλενε» χρήματα με δελτία του ΟΠΑΠ, με την βοήθεια συγγενών του. Ενδεικτικό είναι ότι από τις φορολογικές δηλώσεις του εν λόγω στελέχους της ΕΛ.ΑΣ προέκυπτε ότι την περίοδο 1998-2001 δήλωνε ότι είχε εισπράξει συνολικά 1.494.000 ευρώ (509.341.658 εκατ. δρχ.) από κέρδη 15 δελτίων συμμετοχής του στο Τζόκερ, στο Προ - Πο και στο Στοίχημα! Από την περαιτέρω ανάλυση προέκυψε ότι ο αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. έπαιζε δελτία Στοιχήματος με πονταρίσματα της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ. Ωστοσο οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο «χρόνου» σε αυτά τα δελτία και διαπίστωσαν είχαν κατατεθεί τον Μάιο του 2001 σε πρακτορείο της Αγίας Παρασκευής. 

Όμως από εξέταση στα υπηρεσιακά βιβλία του τμήματος όπου ήταν διοικητής ο συγκεκριμένος αξιωματικός διαπίστωσαν ότι την ίδια ώρα που έπαιζε στοίχημα στην Αγία Παρασκευή, ήταν υπεύθυνος μέτρων ασφαλείας σε ποδοσφαιρικό αγώνα σε γήπεδο της περιοχής του.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από διαδοχικές αναβολές και «κωλύματα» βρέθηκαν το 2010 ο ίδιος, λεσχειάρχες και καταστηματάρχες που τον υποβοηθούσαν καθώς και συγγενείς του. Οι ποινές κάθειρξης για όλους ήταν από τρία έως 10 χρόνια. Όμως στον δεύτερο βαθμό απηλλάγησαν όλοι. 

Στην δίκη σε δεύτερο βαθμό υπήρξαν απουσίες βασικών μαρτύρων, ενώ ένα από τα θύματα του κυκλώματος υποστήριξε ότι «δεν είχε προσωπικά βιώματα από την εκβίαση αλλά απλώς είχε ακούσει ασαφείς αναφορές τρίτων». Ακόμη διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι η σκανδαλώδης «εύνοια» της τύχης δεν ήταν σικέ και ότι τα μεγάλα κέρδη υπήρξαν από μεγάλα πονταρίσματα κι από μεθοδικές ενέργειες. Με τον αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ να μιλάει στο φιλικό περιβάλλον του για «μία μεγάλη δικαίωση».