Ολοκλήρωση και απόδοση σε κυκλοφορία του έργου «Παράκαμψης Αρναίας».
Εγκαίνια έργου αποκατάστασης Πέτρινου Διδακτηρίου στο συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ.Στανού, Δ.Ε. Αρναίας.
Με την ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2007-
2013, η οποία συμπίπτει με την ολοκλήρωση των πρώτων δυόμισι χρόνων της τρέχουσας θητείας των αυτοδιοικητικών οργάνων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, χαιρετίζει μαζί με τον Δήμο Αριστοτέλη, ως συναρμόδιο φορέα, την ολοκλήρωση και την απόδοση σε χρήση βασικών έργων υποδομών που χρηματοδοτήθηκαν την προηγούμενη περίοδο.φωτο ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr |
Ολοκλήρωση και απόδοση σε κυκλοφορία του έργου «Παράκαμψης Αρναίας».
Ολοκληρώθηκε στις 17-09-2016 και αναμένεται να παραληφθεί σύντομα για διοικητική χρήση και να αποδοθεί στην κυκλοφορία το έργο της Οδικής Παράκαμψης Αρναίας Χαλκιδικής, που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 7.440.705 ευρώ και οκτώ υποέργα(ένα εκ των οποίων – ΟΚΩ ύδρευσης – άρδευσης - υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αριστοτέλη).
Σκοπός του έργου ήταν η κατασκευή οδικού τμήματος εθνικής οδού, που θα λειτουργεί ως παρακαμπτήριος των οικισμών Αρναίας, Παλαιοχωρίου, μήκους 5,2 χλμ, η κατασκευή νέας συνδετήριας οδού προς Μεγάλη Παναγία, μήκους 3 χλμ, και η υλοποίηση τεσσάρων ισόπεδων κόμβων για τη σύνδεση τις νέας οδού με τις υφιστάμενες. Το κατασκευαστικό υποέργο ξεκίνησε το 2013, κατόπιν ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους του υποέργου των απαλλοτριώσεων.
Από την αρχή της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου, η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την ΠΕ Χαλκιδικής επεδίωξε να καταγράψει και να επισημάνει κρίσιμα σημεία του έργου, που έπρεπε να ληφθούν υπόψη από τον Φορέα Κατασκευής, ώστε το έργο να καταστεί λειτουργικό σε όλο το εύρος του. Πράγματι, ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 και με διαδοχικά έγγραφα, κοινές συσκέψεις με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους της περιοχής του έργου, στην
Αρναία, ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής επεδίωξαν να λειτουργήσουν συνδετικά μεταξύ του Φορέα Κατασκευής και της κοινωνίας, προλαβαίνοντας τα όποια κενά είχαν οι τεχνικές μελέτες, και οι οποίες ήταν δυνατό να προκαλέσουν δυσχέρειες σε τοπικό επίπεδο μετά την ολοκλήρωσή του. (τακτοποίηση υψομέτρων στον κόμβος Τριανταφύλλου-Παλαιοχώρι-Κέντρο Υγείας, υπερύψωση επιχωμάτων στην περιοχή Τσαίρια Αρναίας, αποτελεσματική διαχείριση ομβρίων υδάτων στην είσοδο του οικισμού Παλαιοχωρίου, εξασφάλιση πρόσβασης σε παρόδιες ιδιοκτησίες, διευθέτηση ρεύματος εξόδου στον οικισμό Αρναίας κλπ)
Πράγματι, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων αυτών δόθηκαν ικανοποιητικές λύσεις. Σε εκκρεμότητα παραμένει μόνο μέχρι σήμερα η εξεύρεση λύσης για την έξοδο των οχημάτων προς τον οικισμό της Αρναίας, στο ύψος του Αγίου Χριστοφόρου, «καθώς από την παράδοση του έργου και έπειτα η παλαιά είσοδος από Θεσσαλονίκη προς Αρναία μονοδρομείται με φορά μόνο προς Αρναία». Ωστόσο, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, και καθ’ύλην Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, κ.Ιωάννης Γιώργος, αλλά και η Διευθύνουσα Υπηρεσία έχουν διαβεβαιώσει την τοπική κοινωνία ότι μετά την επίσημη παράδοση και ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου, θα δοθεί άμεση λύση και σε αυτό το θέμα.
Εγκαίνια έργου αποκατάστασης Πέτρινου Διδακτηρίου στο συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ.Στανού, Δ.Ε. Αρναίας.
Κοινή τελετή εγκαινίων για το έργο της πλήρους αποκατάστασης του Πέτρινου Διδακτηρίου, στην Τ.Κ. Στανού, Δ.Ε. Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη, χοροστατούντως του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου, Ἀρχιμ. Χρυσόστομου Μαϊδώνη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη, Γεώργιο Ζουμπά και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και καθ’ύλην Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, κ.Ιωάννη Γιώργο. Στην τελετή παραβρέθηκαν από την ΠΕ Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα.Αικατερίνη Ζωγράφου, ενώ από το Δήμο Αριστοτέλη έδωσαν το παρών ο πρώην Δήμαρχος, κ.Ιωάννης Μίχος, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, Ιωάννης Μητροφάνης και Δημήτριος Ψιλιάγκος, ο Πρόεδρος της Α’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Ηλίας Τσιτσάνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στανού, κ.Δημήτριος Γερακούδης και οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Στάμος και Κωνσταντίνος Γεωργούλας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ.Αρναίας, κ.Γεώργιος Διαμαντούδης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και πλήθος κόσμου και εκλεκτών προσκεκλημένων.
Το έργο αποτελεί ένα από τα πολλά έργα αναβάθμισης σχολικής στέγης που εκτελέστηκαν στον Δήμο Αριστοτέλη τη διετία 2014-2016, στο πλαίσιο πολυετούς προγράμματος (από το 2010) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – ΠΕ Χαλκιδικής, με τη συγχρηματοδότηση του Δήμου και η ολοκλήρωσή του αποτελεί πρώτιστα αποτέλεσμα συνεργασίας της Σχολικής Κοινότητας με τον Πρόεδρο της Α’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής – κ.Ηλία Τσιτσάνη, τον κ.Δήμαρχο, τον κ.Αντιπεριφερειάρχη, την Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Χαλκιδικής την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Περ/ντος & Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη και το Τοπικό Συμβούλιο Στανού. Η υλοποίησή του έδωσε δε, οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την τοπική Σχολική Κοινότητα τα τελευταία είκοσι χρόνια, αφού ήδη από το 1997 και μέχρι το 2009, έγιναν αλλεπάληλες αυτοψίες από Επιτροπές Μηχανικών της τότε Νομαρχίας Χαλκιδικής, για να διαπιστωθεί πιθανή επικινδυνότητα του σχολείου, ενώ το έτος 2009 το κτίριο χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνο» και εγκαταλείφθηκε (εκκενώθηκε) οριστικά στις 13-11-2009, παραμένοντας έκτοτε κλειστό.
Ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την ΠΕ Χαλκιδικής, κατόπιν του από 10-06-2015 σχετικού αιτήματος του Διευθυντή του σχολείου, σε εφαρμογή της με αριθ.36/2014 μελέτης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Περ/ντος και Πολεοδομίας του Δήμου, η οποία εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή, και παρελήφθη από τον Δήμο το 2015, και με την επίβλεψη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Χαλκιδικής, προχώρησε στην οριστική αποκατάσταση του Πέτρινου Διδακτηρίου, με υλοποίηση παρεμβάσεων όπως η πλήρης ανακατασκευή της στέγης, η κατασκευή περιμετρικών σενάζ για την στατική ενίσχυση του κτιρίου, η αμμοβολή και αρμολόγηση του εξωτερικού πέτρινου τοίχου, η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα, ανώτερης ενεργειακής κλάσης και ο ελαιοχρωματισμός όλων των επιφανειών.
Έτσι, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη -για τα οικονομικά των Δήμων- εποχή, η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την οικεία Περιφερειακή Ενότητα και πιστή στη δέσμευσή της για βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών και δημιουργίας προοπτικών για ένα βιώσιμο μέλλον στον Τόπο μας, επενδύει έμπρακτα και κατά προτεραιότητα στη νέα γενιά, που αποτελεί την ελπίδα και τη θεμέλια λίθο της όποιας αλλαγής.